ANNONS FRÅN KEDDY

Elda inte för kråkorna, använd en spiskassett till din öppna spis

Vad sägs om att spara pengar varje gång du tänder en brasa? Häng på världens mysigaste eluppror och uppgradera din öppna spis med en spiskassett. Så här enkelt är det.


Eldstäder som kakelugnar, kaminer och spiskassetter har blivit allt mer populära. På landsbygden är de tyngre lokaleldstäderna fortfarande vanligast, men trenden går just nu mot braskaminer och lättare eldstäder. I dag finns flera olika modeller i olika utföranden att välja mellan, vilket gör det enklare att hitta den som passar just ditt hem.

Fördelen med spiskassett

Den stora fördelen med spiskassetter är att de är enkla att installera. Du får en effektiv uppvärmning till en relativt liten peng. Spiskassetter monteras i en öppen spis i anslutning till en skorsten med rör. Storleken på kassetten avgör vilken effekt på uppvärmningen du får. Den största fördelen med att uppgradera din öppna spis med en spiskassett är att du höjer verkningsgraden från 5-10% till cirka 80%. Med andra ord stannar värmen kvar i ditt hem, där den gör nytta, vilket i sin tur minskar ditt behov att använda el som uppvärmning under de kommande, kalla månaderna.

Här är spiskassett-tillverkaren Keddys råd om vedeldning och användning av en spiskassett:

  • Var ute i god tid – och köp mycket ved
    I Sverige är vintern lång och kommer ibland plötsligt. På samma som sätt som när du byter däck är det bra att vara förberedd när den första vinterdagen slår till. Att köpa dyra vedsäckar på bensinmackar riskerar bara att krympa din plånbok illa kvickt. Köp i stället din ved på vårkanten då priserna är lägre, och då du ibland till och med kan få veden hemkörd eftersom vedförsäljarna snabbt vill kunna fylla på sitt lager igen.
  • Välj rätt träslag
    Det är bäst att börja elda med björkved med en fukthalt på max 20%. Fuktig ved ger sämre förbränning, vilket leder till ökad rökutveckling och försämrad verkningsgrad. För bästa eldning i en spiskassett, starta med finkluven ved, med en längd på cirka 30–35 cm och diameter på 2-5 cm. Vedmängden / inlägg ska vara på cirka 2 kg, och elda aldrig mer än vad tillverkaren rekommenderar på en timme. Tänk på att olika träslag ger olika effekt. Hårda ger bättre värme men räknat per kilo ger de samma effekt som de mjuka, som i sin tur ofta är billigare per kilo. Mot slutet av säsongen är det bättre att elda med mjukare träslag, eftersom de inte ger samma kraftiga värme.

  • Tänd från toppen
    När du använder en spiskassett, låt det alltid brinna uppifrån och ner. Stapla vedkubbarna tätt i kors, tänd sedan ovanifrån så att elden brinner nedåt och sedan faller och sprider sig. På så sätt får du upp drifttemperaturen snabbt, samtidigt som gaserna förbränns mer effektivt och brasan får längre livslängd. 

Mest lästa artiklar