ANNONS FRÅN OZONEAIR

De bästa luftrenarna som kan förbättra sömnen och hälsan i sovrummet

Svårt att sova? Räknar du får eller räknar du kvalster? Ibland kan dålig sömn bero på att vi har dålig inomhusluft, fylld av damm, partiklar och allergener som kvalster. Att kunna andas lätt och friskt kan ge oss bättre och djupare sömn. Kroppen kan ibland återhämta sig lättare och vi kan vakna både piggare och…

Svårt att sova? Räknar du får eller räknar du kvalster? Ibland kan dålig sömn bero på att vi har dålig inomhusluft, fylld av damm, partiklar och allergener som kvalster.

Att kunna andas lätt och friskt kan ge oss bättre och djupare sömn. Kroppen kan ibland återhämta sig lättare och vi kan vakna både piggare och starkare när vi sover i ett rum med ren luft.  

Ett populärt sätt att få en bättre luftmiljö i sovrummet är att investera i en luftrenare. 

Investera i god sömn

En av de bästa platserna du kan placera en luftrenare i hemmet är i sovrummet. 

En luftrenare i sovrummet kan främst hjälpa till att förbättra sömnen, då en frisk luftmiljö kan hjälpa oss att slappna av och sova bättre. När vi är i miljöer där luften är full av damm och föroreningar, kan vi reagera negativt. Nysningar och hostningar hjälper ju inte direkt till att vagga oss till ro. En del av de partiklar som virvlar runt i luften vi andas kan dessutom framkalla allergier och astma och hudirritationer som stressar huden till klåda.

De flesta av oss tillbringar en tredjedel av våra liv i sovrummet. Det är med andra ord en viktig plats för oss. Eftersom vi spenderar så mycket tid i våra sovrum så är det också en plats där vi lämnar efter oss damm, hudavlagringar och annat som attraherar kvalster. De här små mikroskopiska krypen är en känd utlösare av allergier och trivs i våra sängkläder, kuddar och madrasser. 

Det finns så klart också rena trivselfaktorer med att ha en luftrenare i sovrummet. Att få krypa ner i sängen i ett rum som känns friskt och fräscht, är ju så klart en trivselfaktor man inte ska undervärdera. 

Vilken luftrenare är bäst för mitt sovrum?

Vilken luftrenare som passar bäst för just ditt sovrum beror lite på hur det ser ut hemma hos dig. Hur stort är ditt sovrum? Har du husdjur? Har du allergiska besvär? Finns det mycket pollen där du bor? Allt det här är sådant som kan spela in när du väljer vilken luftrenare du behöver. 

En annan aspekt som kan vara viktig att ta hänsyn till är om luftrenaren är tillräckligt tyst för att du ska kunna använda den under natten. En susande eller brusande maskin kan ju lätt bli till ett störande irritationsmoment. Inte minst när man försöker somna. 

Reningstekniker

Tillverkare av luftrenare håller så klart sina egna maskiner högst och brukar inte sällan framhäva att just deras teknik har förmågan att rena luften till näst intill 100%. 

I teorin så har nästan alla luftrenare på marknaden filter som verkligen är så effektiva att de kan eliminera minst 99% av alla partiklar i luften. I praktiken måste man dock förhålla sig till mer än enbart vilket filter en luftrenare har. 

För de luftrenare som helt förlitar sig på luftrening via filter är det helt avgörande hur pass stor fläktkapacitet maskinen har. För att luften ska kunna renas så måste maskinen suga in luften genom maskinen och dess filter. Den luft som inte passerar filtret kommer inte heller att renas. Ju starkare fläkt, desto mer luft kommer maskinen att orka att dra in genom sitt filter. 

Fläktar har dock förmågan att generera högre och högre ljudnivåer, ju mer kraftfullt de arbetar. Det här är något du bör ta med i beräkningen om du letar efter en luftrenare för just sovrummet.

Ljudnivå

Att du vill ha en låg ljudnivå på en luftrenare du ska ha i sovrummet är ju kanske självklart. Vi är dock alla olika känsliga för ljud. En del störs mindre än andra av susande fläktar och en del behöver inte förhålla sig till ljudnivån över huvud taget. 

Oavsett hur du förhåller dig till ljud när du ska somna eller sova, ha med ljudnivån som en faktor när du tittar efter luftrenare till sovrummet. 

Kapacitet

En annan sak som avgör hur en bra luftrenare gör sitt jobb, är dess kapacitet att rena luften. Du bör ha en luftrenare med tillräcklig kapacitet för att rena luften i ett rum minst två gånger per timme. 

Kapaciteten beräknas utifrån hur många kubikmeter luftrenaren kan rena i timmen. Sovrum är ju sällan stora utrymmen med flera meter högt i tak. Kanske klarar du dig med en luftrenare med en relativt låg reningskapacitet, om ditt sovrum är av mindre modell? 

Luftrenare Bäst-I-Test

När Villalivet gjorde ett bäst-i-test för att se vilken luftrenare som är bäst för sovrummet, var det främst tre modeller som stod ut i toppen. 

De tre toppvinnarna på pallen var

  1. Ozoneair Purify 60
  2. Coway AP-1008CH
  3. Electrolux Well A7

När vi tittar på dessa tre modeller och jämför dem utifrån de aspekter vi söker till ett sovrum, så lägger vi först fokus på luftreningskapacitet och ljudnivå.

1. Ozoneair Purify 60

Luftreningskapacitet (m3/h): 971

Ljudnivå, dBA: 52

Testvinnaren i Villalivets test. Överlägset bästa luftreningskapaciteten med hela 971 kubikmeter i timmen. Har också en av de lägsta driftskostnaderna i testet, inte minst när man tittar på driftspris kontra kapacitet. 

Ljudmässigt får den anses vara väldigt lågmäld, 52 dBa, vilket är testets lägsta uppmätta ljudnivå. 

2. Coway AP-1008CH

Luftreningskapacitet (m3/h): 350

Ljudnivå, dBA: 53

Bra luftreningskapacitet som täcker behovet för ett sovrum väl. Snygg design och en driftskostnad som får anses vara hyfsad, om man räknar in det låga inköpspriset. Det är dock en rätt stor maskin, så det gäller att du har ett sovrum där den inte kommer kännas skrymmande.

Ljudnivån är bra och ligger på låga 53 dBA, vilket är strax över ljudnivån för ett vanligt kylskåp. 

3. ELECTROLUX WELL A7

Luftreningskapacitet (m3/h): 350

Ljudnivå, dBA: 58

En stilren luftrenare som vunnit designpriser. Kan dock uppfattas som lite väl skrymmande och svårplacerad. Reningskapaciteten räcker väl för sovrummet, men när man tittar på kapacitet kontra driftskostnad så blir den dyrare än de andra modellerna att ha i gång.

Om du är känslig för ljud så kanske du ska titta på en annan modell, då WELL A7 har högst ljudnivå, 58 dBA, av de tre i toppen. Det är en ljudnivå som nästan motsvarar normal samtalston, vilket många nog kan uppfatta som störande i ett sovrum. 

Vad skiljer då modellerna åt när det kommer till själva reningstekniken?

Ozoneair Purify 60

Reningsteknik: HEPA-filter och Oxyplasma. 

Filtrering via ett HEPA-filter. Har också förmågan att rena luften via Oxyplasma-teknik. Oxyplasma är ett smart reningsämne bestående av joner, elektroner och laddade partiklar. Tekniken har förmågan att rena luften även utanför själva maskinen.

Coway AP-1008CH

Reningsteknik: Suger in luft i maskinen och filtrerar den genom sitt filter. 

Filtrering sker genom ett HEPA-filter, vilket har förmågan att fånga upp mer än 99% av alla partiklar i luften. 

Electrolux WELL A7 

Reningsteknik: Suger in luft i maskinen och filtrerar genom sitt filter. 

Filtrering sker genom ett aktivt kolfilter, E12. Den här typen av filter har generellt en lång livslängd, men inte lika bra filtreringsförmåga som ett HEPA filter. 

Ditt behov är den bästa guiden till rätt luftrenare

I slutändan är det ändå dina behov som är viktigast och bör avgöra vilken luftrenare och vilka egenskaper du vill ha i sovrummet. 

Bäst mot kvalster

HEPA-filter är ett effektivt sätt att rena luften från kvalster. Allt kvalster kommer dock inte dras in via filtret av fläkten. Vill du verkligen komma åt kvalster så bör du titta efter en luftrenare som använder en reningsteknik som inte kräver filtrering. Då får du ett skydd på flera olika nivåer. 

Bäst mot dålig lukt

Kolfilter är bra på att absorbera illaluktande luktmolekyler. Inbyggd ozon är en annan kraftfull teknik för att eliminera dålig lukt. 

Bäst mot allergier

Oxyplasma har visat sig vara väldigt effektivt på att neutralisera allergener. Även de allra 

minsta partiklarna av pollen och allergiframkallande gaser neutraliseras med Oxyplasma. 

HEPA-filter och kolfilter är också effektiva på att filtrera bort allergiska partiklar. Många allergiframkallande partiklar är dock för små för att fastna i dessa filtret och en del allergener kommer i gasformer som filtren inte kan fånga in. 

Tystast maskin

Leta efter den modell som har lägst dBA angivet. Många gånger anges ljudnivån inom en viss intervall och inte med en faktisk siffra. Detta beror på att ljudstyrkan är olika hög beroende på hur långt ifrån du är ljudkällan. Här kan placeringen av luftrenaren i rummet avgöra hur tyst maskinen upplevs. 

God sömn och god luftmiljö kan gå hand i hand

Du kan sova bättre i ett rum där luften är frisk och fri från föroreningar. Det kan bli lättare att andas med mindre ämnen i luften som irriterar luftvägarna och huden. 

För den som har husdjur, är allergisk eller bara vill ha ett sovrum som luktar fräscht, så kan en luftrenare vara den perfekta lösningen. Du kan bli kvitt dåliga lukter och äckliga kvalster.

Om det finns en plats i hemmet där vi ska känna oss trygga så är det i sovrummet och att ha tillgång till ren och frisk luft är väl det mest basala när det kommer till trygghet? 

Andas friskt och sov gott! 

Mest lästa artiklar