Mosaik framför kakelugnen

Så här kan du själv både pigga upp och öka säkerheten framför den öppna spisen med ett snyggt mosaikgolv du enkelt gör själv.


Efter en Rom-resa visste vi vad vi skulle göra med golvet framför kakelugnen. Det hade fått inbrända fläckar eftersom mässingsplattan (standardmått) var alldeles för liten. Många av golven vi sett i Rom var tavlor i de mest fantastiska mönster. Det var en njutning att gå över dem och vi ville göra något liknande, inte lika ambitiöst alls, men en detalj som påminde.

Problemet när man vill göra en bild av mosaik är att kittet man brukar använda att lägga bitarna i torkar så fort. Vi provade att byta ut det mot stenlim — en klick på varje bit — och det fungerade alldeles utmärkt. Då blir arbetet lätt eftersom man kan ta hur långa pauser som helst och, framför allt, man kan gå efter en teckning på underlaget. Samma teknik kan användas till alla ytor utom dem man inte kan lägga vågrätt under arbetet. Bordsskivor, fönsterkarmar, ramar kan kläs in. Arbetet är nämligen så roligt att man lätt får mosaiksjuka!

Bild: Malena Skote

Det här behöver du

Tjock spånskiva (om du vill kunna ta bort plattan)

Vanligt papper

Mosaikplattor, lite fler än som täcker plattans yta (vi köpte glasmosaik på Panduro)

Mosaikcement (finns där du köper plattorna)

Stenlim (också Panduro)

Trälist i önskad profil

Några listspik

Lite färg till trälisten (det går bra med

Hobbyfärg som finns på liten burk och är billig)

Verktyg:

Spritpenna

Vinkelhake

Linjal

Såg

Hammare

Avbitartång

Tvättsvamp

Gör så här:

1. Tänk efter vilken form på mosaikplattan som bäst passar till rummet och kakelugnen. Till en rund kakelugn kan det vara fint med en halvcirkel men en helt annan effekt som kan vara väl så vacker blir det med en 2/3 kvadrat. Se också till att plattan blir tillräckligt bred och djup för att fungera som gnistskydd. Rita sedan formen på ett stort papper (sammantejpade A4 t.ex.).

2. Vi förde över formen direkt på golvet men om du inte vill göra det så mät i stället ut och såga till en spånskiva som passar.

3. Rita sedan det mönster du vill ha på pappret. Minst arbetskrävande är ett geometriskt mönster men det är inte svårt att lägga organiska former heller. Nyckeln ligger i förarbetet — att mäta och rita ordentligt. För att föra över formerna klippte vi ut dem och använde dem som mallar. På fri hand fyllde vi i linjerna inuti formen. Blir det fel är det bara att rita en ny linje. Gränser för de olika geometriska fälten mätte vi ut och ritade direkt på golvet.

4. Nu är det dags att sätta fast listen runt om. Mät och såga, tänk på att vinkla ändarna. Spika fast med listspik och måla till sist. Eftersom det går åt så lite färg och slitaget är obetydligt använde vi en hobbyfärg.

5. När färgen har torkat börjar själva mosaikläggningen. Även om du bara har geometriska former kommer du att behöva småbitar. Börja därför med att klippa itu så många bitar du tror dig behöva. Använd avbitartången. Det går inte att styra hur bitarna går av så du kommer att få olika storlekar och former. En del bitar kommer att bli bra, andra bara smulor.

6. Om du har ritat figurer, börja med dem och då med detaljer som ögon, etc, och konturer. Tekniken är enkel: tryck ut lite stenlim på varje bit och lägg den plant. Figurerna är inte svåra att göra, det tar bara lite tid att klippa alla bitarna. Använd färgkontraster för att skapa effekter som skugga och ljus. Små bitar av två näraliggande nyanser ser på håll ut som en blandning av de två och ger en levande färg.

7. För att göra bakgrunden börjar du längst in. När alla bitarna är lagda ska limmet torka. Det är bäst att ge det två dagar så att det helt säkert är torrt.

8. Till sist ska bruket på. Följ instruktionerna på paketet. Där står också att du ska torka av överflödigt bruk. Om du vill att mosaiken inte ska se skinande ny ut kan du låta bli att göra det så väldigt noga. Klart!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar