Elda i öppen spis – här är allt du behöver veta!

Hur eldar man i öppen spis? Här är 5 viktiga saker du behöver veta för att elda säkert och effektivt.

Har du en öppen spis hemma, men är osäker på hur du ska använda den? Det här behöver du veta innan du kommer igång!

1. Elda effektivt med kassett

Att tända en brasa kan såklart vara mysigt oavsett vilken eldstad man har, men ett problem med att elda i öppen spis är att det inte värmer rummet särskilt mycket. Värmen försvinner istället ut genom skorstenen, så man eldar för kråkorna, kan man säga. Och efter eldningen, kommer det in kall luft via det öppna spjället.

Bor man i ett äldre hus där det redan finns en öppen spis är det därför smart att skaffa en spiskassett. Den ökar verkningsgraden från runt 5–10 procent till cirka 80 procent. Priset för en spiskassett ligger runt 15 000–20 000 kronor. Bygger man däremot nytt går det att få en effektiv öppen spis genom att skaffa en insats som byggs in i väggen.

2. Sota skorstenen

Innan man börjar elda i en öppen spis är det viktigt att ta reda på att den är säker. Om du köpt ett hus och är osäker på om du kan elda i öppna spisen, är det kommunen du ska kontakta. Det är dem som organiserar sotning och brandskyddskontroll. 

Vill du sota själv, eller anlita en annan sotare än kommunens, behöver du ha ett medgivande från dem. Eldar man för trivsel, då och då, rekommenderar brandförsvaret att man sotar vart tredje år. Soteld är den vanligaste orsaken till brand i villor, och tjock sot och tjära i skorstenen kan lätt börja brinna.

Läs också: Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

3. Använd gnistskydd

Brasans gnistor kan flyga runt mycket vilket lätt ger brännmärken på golvet, och antänder saker runt omkring. På golvet framför öppna spisen bör du därför ha ett fast monterat eldstadsplan som är minst 0,7 mm tjockt, och gjort av ett icke brännbart material som plåt eller sten. Det bör gå minst en meter ut på golvet från brasans mitt, och desto längre ju högre upp från golvet som eldstaden är placerad. 

Du behöver också ha ett gnistskydd som placeras framför brasan, i till exempel smide, mässing, eller glas, om du vill kunna se elden bättre. 

4. Elda rätt i öppen spis

För att elda effektivt och minska brandrisken är det viktigt att elda på rätt sätt. Gör så här:

  • Använd bra ved. Veden ska vara kluven och torr. Björkved är bäst! 
  • Starta smått och snabbt. Börja med tunn ved och stickor när du tänder brasan. Först när de brinner ordentligt kan du lägga på tjockare vedklabbar. 
  • Ge elden syre. Stryps luften så att elden bara ligger och pyr, bildas det tjära i skorstenen. 
  • Elda lagom mycket ved. Elda max 3 kilo ved i timmen, annars blir temperaturen för hög, vilket är en brandfara. 
  • Kolla röken. När det är varmt ute ska du bara se ett luften dallrar ovanför skorstenen, inte någon rök. Skorsten ska bara ryka när det är kallt ute och då ska röken vara vit. Är den svart eller gul, tyder det på att du eldar fel, till exempel genom för lite luft. 

5. Töm askan

Lägg sot och aska i en plåthink med tätt lock efter att brasan brunnit ut. Askan kan fortsätta glöda i flera dagar efter eldningen, så ställ hinken på ett säkert underlag.

Björkved.

Tips!

Bunkra upp med ved på våren, då är priset lägre och veden hinner torka ut ordentligt innan nästa säsong, jämfört med om du köper första bästa säck på macken under vintern.
Ved ska lagras torrt och luftigt. Från att veden huggs bör den torka minst ett år utomhus, och ett par veckor inomhus, innan användning.

Läs också: Så tänder du braskaminen

Källa: Brandskyddsföreningen


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar