Tips för dig som vill byta värmesystem

11 goda råd för dig som planerer att förnya och förbättra ventilation och värmesystem hemma.


1. Isolera skorstenen i kallvinden (minst 50 mm nätmatta) samt isolera (minst 30 mm hård mineralullsskiva) och plåtavtäck skorstenen ovanför yttertaket, för att hålla skorstenen nästan rumsvarm ända till dess topp.

2. Montera ett snyggt nederbördsskydd över skorstenen. Ordna genomföring i skyddet för ev. rökgaskanal eller kanal som sörjer för avloppsluftning (förhindrar lukt vid ev. baksug då spis eller köksfläkt är i drift). Avsikten är att bevara värmen i skorstenen som förutsättning för fortsatt självdragsverkan.

3. Se till att samtliga ventilationskanaler i skorstenen är i funktion. Stäng dem aldrig helt, utan håll dem helst helt öppna för jämnan! Luftomsättningen ska styras med tilluftsdon. Det finns idag automatiska enkla don, som reglerar tilluften utan att stänga helt. Dessa förhindrar överventilering vid stora temperaturskillnader och vid vindpåverkan.

4. Vi ska inte överdriva behovet av ventilation. För torr luft mår vi heller inte bra av. Medvetenheten ökar om att sådan är en stor hälsorisk. Lagom är bäst!

5. Ta kontakt med en behörig kontrollant som kan bedöma och utvärdera systemets funktion efter gjorda åtgärder: Flödesvolymer, ventilationseffektivitet, styrmöjligheter m m.

6. Som en ”hjälpmotor” och dragförstärkare kan men elda i sin öppna spis eller i en enkel kamin, installerad i pannrummet och kopplad till rökgaskanalen för den tidigare pannan, för att höja ”kroppstemperaturen”. Detta sätter igång avstannat självdrag om det sitter en kallpropp i piporna!

7. Var uppmärksam på att åtgärderna är tillräckliga, så att fuktig luft inte läcker upp i vindsutrymmen i sådan omfattning att fuktskador eller mögelangrepp uppstår. Kom ihåg att vi förlorat värme från skorstenen till utrymmet. Kontrollera och inspektera vindsutrymmen noggrant.

8. Se till att våtutrymmen och källarutrymmen, som tidigare varit beroende av värme från pannrum och skorstensstock, kompenseras för bortfallet.

9. Kontrollera imkanalens funktion i köket. Är dess ursprungliga funktion i hög grad hämmad av en spisfläkt monterar du förslagsvis ett kombidon till imkanalen. Detta återställer till stor del det kontinuerliga självdragsflödet när spisfläkten är avstängd. Alternativet är att direkt ansluta en köksfläkt till imkanalen, med en fånganordning som är öppen mot taket. Kom ihåg skillnaden mellan spisfläkt och köksfläkt!

10. I vissa fall kan ett energisparalternativ vara att montera in en kolfilterfläkt med bibehållen ursprunglig imkanalsfunktion vid taket. Detta ställer särskilt stora krav på filterbyte (risk för lukt från härsknat fett och för bakterietillväxt). Fungerar bra, men kräver stort brukarengagemang och kunskap!

11. Om man vill vara helt oberoende av väder, vind och skorstensverkan installerar man en frånluftsfläkt (central boxfläkt) med jämt anpassat utsug, som säkrar ett bra inomhusklimat och förhindrar fuktskador. Inga provisoriska lösningar med individuella småfläktar rekommenderas! Rådet att isolera skorstenen enligt ovan kvarstår, i avsikt att bryta köldbryggeeffekten, förhindra ”kallstrålning” och att den fryser sönder. Genom att ansluta boxfläktens avluftskanal till en ledig pipa i skorstenen kan kan den också användas som en liten del i ventilationssystemet. Självklart ska vindsutrymmena inspekteras även i detta fall.

Oavsett om du har för avsikt att ändra uppvärmningssätt, så är gasavgivning från allehanda material (inredning, apparatur, leksaker, trycksaker m m) inomhus ytterligare ett skäl att allmänt se om luften i ditt hus.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar