ANNONS FRÅN OZONEAIR

Luftrenare mot damm och partiklar i hemmet

Ingen av oss vill väl ha det dammigt hemma. Likväl finns det där, det lömska dammet som ibland verkar ansamlas på hög så fort man vänder ryggen till. Under ljusa vårdagar kan det framstå nästan groteskt mycket, och man förundras – dock inte på något positivt sätt – av hur mycket damm vi har omkring oss.

Ingen av oss vill väl ha det dammigt hemma. Likväl finns det där, det lömska dammet som ibland verkar ansamlas på hög så fort man vänder ryggen till. Under ljusa vårdagar kan det framstå nästan groteskt mycket, och man förundras – dock inte på något positivt sätt – av hur mycket damm vi har omkring oss. Hur mycket vi än städar och gnor finns det där, och när vårsolens första strålar smyger in i vardagsrummet blir det som ett förstoringsglas inte bara för dammråttorna kring sladdar och stolsben, utan även de där tunna lagren ulliga korn som finns överallt på lampskärmar och gardinytor fast du hade städat så noggrant.

Frisk inomhusmiljö utan damm

Att ha en ren och frisk inomhusmiljö är viktigt för vår hälsa och vårt välbefinnande. Men med tiden kan damm och andra föroreningar ansamlas mer än vad som är nyttigt och skapa en ogynnsam miljö för oss själva och våra nära och kära. Man kan lätt drabbas av både rysningar och panik när man börjar fundera på hur man ska kunna komma tillrätta med allt damm, men i själva verket är det enklare än vad man kan tro. Med dagens moderna teknik behöver damm inte längre utgöra något problem, och det finns en enkel lösning för att bekämpa dammproblemen hemma: en luftrenare.

I den här artikeln ska vi titta närmare på vad damm är och hur du hittar den bästa luftrenaren mot dammpartiklar i hemmet.

En luftrenare mot damm tar inte bara tar bort det rent synliga dammet som samlas på ytor och golv, utan även det osynliga som flyger omkring i luften.

Låter det för bra för att vara sant? För bara några år sedan hade det varit det, men numera är tekniken för luftrenare såpass förfinad och utvecklad att det faktiskt är möjligt.

Vad är damm?

Frågan kanske kan tyckas överflödig, alla vet ju vad damm är, nämligen det där vita som virvlar omkring i luften och så småningom lägger sig som en gråsolkig matta över alla ytor. Men vad består det av? Och var kommer det ifrån?

Damm är en samling av små partiklar som finns i luften. Ibland är de så små att vi inte kan skönja dem med blotta ögat. Storleken på dammpartiklar varierar, men de flesta är mindre än 10 mikrometer i diameter. Partiklarna kan bestå av olika material, och de kan orsaka allergier och irritera luftvägarna och också framkalla ögonirritation och nästäppa. Damm är dessutom en potentiell källa till mögel och andra föroreningar om det samlas i stora mängder på otillgängliga ställen.

Damm består alltså av en mängd olika material, bland annat:

 1. Hår och hudflagor: från människor och husdjur.
 2. Pollen: från växter och blommor.
 3. Smuts och städprodukter: från dammsugning och moppning, samt smuts och partiklar som samlas från utomhusluften, såsom grus, jord och avgaser.
 4. Rök: från cigaretter och bränt material som ved, stekos, med mera.
 5. Asbest: från äldre byggnader och produkter.
 6. Textilfibrer: från kläder, möbler och textilier.
 7. Skadedjursavfall: från möss, spindlar, silverfiskar, osv.
 8. Mikroorganismer som mögel, bakterier och virus.
 9. Kemikalier: från produkter som rengöringsmedel, luftfräschörer, parfym, osv.

Det är viktigt att notera att sammansättningen av damm varierar beroende på miljö, och den är unik för varje rum och region. Dammets sammansättning ser annorlunda ut i ett hem med katt eller hund mot ett hem där man exempelvis håller på mycket med handarbete. I det ena finns damm från pälshår medan det i det andra hemmet finns damm från garner och tyger. I ett hus med lantgård finns damm från jord och kreatur, medan man i stadslägenheten hittar damm från bland annat avgaser och rökpartiklar. Det går heller inte att säga att den ena eller andra typen av damm är mer ohälsosam eller skadlig. Damm är helt enkelt sådant vi helst inte vill ha omkring oss i alltför stora mängder, för det är just när det blir för mycket som vi kan drabbas av sådant som allergier och astma.

Varför behöver vi luftrenare mot damm?

Luftrenare mot damm är, just som namnet antyder, bra för att rena luften inne i huset från skadliga dammpartiklar som pollen, mögel, rök och andra föroreningar. Dessa partiklar kan orsaka allergier, astma och andra hälsoproblem, så att ha en luftrenare kan hjälpa till att förbättra inomhusluften och därmed främja en hälsosammare livsmiljö. Något som kan vara särskilt viktigt för barnfamiljen då små barn ofta är mer känsliga mot partiklarna i vår inomhusluft.

Damm i luften omkring oss kan påverka oss på olika sätt, bland annat:

Allergier: Dammpartiklar kan orsaka allergiska reaktioner som rinnande näsa, nysningar och kliande ögon.

Astma: Damm kan trigga igång astmaanfall och förvärra symtom hos astmatiker.

Andningsproblem: Dammpartiklar kan orsaka andningsproblem och göra det svårare att andas.

Ögonirritation: Damm kan irritera ögonen och orsaka röda ögon och kliande ögon.

Trötthet: En luft full med damm kan påverka kroppens förmåga att fungera och orsaka trötthet och dåsighet.

Och just av dessa anledningar kan det vara viktigt att hålla luften i våra hem så ren som möjligt för att undvika sådana här negativa hälsoeffekter och för att främja en mer hälsosam livsmiljö.

Går det inte lika bra att bara dammsuga?

Men dammsugning då, fungerar inte det lika bra?

Dammsugning är en bra metod för att få bort det synliga dammet och smuts från ytor, men det tar inte bort de små dammpartiklarna som svävar i luften. Luftrenare är utformade för att fånga upp även dessa väldigt små och osynliga föroreningar från luften, medan en dammsugare bara tar bort det rent synliga dammet och de där tussarna som kan växa sig förvånansvärt stora under sängar och soffor. Dammsugning är en bra metod för dammborttagning på golv och ytor, i alla fall om du har en dammsugare med ett effektivt filter, men en luftrenare kan vara bättre för den som vill förbättra inomhusluften mer djupgående.

Både dammsugaren och luftrenaren suger ju in luften – vad är det då för skillnad mellan dem? Kan inte också en dammsugare dra till sig damm som finns i luften?

Luftrenare och dammsugare är båda enheter som syftar till att rena luft och golvytor, men de gör det på olika sätt:

 • Syfte: Luftrenare är specifikt utformade för att rena luft medan dammsugare är gjorda för att samla upp damm, smuts och partiklar från ytor.
 • Teknik: Luftrenare kan använda sig av flera olika filtreringsmetoder, såsom HEPA-filter, aktivt kolfilter och UV-ljus, medan dammsugare använder sugkraft för att samla upp partiklar från golvytor. Det finns även dammsugare med HEPA-filter, men de suger likväl bara upp det synliga dammet.
 • Omfattning: Luftrenare är avsedda att rena luften i hela rummet, medan dammsugare är mer begränsade till en specifik yta.
 • Effektivitet: Både luftrenare och dammsugare är effektiva på sina respektive områden, men luftrenare fungerar bättre när det gäller att rena luften från små partiklar och gaser, medan dammsugaren är mer effektiv för att samla upp större partiklar från golvytor.

Hur klarade sig människor mot damm innan det fanns luftrenare?

Frågan infaller sig naturligt. Hur kommer det sig att människor klarade sig förr men att man numera kan behöva använda en luftrenare för att må bättre?

För det första fick människor använda sig av andra metoder för att klara sig mot damm och luftföroreningar innan luftrenare fanns. Några av de brukliga metoderna var:

 • Regelbunden städning: Människor har alltid försökt hålla sina hem och miljöer så rena som möjligt genom regelbunden städning, dammsugning och våtrengöring.
 • Öppna fönster och ventilering: För att främja utbyte av frisk luft och minimera samling av damm och föroreningar, har människor öppnat fönster och använt ventilationssystem.
 • Användning av luftrenande växter: Människor har använt luftrensande växter som en naturlig metod för att rena luften i sina hem.
 • Luftrensande produkter: Innan luftrenare blev vanliga, har människor använt luftrensande produkter som luftfuktare och luftrenande ljus för att förbättra luftkvaliteten i sina hem.

Människor har alltså alltid använt sig av metoder för att få bort damm och föroreningar i hemmet, men det är först på senare tid som vi kan få bort dem på ett mer effektivt sätt.

Det andra svaret på ovanstående fråga är egentligen ganska självklar, men kanske inte något man genast slås av. Till saken hör nämligen att man förr i tiden inte hade samma behov att avlägsna dammet. Varför då? Jo, till skillnad från nu bestod dammet inte i lika hög grad av gifter, miljöföroreningar, kemikalier och skadliga avgaser. Visserligen såg dammet likadant ut då som nu, men den som andades in det och vistades bland det löpte inte samma risk att få ner rent skadliga ämnen i sina luftrör. Att andas in små partiklar från jord och grus i stor mängd kanske inte är att rekommendera, men det är långt mycket värre att andas in spår av radon, rengöringsmedel, ytbehandlingsämnen, spår av kemikalier från tyger och möbler, för att inte tala om de avgaser och luftföroreningar som sipprar in i stadslägenheten från fordon som rullar förbi på gatan utanför.

Krukväxter – dåtidens luftrenare

Och nu kanske du också förstår varför mormor och farmor var så noga med att ha krukväxter på fönsterbrädan. Det var inte enbart som en trevlig dekoration. Krukväxter började faktiskt användas i hemmen just för att förbättra inomhusmiljön. Under långa tider har man känt till att bladväxter bidrar till en renare luft och även ökar syrehalten i inomhusluften. Det vill säga precis det som en luftrenare gör, med den skillnaden att luftrenaren gör det så mycket mer effektivt.

Att i dagens tillvaro använda sig av en luftrenare kan vara väldigt bra för den som vill ha en frisk miljö omkring sig. Därmed inte sagt att du ska bortse från gröna växter! De tillför både trevnad och ger ifrån sig syre, så krukväxter och luftrenare tillsammans är kort sagt en vinnande kombination!

Typer av luftrenare mot damm

Det kryllar av luftrenare på marknaden, så att välja luftrenare mot damm kan vara som att fäkta sig fram i en djungel. Ska man välja en med kolfilter eller HEPA-filter? Hur stor effekt ska den ha? Vilken slags reningsteknik ska den använda sig av och hur verkningsfull är den mot just damm?

Frågorna hopar sig och blir lätt alltför många när man står inför alla dessa olika apparater. Saken är dock den att alla vanliga luftrenare fungerar i stort sett på samma vis: de suger in luften, filtrerar den och samlar därmed upp dammpartiklarna. Men räcker då detta?

Om du vill ha en djupgående rengöring krävs det mer än så, och där kommer Purify luftrenare in i bilden. Purify är nämligen så mycket mer än enbart ett insug av luft som sedan kommer ut på andra sidan maskinen i aningen renare form. Med Purify fångas inte bara dammet upp, det elimineras. Ja, faktiskt! Maskinen tar helt enkelt död på de små partiklarna så att de inte ens finns kvar längre.

Hur är detta alls möjligt?

Det kan låta som ett mirakel, tänk att bli av med dammet lika lätt som med en fingerknäpp. Men det handlar inte om några övernaturliga fenomen, utan om ett ämne, Oxyplasma, som består av bland annat elektroner och joner vilka helt enkelt bryter ner partiklarna.

Faktorer att överväga när man väljer en luftrenare mot damm

Den som funderar på att köpa en luftrenare mot damm bör ta fasta på sådant som

 • reningskapacitet
 • ljudnivå
 • driftkostnad.

Vad gäller samtliga dessa sticker Purify ut, och har utsetts till bäst i test i ett flertal olika granskningar.

Slutsats: Är en luftrenare mot damm värt investeringen?

Ja, en luftrenare mot damm, och då i synnerhet en luftrenare som Purify, kan vara en värdefull investering för både hälsan och välbefinnandet. Purify fångar inte bara upp dammpartiklarna från luften och eliminerar dem, den sänder också ut sitt alldeles unika ämne Oxyplasma som effektivt renar luften även utanför maskinen.

Ny teknik och nytt tänkande. En produkt med den här tekniken för att rensa ditt hem från damm kan alltså väl vara värd sin investering. Det är en satsning inte bara på en fräschare hemmiljö, utan också en bättre hälsa, oavsett om du har husdjur, älskar att sticka med luddiga garner eller har en familj som du vill skydda från de små lömska dammpartiklarna som tycks smyga in från överallt och ingenstans. Och som ett extra plus slipper du dra fram dammsugaren lika ofta. Med en luftrenare i hemmet hinner det aldrig bli sådär obehagligt dammigt så fort du vänder ryggen till!

Mest lästa artiklar