I brasans trygga sken

En braskamin ger skön tillskottsvärme, ökad trivsel och kan vara ett viktigt ekonomiskt alternativ, när kostnaderna för olja, el och fjärrvärme skjuter i höjden. Men handen på hjärtat: Tänker du på hur du eldar, och vad du matar in i brasan?


– Att elda är ingen konst, men att elda rätt kräver kunskap, säger Ulf Johnson på Skorstenshantverkarna. Om värmen far ut genom skorstenen far besparingen samma väg, samtidigt som risken för skador eller bränder ökar.

Ulf Johnsons råd inför eldningssäsongen lyder i korthet: – Se till att eldstad och skorsten är i trim. Använd torr, finkluven ved, studera rökens färg och ha koll på rökgasens temperatur och draget i skorstenen.

När kontrollerades anläggningen?

Lagen och förordningen om skydd mot olyckor från 2004, innebär obligatorisk brandskyddskontroll med intervaller på två, fyra eller åtta år. Men också att enklare kontroll av brandskyddet inte längre ingår vid sotning.

– Åtta år är en lång tid, tycker Ulf Johnson. Och det är vad som gäller för lokaleldstäder som inte är primära värmekällor. Om anläggningen inte kontrollerats på länge: elda med förnuft, använd rökgastemperaturmätare och tidigarelägg eventuellt kontrollen.

Ta tempen på rökgasen

Med en rökgastemperaturmätare ser du hur varmt det blir i eldstad och skorsten och kan kontrollera hur du eldar. Många försäkringsbolag säljer mätare till rabatterat pris. Är du hyfsat händig installerar du själv.

Optimal rökgastemperatur är den som anges för just din eldstad. Temperaturen får inte bli högre än vad anläggningen är konstruerad för och ska inte heller vara för låg. De flesta lokaleldstäder är klassade i max 350 grader. För en murad skorsten gäller 450 grader.

– Men med felaktigt eldande kommer man lätt upp i 800 grader och då håller varken skorsten eller eldstad, förklarar Ulf Johnson.

Skorstenseffekten

Ju varmare det blir i rökkanalen, ju bättre blir draget – och ju mer accelererar förbränningen. Skorstenen suger som en fläkt och accelerationen fortsätter så länge det finns bränsle och tilluft. Ju högre skorsten, desto större blir skorstenseffekten.

– Med uppvärmd anläggning och en stor vedmängd, kommer du lätt upp i alldeles för höga rökgastemperaturer, säger Ulf Johnson.

Om du installerar ett dragavbrott brinner brasan i rätt takt, du sänker temperaturen i skorstenen och sparar pengar genom att vedens energiinnehåll stannar i fastigheten.

Dragavbrottet består av ett mekaniskt spjäll, som reagerar på tryckförändringar och släpper in rumsluft i rökkanalen när draget blir för stort.

Tapetsera med mätpunkter

Hur varmt blir det på övervåning eller vind, där skorstensstocken passerar genom trossbottnen eller intill brännbart material? Enligt Boverket får skorstenen ha en yttemperatur på max 100 grader och för brännbart material gäller max 85 grader.

Med ett antal självklistrande mätpunkter eller indikatorer får du en rätt bra kvittens på hur det står till i din anläggning. Den enklaste löser ut vid 82 grader och fästs på brännbart material, andra har ett större spann med fler temperaturnivåer och fungerar även på skorstensstocken.

Elda rätt, var försiktig och njut av sköna brasor i vinter!

Hur ser röken ut?

Titta på röken som kommer ur skorstenen. När brasan tänds ryker det alltid, men när anläggningen är uppvärmd, bör röken helst inte synas alls. Är den svart eller grå, tyder det på fuktig ved eller otillräcklig lufttillförsel.

Veden ska ha lagrats i luftat utrymme under tak, i minst 3 månader. För att få rätt syresättning i eldstaden bör den också vara finkluven. Fuktig ved ger lägre rökgastemperatur och avlagringar i skorstenen – och är den vanligaste anledningen till sot- eller tjärbränder.

Blanda träslag eller använd björk. Elda inte bara med t ex ek, som frigör alldeles för mycket aggressiva ämnen. Och elda inte pappkartonger och skräp, som dessutom belastar miljön! Material som inte förbränns helt, ger upphov till flagor som kan antända sot och tjära i skorstenen.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar