ANNONS FRÅN OZONEAIR

Pollenallergi – Så hjälper luftrenare mot pollen

Pollenallergi har blivit ett allt vanligare problem under vår och sommar då många träd, gräs och blommor släpper ut pollen som kan orsaka besvär som nästäppa, rinnsnuva och kliande ögon.

Att gå omkring och nysa utomhus kan vara nog så jobbigt, men när det är högsäsong för pollen slipper vi inte besvären ens om vi stänger in oss i hemmets skyddande vrå. Som många av oss erfarit tar sig pollen enkelt in genom ventiler och inluftssystem, och det spelar ingen roll hur noggrant man städar, problemet kvarstår och pollenpartiklarna står emot både dammsugare och rengöringsmedel. Dessutom kan man aldrig skydda sig från pollen då de fastnar på kläder, hår, hud och husdjur. Så oavsett hur mycket vi städar och gnor rår vi inte på de lömska små partiklarna.

Till på köpet kan problem med pollen för vissa sträcka sig långt utöver det man vanligtvis kallar pollensäsong. Hassel kan börja blomma redan i februari, och gräs och gråbo kan ge ifrån sig pollen så sent som till mitten av september, ibland ännu längre. Pollenallergi är alltså inte något tillfälligt fenomen som innebär lite nästäppa kring midsommar. I värsta fall kan symptomen hålla i sig mer än halva året!

Luftrenare lindrar pollenallergi

Det finns en enkel lösning som många kanske inte är medvetna om – luftrenare. En luftrenare kan nämligen vara till stor hjälp när det gäller att fånga upp pollenpartiklar. Läs mer om luftrenare mot pollen

Symptom på pollenallergi

Innan vi går närmare in på vad en luftrenare är ska vi titta på några av de symptom som kan uppstå vid pollenallergi. Långt från vad man kan tro handlar det inte bara om de klassiska symtomen som snuva och kliande ögon. Detta är visserligen de vanligaste symptomen hos den som drabbats av pollenallergi, men de är inte de enda.

Det kan också vara svårt att skilja mellan pollenallergi och en vanlig förkylning. Symptomen överlappar många gånger varandra, och som lekman är det lätt att blanda samman allergi med en vanlig hederlig förkylning som går över på några dagar.

Men det är just här man ska vara uppmärksam, då symptomen skiljer sig också åt på några små men avgörande punkter.

Så vilka är då symptomen? Förutom de mer kända symptomen som nysningar, nästäppa och rinnande ögon finns det även en rad andra tecken du bör ge akt på, särskilt om de håller i sig och inte vill gå över:

 • Klåda i hals och gom
 • Hosta och retningar i luftrören
 • Astmatiska besvär
 • Huvudvärk 
 • Trötthet
 • Koncentrationssvårigheter
 • Allmän olustkänsla
 • Nässelutslag

Om du drabbats av något av ovanstående, särskilt under perioden februari till september, kan risken vara stor att det är just pollen som är boven i dramat.

Luftrenare – räddaren i nöden

En luftrenare är en enhet som, precis som namnet antyder, används för att rena luften inomhus. Den tar bort skadliga partiklar i inomhusluften och gör det därmed lättare för oss att andas, vilket i sin tur får oss att må bättre. 

Så fungerar luftrenare mot pollen

Luftrenare är ett bra hjälpmedel för personer med allergier eftersom de hjälper till att ta bort allergener som finns i luften. Det man kallar allergener är sådant som pollen, damm, djurhår och mögel, vilka alla kan orsaka de typiska symptomen på allergi, främst rinnande näsa, nysningar och kliande ögon. Genom att använda en luftrenare kan man effektivt få bort dessa allergener från luften både i hemmet och på kontoret. Vidare hjälper luftrenaren till att minska luftföroreningar och förbättra luftkvaliteten i allmänhet, vilket kan bidra till förbättrad hälsa hos alla, oavsett om de plågas av allergier eller ej.

För den som är allergisk mot pollen finns det dock flera mer specifika fördelar med att använda en luftrenare. Dessa är bland annat:

 1. Borttagning av pollen från luften: En luftrenare kan effektivt ta bort pollen från luften så att pollenallergiker får mildare symptom.
 2. Förbättrad kvalitet på inomhusluften: Luftkvaliteten i allmänhet kan bli bättre med en luftrenare. Förutom att ta bort pollen kan den även få effekt med andra vanliga föroreningar som kan förvärra allergin, exempelvis damm, djurhår och mögel. För den som bor i ett trafikerat område rensas luften från avgaser från fordon, vilket är extra viktigt då avgaser kan förvärra pollenallergi.
 3. Minskar pollen på ytor: Pollen flyger inte bara omkring i luften. De landar också på alla inomhusytor, som möbler, sängar och golv. Den allergiker som skulle få för sig att dammsuga upp pollen kan drabbas av bakslag, och istället för lindrade symptom blir de ännu mer kraftfulla. Pollenpartiklarna trollas ju inte bort, utan hamnar i bästa fall inne i dammsugaren. Och innan de hamnar där har de virvlat upp av luftdraget och blivit näst intill omöjliga att dammsuga upp. Att försöka få bort pollen med dammsugare är med andra ord dömt att misslyckas. Här gör luftrenaren ett betydligt bättre jobb!
 4. Möjlighet att använda i specifika rum: Det fina med en bra luftrenare, som exempelvis Ozoneair Purify, är att den är kompakt och bärbar och kan flyttas från rum till rum och ställas där man behöver den. När du ser på TV kan den rena luften i vardagsrummet, och när du sedan går och lägger dig bär du enkelt med dig den till sängen. På så vis är du säker på att alltid ha ren och fräsch luft i närheten, var du än befinner dig i hemmet.
 5. Ger bättre sömn: Det här kanske låter som en självklarhet, men det är ändå väl värt att nämna. När du slipper nästäppa och svidande ögon sover du givetvis också bättre. Du behöver inte längre vakna mitt i natten av att det kliar i gommen eller av att du måste torka näsan stup i kvarten. Och en lugn och rofylld sömn kan faktiskt i sig dra ner betydligt på allergisymptomen.

Olika typer av luftrenare mot pollen

Det finns olika typer av luftrenare på marknaden.

Vissa använder sig av mekaniska eller elektrostatiska filter. Mekaniska filter är fysiska barriärer, som exempelvis fiberdukar eller aktivt kol, som fångar upp pollen och partiklar från luften. Elektrostatiska filter, å andra sidan, använder sig av elektricitet för att dra åt sig partiklarna.

En annan vanlig metod är UV-ljus. UV-ljus kan visserligen döda bakterier och virus i luften, dock är det inte verksamt mot pollen, så denna kan vi bortse ifrån här.

Luftrenare som är särskilt effektiva när det gäller att fånga upp pollen i luften använder sig ofta av ett så kallat HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air). Detta är ett mycket effektivt filter som kan fånga upp partiklar som är mindre än 0,3 mikrometer, däribland alltså även pollen. De flesta luftrenare tar också bort obehagliga lukter inomhus. Detta är dock mindre aktuellt när det gäller pollen eftersom pollenpartiklar i regel är luktlösa. Du kan alltså inte känna med näsan om du har pollen hemma, de ger sig enbart till känna genom att göra dig snuvig.

Ett exempel på en överlägsen luftrenare som tillämpar sin egen unika och patenterade metod är Ozoneair Purify. Denna luftrenare går ett steg längre, och till skillnad från vanliga luftrenare använder sig Purify också av ämnet oxyplasma som sänds ut i rummet och renar det från grunden. Man kan alltså säga att Ozoneair Purify ger en dubbel rening. Dels fångar den upp de pollen som finns i luften, men den tar också effektivt hand om de pollen som ligger på ytorna i hemmet.

Tar bort över 99% av föroreningarna 

Ingen luftrenare kan ta bort precis allt. Däremot kan de minska mängden pollen i luften. Purify tar bort över 99% av alla partiklar. Återstoden är försumbar, även för den som i vanliga fall plågas stort av sin pollenallergi.

Vad ska du tänka på när du köper en luftrenare mot pollen?

När du köper din luftrenare mot pollen finns det vissa specifika saker du bör tänka på, bland annat:

 1. Luftrenarens storlek: Se till att luftrenaren är lämplig för det utrymme den ska användas i.
 2. Vilken teknik använder luftrenaren? Suger den bara in luften, med samma – ganska verkningslösa – funktion som en dammsugare? Eller utför den jobbet mer djupgående, som exempelvis Purify gör med sina dubbla funktioner?
 3. Ljudnivå: Var noga med att ta reda på hur högt luftrenaren låter. Särskilt om du ska använda den i sovrummet krävs det att den är extremt tystgående. Också i arbetsrum är det viktigt att ljudnivån är låg, om den är för hög kan den störa dig så att du får svårt att tänka och koncentrera dig.
 4. Hur mycket energi drar den? Det finns luftrenare av alla energiklasser, och precis som med kylskåp och TV-apparater drar vissa på tok för mycket el medan andra är mer blygsamma och knappast gör åt mer el än en vanlig glödlampa. Så ta en extra noggrann titt på specifikationerna för energiåtgången. Detta är särskilt viktigt i dessa tider då elpriserna emellanåt år extremt höga.
 5. Hur lätt är den att flytta? Att enkelt kunna flytta runt sin luftrenare är en klar fördel, och närmast ett måste för den som är pollenallergisk. När du har en lätt och smidig luftrenare kan du utan problem flytta med den mellan de olika rum där du vistas. 

Slutsats

Att leva med pollenallergi kan vara svårt, men det finns hopp. Luftrenare är ett effektivt hjälpmedel för att ta bort pollen från luften och förbättra inomhusluften. Du kan också använda en luftrenare i rum där du är mer utsatt för pollen, som sovrummet eller vardagsrummet för att öka skyddet mot allergier. Sammantaget kan luftrenare vara en viktig del i hur du hanterar allergier mot pollen och förbättra din livskvalitet.

Om du vill ha en luftrenare som är unik i sitt slag och har tagit luftreningen till en helt ny nivå kan du med fördel satsa på en luftrenare som Ozoneair Purify. Fördelarna är fler än man kan räkna på sina fingrar, och som om detta inte vore nog är funktionerna dessutom otroligt mycket mer kraftfulla.

Även om du bara plågas av lätt kliande ögon och nästäppa kan du märka en avsevärd skillnad den dag du placerar Purify i ditt hem. Näsan kan sluta rinna, du kan slippa klåda i ögonen, rethostan som har en särskild förmåga att dyka på oss när vi ligger och sover kan vara som bortblåst.

Mest lästa artiklar