ANNONS FRÅN OZONEAIR

Luftrenare eller luftfuktare? Så väljer du rätt för ditt hem

När du hör ordet luftföroreningar, så kanske du tänker på sådant som rykande fabriker, hårt trafikerade motorvägar eller kemiska utsläpp. De största angreppen av luftföroreningar kan dock finnas betydligt närmare dig själv än du tror – nämligen i ditt hem.

Våra hem är full av damm, kvalster, kemiska gaser, allergener, mögel, virus, bakterier och mängder av andra irriterande ämnen. För den som rör sig i dålig inomhusluft under lång tid, ökar riskerna betydligt för att utveckla astma och allergier. För den som redan har astma eller allergi, blir symptomen bara än mer besvärliga. Det finns helt enkelt stora hälsovinster på att ha en frisk luftmiljö hemma. 

Några av de vanligaste sättet för att försöka få ner luftföroreningar i hemmet är att använda en luftrenare eller en luftfuktare. Numera har de blivit så pass vanliga att prisnivån får anses vara överkomlig med tanke på fördelarna. 

Nu återstår bara frågan – vad passar bäst för dig och ditt hem?

Luftrenare vs Luftfuktare 

Det hörs redan på namnen vad som skiljer de här två teknikerna åt. En luftrenare renar luft och en luftfuktare fuktar luften. Så långt är det inga konstigheter. 

Båda teknikerna ger också en bättre luftmiljö i dammiga och torra miljöer. Det finns dock några saker som skiljer dem åt.

Hur fungerar luftfuktare och luftrenare i praktiken?

Luftfuktare

Syftet för en luktfuktare är att släppa ut ånga i luften, för att på så sätt öka ditt hems luftfuktighet. Detta medför att många skadliga partiklar i luften tvingas ner till golvet av ångan. När utrymmets torra luft får tillsatt fukt upplever vi dessutom att det blir behagligare att andas. 

Luftrenare

Syftet för en luftrenare är att rena luften, genom att filtrera och neutralisera damm, skadliga partiklar, allergener och annat som irriterar. Det gör att du får en renare och friskare luft att andas. Luftmiljön blir mer behaglig och fräsch. Du kan uppleva att du andas lättare och kan uppleva mindre irriterade besvär.

Vad passar dig bäst – luftrenare eller luftfuktare?

Vilket system som kommer passa bäst just för dig, avgörs av två saker: din inomhusmiljö och hur du är som person. 

Här går vi igenom de olika teknikerna mer djupgående och verkligen synar deras för- och nackdelar. Vi har tittat på hur de verkar i en skarp miljö och vad du som användare bör ha i åtanke när du använder en luftfuktare eller luftrenare. Låt oss börja med att bryta ned teknikernas egenskaper, så att du får tillgång till allt du behöver veta om luftfuktare och luftrenare. 

Luftfuktare

Luftfuktare verkar genom att släppa ut vattenånga i ditt hem. Vi upplever luften som fräschare när luftfuktigheten höjs på detta sätt. När du ökar rummets relativa luftfuktighet så kan du dessutom uppleva att inomhustemperaturen känns högre. Det här kan vara ett stort plus under årets kallare månader.  

Luftfuktare gör sig bra hemma hos dig som upplever att du har problem med väldigt torr luft. Där kan en luftfuktare bidra med att inomhusmiljön blir behagligare och att du upplever mindre besvär med t.ex. torr hud och torra ögon.

Det är dock inte helt okomplicerat att släppa ut vattenånga inomhus. När du använder en luftfuktare bör du även använda en hygrometer (fuktmätare). Att kontinuerligt mäta luftfuktigheten i ditt hem är viktigt när du börjar tillsätta extra fukt i luften. 

Blir luftfuktigheten för hög kan du få problem med sådants om trivs i fuktiga miljöer: kvalster, mögel och bakterier. 

Se till att hålla luftfuktaren ren

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är din egen förmåga till disciplin. En luftfuktare behöver få både sitt vatten och filter utbytt regelbundet. 

Är du inte noga med underhållet kan både mögel och bakterier börja gro inne i luftfuktaren. Mögeltillväxt kan bli ett rejält problem. Luftfuktaren kan då börja sprida ut mögelsporer och dessutom verka som den direkta orsaken till att du får mögelspridning över hela ditt hem. 

Vattenånga från en dåligt rengjord luftfuktare kan dessutom orsaka besvär som astma och allergi, men även friska personer kan drabbas av svåra besvär i form av allvarliga lunginfektioner. Det gäller med andra ord att man skapar rutiner för att hålla luftfuktaren ren.  

Släpp inte ut mer fukt än vad din miljö klarar av

Det är lätt att intala sig att man har så pass torr luft hemma att en luftfuktare omöjligen kan tillföra för mycket fukt. Det kan vara en vansklig tanke. Inte minst under de kallare månaderna när vi värmer upp våra hem. Värmen från element och luftvärmepump kan få oss att tro att luften är torrare än vad den egentligen är. Här är det lätt att man så att säga ”ångar på” lite för mycket med luftfuktaren.

Ett annat problem som kan uppstå är när fuktig ånga når en kall yta, som t.ex. ett fönster eller en dåligt isolerad vägg. När ångan snabbt kyls ner så kommer det bildas kondens. Det här kan i sin tur orsaka fuktproblem i fönsterkarmar och under tapeter, vilket kan leda till problem med mögel.

Det finns en del att tänka på om du vill använda en luftfuktare i ditt hem. Så länge du är noga med att underhålla och kontinuerligt fuktmäta ditt hem, så kan en luftfuktare hjälpa dig till ett behagligare inomhusklimat.

Luftrenare

Luftrenaren verkar genom att rena luften i ditt hem från oönskade partiklar. Allt från damm, allergener, pollen, virus, baciller, mögelsporer och andra skadliga ämnen, kan neutraliseras av en luftrenare. När du tömmer inomhusluften på dessa partiklar så kan luften upplevas lättare att andas och du kan uppleva mindre besvär i form av torr hud och irriterade ögon. 

Luftrenaren är bra för dig som vill ha en inomhusluft som är ren och fräsch. Luftrenaren kan speciellt underlätta för dig som har astma eller allergier. 

Se till att välja rätt typ av luftrenare

De många fördelarna en modern luftrenare kommer med är uppenbara. Det gäller dock att du väljer en luftrenare som verkligen har de funktioner som krävs för att uppnå maximal effekt av tekniken.  

Det är bättre att investera i en luftrenare som förmår att rena luften på flera olika nivåer, framför den äldre tekniken – där man enbart förlitar sig på filterrening. Filtertekniken är bra så länge luften verkligen passerar genom filtret. 

Modernare tekniker som t.ex. Oxyplasma, har fördelen att den renar luften även utanför själva luftrenaren.  Det ger ett mer mångsidigt skydd, inte minst när du vill minska virus och bakterier i luften du andas. 

Håll ett öga på driftskostnaden

När du väljer luftrenare bör du slänga ett öga på den årliga driftskostnaden. De flesta maskiner på marknaden har relativt låga driftskostnader. Förutom elförbrukning kan du även behöva investera i ett nytt filter en gång om året. Det här är inget du själv behöver hålla koll på. Luftrenaren meddelar när det är dags för filterbyte.

Luftrenare kommer inte med några direkta nackdelar, förutom kanske ljudnivån. Luftrenare använder fläktar som suger in luft i maskinen för att rena luften. Om du tänkt att ha en luftrenare i sovrummet  påslagen under natten, kan det vara en god idé att titta på ljudnivån. Generellt anses en ljudnivå som understiger 55 dBA vara en acceptabel nivå, för att inte störas av susande fläktar. Olika personer är dock olika känsliga. 

En bra luftrenare är effektiv på att rensa luften från sådant som får oss att uppleva den som torr och irriterande. Till skillnad från en luftfuktare, kan en renare också se till att hålla det fysiska hemmet friskt och fräscht. Inte bara kan luftrenaren hjälpa till att hålla undan damm och allergener, den kan dessutom rena luften på sådant som är direkt skadligt för ditt hem. Luftrenaren är effektiv på att ta hand om allt från mögelsporer till kemiska gaser. 

Luftrenare vs Luftfuktare – vilken ska jag välja?

När man tittar på dessa två tekniker, sida vid sida, blir det rätt tydligt vilken som kommer med störst fördelar. Luftrenarens teknik överglänser luftfuktarens flera gånger om. 

Den enda gång vi kan rekommendera en luftfuktare framför en luftrenare är om du har ett hem med så pass torr luft att du får hälsoproblem av att vistas där. Många gånger kan dock det vi upplever som ”torr luft” i stället vara luft full av damm och irriterande partiklar. 

Även i ett sådant fall ser det ut som att luftrenaren är det bättre valet.  

Vad du bör undvika

En liten varning att ta med sig. Undvik de billigaste kinatillverkade maskinerna från okända tillverkare. Även om de har ett lågt inköpspris, så är det inte säkert att du verkligen får de egenskaper som anges i produktbeskrivningen. Inte heller kan du vara säker på att du kommer att kunna hitta filter och dylikt när det är dags för filterbyte. 

Då både luftrenare och luftfuktare kommer att påverka luften du andas i ditt hem, så kan det vara på sin plats att försäkra sig om att maskinen du väljer verkligen har godkända material och delar. 

Mest lästa artiklar