Så livsfarlig är askan

Många familjer förlorar sina hem varje år genom brand. Ett stort problem är att många inte hanterar askan på ett säkert sätt.

Öppna spisar, kakelugnar och vedkaminer blir allt vanligare inredningsdetaljer i våra hem, men många vet inte hur de ska hantera askan. När kaminen städas ur skyfflas askan ner i plastpåsar eller pappkartonger och ställs ut på verandan. Något som är livsfarligt, menar Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar, eftersom glöden kan finnas kvar i askan upp till två dygn.

– Askan ska alltid läggas i plåthink med lock och placeras på eldsäker plats. Och locket är minst lika viktigt som plåthinken. Utan locket kan vinden lätt få fatt på glöden och sprida askan, säger Peter Bratt.

Även eldningen i sig kan vara ett problem. Orsaker kan vara otäta skorstenar eller att elden lämnats osläckt. Här kommer tips på hur du eldar och tar hand om askan på ett säkert sätt.

• Elda alltid med ren och torr ved. Inte impregnerat virke, spånskivor eller dylikt. Hälsofarliga rökgaser bildas!

• Använd maximalt 2-4 kg ved per timme, uppskattningsvis 3-5 vedträn, och inte längre än 3-4 timmar vid varje eldning. Låt eldstaden vila lika länge som det har brunnit.

• Ta hand om askan efter eldning. Lägg den i en plåthink med lock och förvara den på ett obrännbart golv till exempel på stenplattor utomhus.

• Sota minst en gång per år eller så ofta det behövs. Anlita en professionell sotare. Om du sotar själv krävs tillstånd från kommunen.

• Provtryck skorstenen vart tionde år. Då får du besked om den är otät eller inte.

Tänk på att alltid ha fungerade brandvarnare i alla sovrum och en brandsläckare nära eldplatsen.

Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar