Konsten att elda en kakelugn

Hur eldar man bäst i en kakelugn? Här finns svaret.

Att elda på rätt sätt ger inte bara bättre värme, du undviker sprickbildning och giftiga gaser också.

I kakelugnen eldar man bäst genom att trava veden horisontellt omlott. Mellan de nedersta träna stoppar man tändmaterialet.

Materialet i en traditionell kakelugn ändrar volym efter temperaturen och eldar man då inte på rätt sätt kan det bildas sprickor som gör att ugnen måste sättas om. En kakelugn ska inte småeldas med ett vedträ i taget. Det ska vara en rejäl brasa och efter den behöver ugnen vila 10-12 timmar. En brasa på morgonen och en på kvällen, alltså.

En annan anledning till att lära sig elda i sin kakelugn är att undvika giftiga gaser. Det gäller nämligen att få upp temperaturen tillräckligt för att få en bra förbränning.

Gör så här:

Öppna spjället

Lägg lättantändligt material som stickor, näver och papper mellan två liggande vedträn. Gör sedan en luftig omlottstapel av liggande trän i tre varv. Bygg inte en wigwam som man gör i den öppna spisen!

Stäng till den ena innerluckan. 

När elden börjat ta sig stänger du båda innerluckorna och låter de små dragluckorna vara öppna.

Stäng spjället till hälften när brasan tagit sig ordentligt. Brasan ska brinna jämnt och inte för häftigt. Det reglerar du med spjället under tiden.

När veden brunnit ner, kolla att det inte är någon halvbränd ved kvar eller blå koloxidlågor. Om allt är som det ska, stäng spjället. Om det inte är det, öppna i stället och rör om för att få fart på det sista.

Använd alltid helt torr ved. Raka ut aska ofta, den hindrar nämligen förbränningen. (Askan kan du för övrigt med fördel strö ut som gödning i trädgården!)

Vad har högre mysfaktor än en sprakande brasa… På bilden kakelugnen Gustaf från Svenska kakelugnar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar