Passivhus – så funkar det

Lågenergihus med bra isolering, lågt värmeläckage och med mindre klimatpåverkan. Det här innebär passivhus!

passivhus

Med ökade energikostnader och en ambition att minska klimatpåverkan, så är det naturligt att intresset för så kallade passivhus ökar. Passivhus, som ingår i kategorin lågenergihus, är byggnader som har utformats för att minimera behovet av uppvärmning och kylning genom att utnyttja naturliga energikällor och en tät och välisolerad byggteknik. 

I Sverige är byggtekniken redan i dag välutvecklad och eftersom vi lever i ett relativt kallt klimat har vi länge byggt välisolerade hus. Trots det så finns ofta åtgärder mot värmeläckage att sätta in. Tanken med passivhus är att minska värmeförlusten och därmed hålla nere energikostnader och i förlängningen minska koldioxidutsläppen. Här har vi listat de viktigaste funktionerna som utmärker ett passivhus. 

Läs också: Spara energi – se upp för de här 15 energislukarna!

Tät konstruktion

Ett passivhus byggs med tjocka väggar som gör att värmeläckaget i huset minimeras. Tanken är att bostaden inte ska behöva något system för uppvärmning, förutom vid extra kalla dagar. Definitionen av ett passivhus är att den tillförda effekten inte får överstiga 10 W/kvadratmeter. Det gäller vid en innetemperatur på 20 grader och utetemperatur på 16 minusgrader i Alingsås, 20 minusgrader i Stockholm och 28 minusgrader i Kiruna. Målet är att all värme i huset ska komma från till exempel lampor, hushållsmaskiner och kroppsvärme från de som bor där.   

Isolering i passivhus

En viktig komponent i ett passivhus är isoleringen. Det är inte ovanligt att hus har dåligt isolerade väggar, eller att det läcker värme genom vinden eller skorstenen. Ett passivhus är isolerat för att släppa ut så lite värme som möjligt.

Krav på fönster och dörrar

Vad man kanske inte tänker på är att det ofta läcker ut värme via fönster och dörrar, både vid karmarna och genom själva fönster- eller dörrkonstruktionen. Genom att se över fönster och dörrar i sitt befintliga hem så finns möjlighet att spara in på energiförbrukningen. När ett passivhus byggs väljs fönster och dörrar med höga krav på kvalitet. 

Miljövänliga energikällor

I ett passivhus ska ingen extern värme behöva tillföras en normalkall dag. Vid extra kalla dagar, och till varmvatten, behövs dock något slags system för uppvärmning. I ett passivhus används då solceller, braskamin, värmepump eller fjärrvärme. 

Ventilation i passivhus

I ett passivhus återvinns värmen i den utgående luften. Genom ett ventilationssystem förs värmen över till den inkommande, friska luften. Ventilationssystemen som sätts in i passivhus är så kallade FTX-system, som är mekaniska ventilationssystem utformade för att vara energieffektiva.  

Det är möjligt att göra renoveringar och förbättringar på befintliga hus för att få till ett passivhus. Om man inte når hela vägen så kan ändå energiförbrukningen minska och luftkvaliteten förbättras genom bättre fönster och dörrar, förbättrad isolering eller ett nytt ventilationssystem. Vissa platser är bättre lämpade för den här typen av hus än andra. Om du har en tomt i söderläge som är fri från stora träd så är möjligheten att bygga ett passivhus bättre än till exempel vid skuggiga platser med fuktig och våt mark. 

Läs också: Möblera rätt och spara energi – så gör du!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar