ANNONS FRÅN OZONEAIR

Luftrenare för djurägare – bli av med obehagliga lukter och allergener

Fler och fler upptäcker nyttan med att ha en luftrenare hemma och en del menar att luftrenare blivit så pass effektiva att t.om pälsdjursallergiker kan ha en katt hemma. Stämmer detta verkligen? Vi tar en titt på både påståendet och nyttan med luftrenare.

Vi omges av allt fler husdjur

Vi lever i en tid när det finns fler husdjur än någonsin. Bara i Sverige finns det över en miljon hundar registrerade. Antalet katter är minst lika många. Nästan hälften av alla barnfamiljer har någon gång haft ett husdjur.  

Det finns med andra ord gott om hund, katt och andra pälsdjur i våra svenska hem. Det här skapar så klart en del problem för den som har pälsdjursallergi. 

I Sverige uppskattar man att ungefär 18% av alla vuxna har, eller kan få, pälsdjursallergi från några av de vanligaste husdjuren. Chansen är med andra ord stor att någon i din närhet har allergi mot din katt eller hund. 

När man tittar på vilka husdjur som orsakar mest allergier, så ligger katten helt klart i topp. Var tionde svensk har mer eller mindre allergi mot just katt. De flesta som har allergi mot hund, är samtidigt allergiska mot katt. Att enbart ha allergi mot hund är faktiskt ganska ovanligt. 

Vad utlöser pälsdjursallergi?

Tvärtemot vad många tror, så är det inte djurets päls som orsakar allergin. Det är istället en typ av proteiner som skapar allergier. De här proteinerna producerar våra fyrfota vänner i saliven, talgkörtlar, urinen och huden. 

En katt som slickar sin päls när den tvättar sig, stryker ut de här proteinerna på sin päls. 

Den allergiska reaktionen kickar in, när vi i vår tur andas in eller får de här partiklarna på vår hud. Samma reaktion händer när en katt kissar i sin låda eller hunden kliar sig bakom örat. Proteinerna hamnar i vår luftmiljö och vi blir påverkade.

Luftrenare kan hjälpa vid pälsallergi

Många allergiker vittnar numera om att luftrenare mot allergier kan hjälpa till att dämpa de allergiframkallande ämnena inomhus. En del allergiker har till och med kunnat behålla en kär gammal katt eller hund, när någon i familjen fått pälsallergi. 

Moderna luftrenare kan alltså skapa en inomhusmiljö, där vi slipper andas in husdjurens retande partiklar. 

Hur bra är då luftrenare vid pälsdjursallergi? 

Eftersom alla som är allergiska reagerar olika mycket på olika nivåer av ett visst ämne, kan vissa klara längre stunder än andra – när de utsätts för allergiska partiklar. En del får kraftiga reaktioner så fort de är i närheten av en kattägare, medan andra klarar av att vistas långa stunder i samma rum som en katt, innan allergin visar sig.

Hur pass känsligt man reagerar på de allergiska ämnena kommer även påverka den upplevda effekten av hur bra en luftrenare är på att filtrera bort dessa ämnen. För att kunna få någon slags bild av huruvida en luftrenare verkligen skulle kunna vara behjälplig vid pälsdjursallergi, får vi titta på hur effektiva de är på att filtrera bort allergiska partiklar. 

Rent kliniskt kan en modern luftrenare faktiskt filtrera bort så mycket som 99.9% av alla allergiska ämnen från pälsdjur. Det är imponerande, men förhindrar kanske inte att någon som är verkligt hyperkänslig ändå känner av och får en reaktion i ett luftrenat rum. 

Enbart filter duger inte

Det finns några aspekter du bör tänka på inför ett köp. Den kanske viktigaste är hur små partiklar luftrenaren klarar av att eliminera. Du bör även titta på hur stor yta den klarar och hur effektiv den är på att utföra själva reningsprocessen.

Luftrenare som enbart förlitar sig på filter duger sällan till för att hålla undan små luftburna allergiska partiklar. Det är betydligt mer effektivt att använda en luftrenare som använder flera olika tekniker samtidigt. Framför allt behövs det en teknik med förmågan att rena luften, även utanför filtret. 

Kapaciteten är också en viktig aspekt att ha med sig när man ska välja luftrenare. Hur stort utrymme behöver du rena? Hur lång tid tar det att rena utrymmet? Att ha kapacitet till en liten yta kommer knappast förändra något till det bättre om du bor stort. 

När man läser igenom olika tester på luftrenare så ser man att det är några saker som särskiljer testvinnarna från resten, och det är förmågan att:

  • Rena den filtrerade luften med ultraviolett ljus
  • Använda fotokatalys, en reningsmetod som använder sig av fria radikaler
  • Rena partiklar som är 1000 gånger mindre än vad ett HEPA-filter kan fånga upp
  • Rena utrymmet utan att luften måste passera genom filtret

Varför är de här egenskaperna så viktiga för den som har allergi mot katt eller allergi mot hund? Jo, det är en fråga om storlek och vikt. De partiklar som orsaker pälsdjursallergi är extremt små. De är också väldigt, väldigt lätta. 

Många av partiklarna från katter är så lätta att det kan virvla runt i luften i flera timmar. Då räcker det inte att du har ett bra filter i luftrenaren. Du behöver en luftrenare som kan påverka luftmiljön, även utanför maskinens filter. 

Hundar ger ifrån sig partiklar som kan fästa vid olika ytor och bli kvar där under lång tid. Inte heller här hjälper det med enbart ett bra filter. 

Att ha en luftrenare med förmågan att filtrera och rena på flera olika nivåer är hela nyckeln till att få ned antalet allergener.  

Förvånansvärt effektivt

Det finns fler och fler pälsdjursallergiker som vittnar om hur luftrenaren gör det möjligt för dem att leva under samma tak som en lurvig fyrfoting. Det är så klart ett stort tekniskt framsteg, att det numera finns teknik som kan tillåta vissa att leva med pälsdjur trots allergi.

Du kommer kanske inte kunna kela med katten eller ha den i ditt knä, eftersom du då kommer att få på dig kattens allergiframkallande proteiner. Men så länge luftrenaren får göra sitt jobb, så kan inomhusluften du andas vara ren från virvlande, allergiframkallande partiklar. 

Även om inte ens den bästa luftrenaren kan ta bort besvären helt eller permanent, så kan den göra samvaron med pälsdjur mer behaglig.

Lättare att leva med allergi

Tidigare har den som varit allergisk mot pälsdjur tvingats förlita sig helt på allergimediciner för att ens kunna vara i närheten av en katt eller hund. De moderna luftrenarna har förändrat allt det där – till det bättre. 

Många användare säger att de inte längre behöver ta lika mycket allergimedicin så länge det finns en effektiv luftrenare i rummet. Det finns mängder av vittnesmål i olika forum och sociala medier som vittnar om hur stor skillnad en riktigt bra luftrenare faktiskt kan göra. 

Här får man dock tänka lite logiskt. Om du lider av extremt svåra besvär i kontakt med pälsdjur, så lär inte en luftrenare ge dig samma lindring som den ger någon med allergi av normalgraden.

Pollenallergi och husdjur

En fråga forskarna börjat titta på är om våra fyrfota vänner också kan trigga andra typer av allergier. Hypotesen är att djur som vistas ute kan få hela pälsen full av pollen och andra allergener. Dessa partiklar dras sedan in i våra hem, där de triggar i gång allergiska besvär. Inte minst för den som har allergi mot björkpollen. 

Forskare vid Karolinska Institutet har börjat mäta halterna av pollen i djurens päls och det mesta pekar på att hypotesen stämmer. Detta skulle också förklara varför så många plötsligt upplever att de börjat känna allergiska besvär mot hundar. Trots att alla tester visar att de inte har pälsdjursallergi.  

Om våra husdjur drar med sig stora mängder pollen via sin päls, in i våra hem, då skulle en luftrenare även kunna hjälpa till att hålla nere pollen i luften inomhus. 

Det osar katt

En bonus med att ha en luftrenare när du har husdjur, är luftrenarens förmåga att ta bort husdjurslukterna. En våt hund är ju inte direkt något man komponerar parfymer efter, inte heller lukten av en halvfull kattlåda. 

Med rätt luftrenare blir du av med lukten av våt päls och avföring. Du kan även slippa illaluktande damm från kanin- och fågelburar. Kanske är det här den största anledningen för en husdjursägare att äga en luftrenare? 

Tänk strategiskt

Hur du placerar din luftrenare i hemmet är en annan viktig aspekt. Om du bara tänker investera i en maskin för hela hemmet så kan det vara på sin plats att välja vilket rum den ska verka i. Många anser att sovrummet är den särskilt viktigaste platsen. 

Att få andas frisk luft under natten skapar en bättre sömnhälsa. Det är också när vi sover som många allergiska partiklar kan bli extra förrädiska, eftersom vi inte alltid märker att vi påverkas av dem under sömnen.

Att ha flera luftrenare i flera olika rum ger så klart bäst resultat, men i slutändan är det plånboken som får stå och väga mot behoven.

En bra luftrenare fyller sitt syfte

Luftrenare kan vara till stor hjälp för den som har pälsdjursallergi. Att ha ett hem med minimalt av allergiframkallande ämnen kan göra livet både lättare och mer fritt. Att luftrenaren dessutom kan ta bort de mindre angenäma lukterna från ditt husdjur är helt klart ett plus. 

Mycket tyder också på att en bra luftmiljö i hemmet kan motverka både astma och allergi längre fram i livet. För den som både har barn och husdjur kan en luftrenare vara en god investering.

En bra luftrenare är den som verkligen uppfyller sitt syfte och gör det jobb du tänkt dig. Det är inte alla luftrenare som förmår att rena luften från allergiska ämnen. Många luftrenare kan istället liknas vid stora stationära dammsugare. De suger visserligen i sig damm, men de gör inte speciellt mycket för att hålla undan partiklar och allergiska ämnen. 

Var noga när du väljer luftrenare så att det blir rätt från början. Försäkra dig om att luftrenaren har förmågan att eliminera riktigt små partiklar och att den kan rena med andra metoder, än enbart med filter. 

Då får du ett effektivt skydd mot allergiframkallande ämnen i ditt hem. 

Mest lästa artiklar