ANNONS FRÅN OZONEAIR

Luftrenare mot röklukt – så här fungerar det

Tobaksrök har förmågan att verkligen bita sig fast i både kläder och interiörer. Det är en stark lukt som många reagerar negativt på.

När du flyttar in i en bostad där det tidigare bott en rökare så kan det vara svårt att bli av med röklukten. Om du själv är rökare och mestadels röker utomhus, utanför din bostad, så kommer ditt hem ändå få den där inpyrda lukten med tiden. Det här beror på att rökpartiklarna fastnar i dina kläder, hår och hud. Ju fler rökpartiklar du tar med tillbaka in – desto mer kommer dessa partiklar göra sig påminda med sin lukt. 

Det blir med tiden väldigt uppenbart att det bor en rökare i ditt hem. 

Det finns dock bra metoder för att bli av med lukten av cigaretter och tobak. Lösningen kan vara en modern luftrenare.  

Tobak- och röklukt är inte som andra lukter

Det finns många oönskade lukter vi inte vill ha i våra hem och de är mer eller mindre svåra att bli av med. Tobaks- och röklukt får anses vara en av de svårare.  

Det som gör tobakslukt så svårt att bli av med, är dess förmåga att verkligen tränga in i våra hem. Lukten sätter sig i allt från tapeter, textiler, prylar och möbler. Röklukten kan till och med tränga så djupt in att den sätter sig i husets konstruktion av trä och stommar.

Ett klassiskt sätt att försöka bli av med röklukt är att måla över den. Att måla väggarna med så kallad spärrfärg brukar tyvärr inte ge ett långvarigt resultat. Problemet med den typen av färger är att de bara kapslar in lukten under färgen. När färgen sedan påbörjar sin naturliga nedbrytning, så kommer röklukten åter att göra sig påmind. Ofta brukar den typen av instängd röklukt upplevas som mer besvärlig.

Ett av de bästa sätten att slippa tobaks- och röklukt är så klart att inte låta de illaluktande partiklarna tränga in i väggar och textilier över huvud taget. Det kan faktiskt vara rätt enkelt att åstadkomma med en bra luftrenare.

En modern luftrenare kan rena luften genom att neutralisera de illaluktande partiklarna, redan innan de får fäste i ditt hem.

Luftrenare effektiva på att ta bort dåliga lukter

De allra flesta luftrenare är effektiva på att ta bort dåliga lukter, men inte alla kan rå på rök- och tobakslukt. Vad som avgör hur effektiv en luftrenare är på att ta bort dålig lukt, handlar helt om vilken teknik den använder. 

Kolfilter

En del luftrenare använder sig av filter av aktivt kol för att ta hand om oönskade lukter. Aktivt kol är känt för sin förmåga att kunna absorbera dåliga lukter. Tyvärr är dessa filter alldeles för grova för att helt kunna neutralisera de minsta partiklarna. 

När det kommer till cigarettrök så är den typen av luftrenare ungefär lika effektiva som att röka under kolfläkten i köket… Det finns helt klart bättre reningsmetoder att titta på för den som vill hålla undan just röklukt i hemmet.

Ozon

Ozon är oerhört effektivt för att ta bort och neutralisera dåliga lukter. Det är utan konkurrens det mest effektiva vapnet du kan ta till när du vill bekämpa dålig lukt. Så även tobakslukt. 

Ozon har dock varit förbehållet så kallade ozongeneratorer, vilka man använder punktvis för att rengöra dåliga lukter på djupet. En klar nackdel med ozongeneratorer är att du inte kan använda dem samtidigt som du befinner dig i rummet. Numera finns det dock nya sätt att använda ozon på. 

Tack vare revolutionerande teknikframsteg så finns det numera luftrenare mot röklukt som faktiskt använder ozon på ett helt ofarligt sätt. De här luftrenarna använder en smart teknik där det inte släpps ut något ozon i rummet. I stället bildas ozonet inne i själva luftrenaren. Det här innebär att du kan ha ozonfunktionen påslagen, även när du själv befinner dig i samma utrymme. 

I korthet går tekniken ut på att luftrenaren drar in de oönskade partiklarna i maskinen, där föroreningarna bryts ner med hjälp av ozon. Ozonet sönderfaller sedan till helt naturligt syre, eller bryts sönder av UV-ljus i reningskammaren. Den här tekniken är väldigt effektiv och ett bra val för den som vill åtgärda rök och tobakslukt. 

Oxyplasma

En av de senaste årens mest uppmärksammade tekniker är Oxyplasma. Den här luftrenartekniken är effektiv på att neutralisera de allergiframkallande partiklar som kommer med rökning. Oxyplasma fungerar dessutom utanför själva luftrenaren, vilket ger dig en klar fördel när det kommer till att säkra ditt hem från oönskade partiklar. 

Luftrenare har traditionellt varit tvungna att dra in luften genom själva maskinen för att kunna rena den. Med hjälp av Oxyplasma-tekniken är det nu möjligt att bekämpa föroreningar i hela rummet, hela tiden – utan att luften måste passera genom luftrenaren.

Tekniken fungerar genom att luftrenaren skjuter ut molekyler i rummet, vilka i sin tur attackerar de oönskade föroreningarna. Oxyplasma fortsätter sedan att sprida ut sig i rummet, tills den nått in i alla utrymmen där en bryter ner de skadliga partiklarna. 

Det innebär att Oxyplasma också är väldigt effektivt för att rena fasta ytor i ditt hem. Platser där partiklar från tobaksrök gärna landar och tränger sig in.

En annan stor fördel med Oxyplasma är att den är helt ofarlig, osynlig och helt tyst.

Välj rätt luftrenare för att ta bort röklukt

När man tittar på de luftrenare som blivit bäst-i-test i Villalivets Luftrenartest 2023, så är det testvinnaren Ozoneair Purify 60 som sticker ut med sin Oxyplasma-teknik. 

Just den modellen har dock inte den ozonfunktion som är så effektiv vid tobaksrök. 

Tittar man i stället för den lite större maskinen, Ozoneair Purify 120, så hittar man just en sådan smart ozonfunktion. För den som vill bli av med svår tobakslukt så är det denna modell vi ser som det bästa köpet. 

Ozoneair Purify 120 har både Oxyplasma-teknik och ozonfunktion. Den har också en rejäl reningskapacitet som kan rena stora ytor i ditt hem, utan att den behöver flyttas runt. När maskinen är i gång så renar den luften på 99,97% av de vanligaste partiklarna, virus, bakterier, mögel, allergener och dåliga luktpartiklar.

Brandrök

Brandrök är en annan stark röklukt som vi inte vill ha i våra hem. Har du haft oturen att själva haft en mindre brand i ditt hem, eller på något annat sätt fått ditt hem rökskadat, så kommer den skarpa brandlukten hänga kvar under lång tid. 

Brandrök går sällan att vädra ur och det beror ofta på att brandrök är full av många olika och klibbiga partiklar som fastnar på ytorna i ditt hem. Inte ens starka rengöringsmedel brukar vara speciellt effektivt på att få bort brandlukt. 

Även här kan Ozoneair Purify 120 vara räddningen. Kombinationen av ozon och Oxyplasma har visat sig vara väldigt effektiv. Luftrenaren omvandlar syret i luften till ozon – sedan letar sig ozonet hela vägen längs den rutt som brandröken slingrat sig fram och eliminerar luktproblemet, hela vägen fram till dess källa. 

Anledningen till att det blir en så effektiv rening är att de här båda teknikerna tillsammans eliminerar luktpartiklarnas chans till att reproducera sig, samtidigt som den kan rena luften fri från dålig lukt och skadliga partiklar.   

Riktigt svåra fall

Det finns situationer där luktproblemen är riktigt stora. Det kan vara en bostad där en storrökare rökt inomhus under många, många år – eller en bostad som blivit rejält rökskadad efter en större brand. 

I en del fall kan det därför behövas något ännu mer kraftfullt än en luftrenare. Vid sådana fall kan det vara värt att titta på en totalsanering av utrymmet med hjälp av en ozongenerator. 

Ozongenerator var tidigare något som enbart specialiserade saneringsföretag kunde manövrera och du var tvungen att anlita dem till en dyr timpenning. Nu finns det ozongeneratorer som är så pass säkra och smarta att du själv kan utföra en ozonbehandling i ditt hem. Ofta till en bråkdel av priset.

Vad är ozon?

Ozon är naturens eget rengöringsmedel som bryter ner skadliga mikroorganismer i vår natur. Ozon uppstår helt naturligt vid åskväder och om du någon gång upplevt den där fräscha lukten och känslan efter ett åskväder, då vet du precis hur ozon luktar. Ozongeneratorer framkallar samma elektriska urladdningar som vid ett åskväder.

Ozon är aktivt syre som binder sig fast vid andra molekyler och det är under den processen som ozonet ”äter upp” den dåliga lukten. Därefter faller ozonet sönder och blir till helt vanligt syre igen. Ozon har alltså fördelen att det inte efterlämnar några restprodukter som t.ex. starka rengöringsmedel och sprayer kan göra. Då ska du också ha med dig att ozon är ungefär 3000 gånger mer effektivt än klorin.

Ozon har också en annan fördel som är nog så viktig om man ska sanera bort brandrök och tobakslukter. Ozonet har förmågan att leta sig in i alla små skrymslen och vrår och verkligen rengöra på djupet för att eliminera all dålig lukt. 

Det finns mer än lukten att tänka på

För den som har en rökare i familjen så är det mer än bara lukten som kan bli ett problem. Tobaksrök innehåller många farliga ämnen och en del av dessa kan påverka andra personer i rökarens närhet. 

Det är så klart bättre att den som röker gör det utomhus, i stället för inne, men de skadliga partiklarna kan följa med rökaren in i hemmet ändå. Ett klädesplagg som stinker cigarettrök har inte bara dåliga luktpartiklar på sig, utan även en hel del andra partiklar som är direkt ohälsosamma att andas in. 

Partiklarna kan orsaka både allergier och astma hos små barn och utlösa allergiska reaktioner hos den som redan är allergisk. Forskning har också pekat på att de här små partiklarna kan orsaka flera svåra sjukdomstillstånd: 

  • Kronisk bronkit 
  • Ögonsjukdomar
  • Lunginflammation
  • Eksem
  • Olika respiratoriska sjukdomar. 

Håll hemmet fräscht och fritt från dålig lukt

Det finns många nyttor med att ha en effektiv luftrenare hemma. Luftrenaren är helt enkelt ett utmärkt sätt att hålla ditt hem fräscht och skydda både dig och andra från flera av tobaksrökens skadliga ämnen. 

Luftrenaren hjälper också till att hålla luften ren och frisk från mängder av andra ohälsosamma partiklar. Den renar ditt hem från kemiska gaser, allergener och annat du inte vill andas in. 

Luftrenaren kan vara ett viktigt verktyg i arbetet att hålla hem, lokaler och arbetsplatser friska och rena. 

Mest lästa artiklar