Pelletskaminen – en effektiv värmemöbel

Enkel att sköta och effektiv som värmekälla. Med en modern pelletskamin slipper du vedeldningens nackdelar och kan reglera uppvärmningen efter behov. I en elvärmd villa med rätt planlösning är kaminen snabbt återbetald.


Att tända en brasa brukar vara en trivsam ritual. Men för den som bara njuter av värmen och inte själva eldandet kan lösningen vara en pelletskamin. De knappt centimeterstora pelletarna matas automatiskt in i kaminen som styrs av en termostat. Du ställer bara in önskvärd rumstemperatur och låter eldandet sköta sig själv. Vid uppnådd inomhustemperatur slår kaminen av och tänder igen när termostaten kallar på mer värme.

– Pellets är dyrare än ved, men å andra sidan behöver du inte lägga någon arbetstid på att sköta en pelletskamin och det går inte heller misslyckas med eldningen, säger Bengt-Erik Löfgren på bioenergiföretaget ÄFAB.

Pelletskaminen har ett inbyggt lager som vanligtvis räcker för att hålla huset varmt under ett dygn. Det finns även enstaka modeller med ett större pelletsförråd som ger längre drifttid per påfyllning.

Kamin som inte kräver skorsten

Marknaden för pelletskaminer fick för några år sedan en skjuts då det lanserades en ny typ av kamin som inte kräver skorsten. Pelletskaminen placeras i detta fall mot en yttervägg där den ansluts till ett fläktsystem, kallat Drag. Rökgasen från kaminen blandas med uteluft till en ofarlig temperaturnivå innan den leds ut genom väggen.

– I början kunde det förekomma missfärgning på fasaden på grund av felaktig justering av fläktanordningen, men detta problem ska numera inte förekomma, säger Bengt-Erik Löfgren.

Det finns i dagsläget ett par olika modeller av skorstenslösa pelletskaminer. Installationen måste dock, i likhet med övriga kaminer, besiktigas av en skorstensfejarmästare före användning.

En kamin är ett bra komplement till el

Pelletskaminen är allra mest fördelaktig i ett eluppvärmt hus. Enligt Energimyndigheten kan kaminen bidra med 50-80 procent av husets värmebehov, beroende på bland annat planlösning. Besparingen kan bli uppemot 10 000 kronor om året för en villaägare som har direktverkande el.

Priserna på pelletskaminer varierar ganska mycket. De billigaste modellerna i Energimyndighetens test kostar omkring 23 000 kronor och de dyraste drygt 40 000 kronor. Prisvariationen beror delvis på olika prestanda hos kaminerna, men även utförandet påverkar. I likhet med braskaminer har designen på pelletskaminer utvecklats för att passa det moderna hemmets inredning.

Fakta/pelletkaminer

Pelletskaminen ger bäst utbyte om den står i ett utrymme med öppen planlösning och öppna passager. Det finns både värmestrålande kaminer och kaminer med inbyggd fläkt. Begär att få lyssna på fläkten före köp.

Fördelar: Miljövänligt. Enklare att sköta än en braskamin och lättare att reglera effekten.

Nackdelar: Något dyrare än en vanlig braskamin, liksom bränslet. Automatiken kräver eldrift.

Märkning: Vissa kaminer är utrustade med ett Svanenmärke, vilket innebär att de uppfyller de högst ställda miljökraven. Det förekommer även P-märkta kaminer, som uppfyller en rad krav som tagits fram av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Cirkapris: 25 000-40 000 kronor, inklusive installation.

Lokala installatörer av förbränningsutrustning finns bland annat registrerade hos Pellsam: www.pellsam.se. Energimyndigheten rekommenderar att en certifierad installatör sköter installationen. Läs även Energimyndighetens test på www.energimyndigheten.se.

Detta är pellets:

Pellets består av biprodukter och/eller råvara från träindustrin. Sågspån och kutterspån pressas ihop till energirika värmepellets med en diameter på 8 millimeter.

För hushållskunder brukar pellets levereras i småsäckar på pall. Småsäcken med pellets väger 16 kg och det är 52 säckar på en pall. En säck ger 75 kWh värme, och under vintertid kan man räkna med en förbrukning på ungefär en säck per dag. Priset för hemleverans i småsäck ligger idag på cirka 2600 kr/ton, men varierar något beroende på var man bor.

Jämför pelletpriser hos olika leverantörer på: www.pelletspris.com

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar