ANNONS FRÅN OZONEAIR

Den senaste tekniken inom luftrenare  – vilka funktioner bör du leta efter?

Att ha en luftrenare i hemmet har vunnit mark de senaste åren. De här maskinerna håller hemmet fräscht genom att rena luften från damm, partiklar, sporer och allergener. I en tid när vi är mer medvetna om hur negativt föroreningar påverkar oss, så är det kanske inte så konstigt att luftrenarna nu flyttar in i de svenska hemmen på riktigt.

Ny smart teknik har skapat den nya generationens luftrenare som är mer effektiva, kraftfulla och mångfacetterade än någonsin. 

Behovet av ren luft ökar

Enligt EU är luftföroreningar den enskilt största hälsorisken i Europa. Dålig luftmiljö kan orsaka allt från mindre hälsobekymmer till långvariga, allvarliga sjukdomstillstånd. Folkhälsomyndigheten har gjort uppskattningar om att 1 av 5 svenskar har så dålig inomhusluft att det orsakar fysiska besvär. 

Vi lever just nu i en tid i världen där vi tillbringar mer tid inomhus än någonsin. Vi har fler husdjur än någon annan gång i historien och vi lever i allt tätare städer. 

Vår luftmiljö har börjat få osynliga, objudna gäster som gömmer sig i luften vi andas. De här ohälsosamma partiklarna kan göra oss trötta, allergiska och sjuka.

Moderna luftrenare kan vara lösningen på många av de här problemen.

Välj rätt teknik för dina behov

Förr i tiden var luftrenaren en stor, susande maskin som sög in luft genom ett filter. Inte helt olikt en dammsugare. I dag har tekniken utvecklats enormt och de moderna maskinerna kan numera rena luften från pollen, partiklar, allergener, mögelsporer och dåliga lukter.

När du tittar efter en luftrenare så kan du börja att titta på dina behov. Vad är viktigast för dig? Få bort allergener? Bli av med dålig lukt? Eliminera mögelsporer? Vill du bara ha en fräschare och mindre dammig hemmamiljö? 

Olika luftrenare använder sig av olika tekniker och när tester gjorts på olika luftrenare, så är det tydligt att vissa tekniker levererar bättre än andra. Många av de här teknikerna kan vid en första anblick vara svåra att särskilja från varandra eller förstå sig på, när man ögnar igenom en produktbeskrivning 

Därför har vi satt ihop en liten snabbguide till de mest intressanta teknikerna som dominerar marknaden just nu:

HEPA-filter

En luftrenare som inte har ett HEPA-filter är inte värd ett köp. Den här typen av filter krävs för att kunna fånga upp 99% av alla luftföroreningar du har i ditt hem. Filtret ser till att luften som kommer ut ur luftrenaren är fritt från damm, allergener, kvalster och mögelsporer. 

Även om ett HEPA-filter är en nödvändighet så finns det ändå sådant som inte fastnar i filtret. Det kan vara giftiga och kemiska gaser, dålig lukt och extremt små partiklar. En luftrenare som enbart skulle förlita sig på olika filter är i praktiken en dammsugare, så du kan behöva ha tillgång till fler reningsmetoder. 

Var noga med att det verkligen är ett HEPA-filter och inte ett HEPA-like eller HEPA-type filter. Dessa har inte alls samma reningsförmåga som ett certifierat HEPA-filter.

Aktivt kolfilter 

Aktivt kolfilter är ett bra komplement till maskinens HEPA-filter. Kolfiltret hjälper till att ta bort dåliga lukter, men även vissa kemiska och giftiga gaser. Fungerar bäst i kombination med ett HEPA-filter då kolfilter är alldeles för grovt för att kunna filtrera bort partiklar på egen hand.  

Jonisering & elektrostatisk luftrening

Luftrenare som använder jonisering kan vara effektiva på att driva ner partiklar mot marken, i stället för att ha dem virvlandes i luften.  

Tekniken fungerar genom att luftrenaren laddar luften elektriskt. Det här får till följd att alla partiklar börjar klumpa sig fast vid varandra i stora kluster. 

Klustren blir i sin tur för tunga för att kunna virvla runt i luften och faller i stället ner till marken, så vi slipper ha dem i höjd med våra andningsorgan.

Oxyplasma

En av de mest innovativa teknikerna på marknaden är Oxyplasma, som används i luftrenare som Ozoneair Purify för att på flera nivåer neutralisera bakterier, virus och andra ohälsosamma partiklar samtidigt som den tar bort dålig lukt. 

Oxyplasma-tekniken fungerar på så sätt att aggressiva molekyler skjuts ut i rummet för att attackera föroreningar och skadliga molekyler. Den här plasman fortsätter sedan sprida ut sig, tills den når in i alla utrymmen. Hela vägen fortsätter den bryta ner skadliga partiklar, både i luften och på olika ytor. 

Nog för att beskrivningen av Oxyplasma kan låta actionfylld, men den är helt ofarlig och molekylerna varken syns eller känns. 

UV-sterilisering

UV-ljus används inom industrin för att rena och sterilisera matvaror, vatten och verktyg. På senare tid har även sjukvården börjat intressera sig för UV-teknik, som ett komplement i arbetet att hålla sjukvårdslokaler rena och friska. 

UV-sterilisering i en luftrenare fungerar genom att dammet som sugs in i maskinen utsätts för en speciell frekvens av UV-ljus. Ljuset neutraliserar bakterier, virus, mögel och allergener. 

Även om UV-sterilisering är effektivt på att ta bort många av de kemiska gaserna i vår inomhusmiljö, så är den inte supereffektiv på att ta bort dålig lukt. UV-sterilisering fungerar bäst i kombination med en eller flera andra tekniker.  

Ozon 

Det finns luftrenare som använder sig av ozon (aktivt syre), för att bryta ner skadliga ämnen. Skillnaden mellan en luftrenare med ozon, och en ozongenerator, är att luftrenaren aldrig släpper ut något ozon i rummet. Ozonet verkar enbart inne i luftrenaren där den bryter ner de skadliga ämnen till helt vanliga syremolekyler. 

Ozonrening i en luftrenare är mycket effektivt vid dålig lukt och för att bli av med t.ex. mögelsporer. Luftrenare bör inte enbart förlita sig på ozonrening, utan behöver även ha 

andra reningsmetoder som verkar parallellt.  

Det finns också luftrenare med en yttre ozonfunktion, vilket kan vara praktiskt om du några gånger om året vill ge ditt hem en djuprengöring med ozon och bli av med dåliga lukter som bitit sig fast. 

Autopilot

Inte en reningsteknik i sig, men ett väldigt behagligt sätt att sköta hemmets luftrening. 

Numera har luftrenarna blivit så pass smarta att du inte själv behöver göra en massa beräkningar kring volym och tid. 

Välj bara ett reningsläge och så sköter luftrenarens autopilot resten. Att välja en luftrenare med autopilot är ett bekvämt sätt att se till att allt blir rätt hela tiden. 

Rätt luftrenare – en smart investering 

En bra luftrenare ska täcka in så många olika reningsområden som möjligt. Den ska också ha kapacitetsförmåga att kunna rena tillräckligt mycket av ditt hem. En klen luftrenare med alldeles för snäva verksamhetsområden, är en dyr och onödig investering. 

En stark luftrenare med brett register är en långsiktig och smart investering som kan göra luften i ditt hem både friskare och fräschare. 

Mest lästa artiklar