Nytt liv i gamla spisen

Inte ska väl den härliga öppna spisen bli outnyttjad bara för att det ryker in! Med ett enkelt knep kan du få röken att gå din väg och njuta av härliga brasor igen. En bit plåt gör hela jobbet


För att slippa att rök smiter ut i rummet gäller det att få kallraset, d v s den kalla nedåtströmmen på kåpans insida, att vända och följa med den uppvärmda luften som stiger upp genom rökfånget. Vanligtvis flyter rökluften på den kallare och svalare luften från rummet och kryper ut under kåpans underkant. Förutom att det då ryker in, brukar det också bildas sotränder på utsidan av kåpan. De orsakas av luftvirvlarna i den uppåtströmmande rökluften. Samma fenomen kan man även se på spisar som är infällda i en vägg. Värst brukar problemet vara innan spisen blivit riktigt varm.

Hemligheten är en vinklad styrplåt som du skjuter in horisontellt i spisens rökfång och fäster i kåpans underkant. Men för att det ska bli riktigt bra, är det viktigt att du noga provar ut vinkeln och hur stor bit du behöver.

Så här gör du:

1. Brasan ska vara tänd, men lägg inte in alltför mycket ved, utan provelda försiktigt.

2. Klipp till en ca 15 cm djup skiva av styv kartong. Fäst den provisoriskt mot spiskåpans insida, (lämpligen med någon form av spikar) och tryck den försiktigt inåt mot rökfånget. Ungefär till en fjärdedel av rökfångets djup, kan vara lagom. Prova sedan fram vid vilken vinkel och längd som röken stannar kvar och inte smiter förbi.

När du har fått klart för dig, vilka mått som är de lämpliga, tar du givetvis genast bort kartongbiten, så att den inte börjar brinna.

3. Tillverka skivan. Den rökavledande skivan ska sedan tillverkas av metall, till exempel förzinkad stålplåt, eller aluminium, vilken har den fördelen att den är lättare. Tunna plåtar av det här slaget kan du hitta på de flesta större byggvaruhus, annars kan du beställa via en plåtslagare.

Rökfångsplåten fästes i underkant av kåpan och hindrar på så sätt att röken kommer ut ur rummet. Ett galler i golvet framför spisen som leder in tilluft utifrån, minskar risken för kalldrag.

Expertens tips för dig som tänker bygga ny öppen spis:

1. Lagom stor öppning
En gammal god tumregel, är att öppningen till spisen inte bör vara större än 12 x rökkanalen. Med en alltför stor kanal och dito öppning fordras det alltför mycket tilluft till den öppna spisen. Då får man en öppen spis, som blir både dragig och energikrävande.

2. Tilluftskanal förhindrar drag
En öppen spis´ funktion (om du inte har insats vill säga) är ju främst att höja mysfaktorn och att få upp värmen till trivseltemperaturer runt 22 grader. Samtidigt får man också lite ventilation och luftväxling. Här har David Södergren ytterligare ett trix, som han använt i sin egen öppna spis hemma; För att komma ifrån att all kall luft, som fordras, ska behöva strömma genom rummet – vilket kan ge dragkänslor – kan man ta in tilluft utifrån till den öppna spisen genom en kanal under golvet. Tilluften leder man sedan in framför elden via en öppning med ett galler på själva spishällen. (se skiss)

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar