Möblera rätt och spara energi – så gör du!

Energikrisen påverkar de flesta hem, därför delar Ikea nu med sig av den optimala planritningen för att både spara och bevara energi. Kika här!

Filtar och gardiner

Genom att möblera om och energioptimera hemmet kan du påverka förbrukningen av energi. Ikea har därför tagit fram en planritning som kan hjälpa dig att ta till vara på energin på bästa sättet i hemmet och därmed även spara pengar. 

– Vi befinner oss i en unik tid. Då vi alla måste tänka till för att sänka våra kostnader och inte belasta Sveriges energisystem mer än nödvändigt. De flesta vet redan att man kan sänka sin energikonsumtion genom att vrida ned temperaturen hemma, men kunskapen om hur du kan möblera för att göra skillnad är inte lika stor. Förr i tiden var värme och energi något man absolut inte tog för givet, därför såg också inredningsstilar och möblering annorlunda ut, säger Caroline von Garaguly, heminredningsexpert på IKEA. 

Läs också: Ikeahack: En säng för hela familjen!

Här är Ikeas smarta planritning 

Så här möblerar du rummen för att spara energi, se tipsen nedan.

1. Möbler är flyttade för att inte täcka värmekällor, så att värmen kan flöda fritt i rummet.

2. Två lager gardiner och persienner är adderade för varje fönster för att isolera från drag.

3. Flera lager av mattor har använts för att skydda mot kyliga golv.  

4. Fårskinn är adderat till soffan och golvet som värmande effekt.

5. Filtar och plädar i soffan tillsammans med ett par värmande tofflor. Även på fler platser kan filten komma till användning, exempelvis matplatsen.

6. En (välfylld) bokhylla mot en yttervägg kan agera som ett extra lager som håller värmen inne och kylan ute.

8. Ljus är värme, placera därför lampor nära där du tillbringar mest tid. Även levande ljus är fantastiska för att höja mysfaktorn och temperaturen!

Läs också: Hur mycket är din Ikea-möbel värd?

Tips från Ikea – så inreder du för att spara energi

  1. Börja med att flytta de möbler som blockerar element och andra värmekällor! 
  2. Sänk temperaturen i vissa rum. Du kan till exempel sätta upp en gardin in till nästa rum så att kylan stannar på rätt sida. Ett annat knep är att rulla ihop ett lakan och lägga vid en dragig entré. 
  3. Mycket av den värme som läcker ut ur hemmet går igenom dörrar och fönster. Möblera gärna så att soffan står mot en innervägg, långt från fönster eftersom du ofta tillbringar mer tid här. 
  4. Jobbar du hemifrån? Ha ett fårskinn eller en filt när du sitter och jobbar. 
  5. Ha persienner och gardiner tillsammans, flera lager är viktigt. Först en persienn, sen en tunnare gardin och sist en tjockare gardin i sammet eller tjockare bomull (den yttre kan du välja att ta bort till våren). Dra för när kylan kommer och det börjar skymma!
  6. Låt det vara kallare i ett rum där du inte är så mycket. Det kan ofta vara lite kallare i rum som tvättstuga och hall. Sovrummet kan också vara skönt att ha det lite svalare, satsa på ett varmare täcke på vintern istället. 
  7. Byt ut dina glödlampor till LED-lampor!
  8. Placera mattor på golvet för att isolera! Här kan man till exempel ha en tjockare med längre lugg på vintern. Täck ytor där du går eller rör dig mycket så det blir varmare. Du kan även lägga två likadana mattor bredvid varandra för att få en större yta täckt. 

Läs också: Julbelysning och ett högt elpris – det här ska du tänka på


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar