Känsla för kakelugnar

Intresset för kakelugnar är stort och kakelugnstillverkningen genomgår en renässans med nyproduktion av både nya och gamla modeller. Vi i Villa har besökt kakelugnsmakaren på Långholmen.
Under rokokon på 1700-talet

Det är en ruggig höstdag, som gjord för att värma sig framför brasan, när vi hälsar på hos kakelugnsmakaren Jan Bengtsson och hans familj som tillsammans med två anställda driver Stockholms kakelugnsmakeri. Företaget ligger på ön Långholmen mitt i Stockholm, i ett kulturhus som tidigare var fångvaktarbostad men nu rymmer både museum och familjens eget hem.

Jan Bengtsson har arbetat med kakelugnar sedan 16-årsåldern tillsammans med sin pappa Björn Bengtsson som grundade företaget. Under 1960- och 70-talen räddade företaget hundratals vackra kakelugnar som då ansågs värdelösa och revs för att användas som fyllning. Dessa ugnar renoverades och finns i dag kvar i nya miljöer.

Satsar på nyproduktion

Stockholms kakelugnsmakeri har tidigare haft ett stort lager av antika kakelugnar men satsar i dag mer på nyproduktion av bland annat 1700-talskopior. Genom ett samarbete med KTH, Kennedygruppen och norska A/S Olivin har de arbetat mycket med att utveckla kakelugnens konstruktion.

– I dag har vi starkare och bättre material, bättre förbränningsteknik och en helt annan miljömedvetenhet, berättar Jan Bengtsson.

Han anser att det är viktigt att föra hantverkskunskapen vidare men också att utveckla och ta tillvara dagens teknik och kunskap. Han märker att intresset för de gamla hantverksyrkena börjar öka bland de yngre.

– Vi tar i dag emot lärlingar som är murare i grunden och som genomgår en treårig utbildning genom Hantverksföreningen, berättar han.

Under nationalromantiken

Sandugnen – en helt egen modell

Företagets kanske främsta stolthet är den uppmärksammade Sandugnen. Konstruktionen består av en yttre cylinder i sju delar av koppar eller aluminium. Cylindern trycks ihop helt utan bruk. Eldstadsinsatsen och kanalsystemet består av cirka fem meter rostfria rör, resten av utrymmet fylls med 750 kg ren och torr sand. Kunden monterar ugnen själv på ett par timmar.

Kunder oftast villaägare

Jan Bengtssons kunder är till 90 procent villaägare och de få som bor i lägenhet har ofta haft kakelugn tidigare. Medelåldern är relativt hög, vilket han tror har både med priset och nostalgiska orsaker att göra. När en kund vill köpa en ugn gör Jan Bengtsson alltid ett hembesök för att undersöka skorsten, fundamentmöjligheter och avstånd till brännbar vägg innan han lämnar en offert.

En gammal kakelugn i bitar.

Renovering – ett känsligt arbete

Vid restaureringar av gamla hus låter man i dag ofta renovera och sätta upp gamla kakelugnar igen och många vill restaurera gamla ugnar som börjat läcka eller som skadats. En kakelugnsmakare ska även kunna kopiera dekorationen på ugnen.

Att renovera en kakelugn kostar cirka 20-30 000 kr om en kakelugnsmakare gör jobbet.

– Ska man renovera en kakelugn bör man välja ett företag som är specialiserade på kakelugnar. Det är viktigt att inte använda cementbaserade produkter i en kakelugn – det hindrar ugnens nödvändiga rörelser och gör att den kan spricka, varnar han.

Att Jan Bengtsson brinner för kakelugnar går inte att missta sig på. Hans ögon glittrar när han beskriver hur de studerar gamla ugnar.

– Det är så kul vid rivningar för då har vi möjlighet att se hur de löste konstruktionsproblem förr i tiden, berättar han. Vi har en bra trend just nu, intresset för kakelugnar är stort och det är viktigt att den här kunskapsbanken lever vidare, fortsätter han.

Jans bästa tips för dig som funderar på att köpa kakelugn:

Tänk efter vad ska du använda kakelugnen till – myseldning eller som komplement till den befintliga värmesystem. Detta avgör vilken kvalitet du ska välja.

Ta gärna med en kakelugnsmakare för att titta på kakelugnen innan du slår till. Det är svårt att köpa en begagnad kakelugn eftersom priset ska baseras på till exempel ålder, höjd och om det är ett original.

Ta reda på om ugnen stått i ett hörn eller efter vägg, detta har betydelse för placeringen.

Kontakta sotaren för att kolla rökkanalerna och provtrycka dessa.

Behöver ugnen ett fundament? Beräkna eventuellt pris för detta.

En kakelugn kräver bygganmälan till Byggnadsnämnden.

Välj en ugn som passar ditt hus – en enklare ugn passar ofta ett modernt hem bättre än en extremt utsmyckad ugn.

Beräkna cirka en veckas arbete att montera ugnen (40-50 timmar).

Vad kostar en kakelugn?

Det kan skilja mycket i pris beroende på vilken typ av kakelugn du vill ha. En enkel antik ugn kan kosta cirka 5 000-10 000 kr. En exklusiv kakelugn i original kan kosta allt från 35 000-200 000 kr. Priset för en nyproducerad kakelugn är cirka 30 000-60 000 kr. Monteringskostnad tillkommer och priset ligger för både gamla och nya ugnar mellan
5 000-25 000 kr beroende på ugnstyp.

Mer information

Stockholms kakelugnsmakeri har en utställning av både antika och nytillverkade kakelugnar som visas i historisk miljö. Utställningen är öppen efter överenskommelse.Telefon 08-669 60 20, www.sk-ab.com
Bra boktips är ”Den verkliga kakelugnen” av Margareta Cramér och Svenska kakelugnar av Pontus Tunander.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar