Pellets – ett bekvämt alternativ

Har huset bara tillräckligt med plats och vattenburen värme är pelletspannan det bekvämaste alternativet. Vid byte från olja till pellets kan det räcka att byta brännare på pannan.

– Nu finns teknik som gör att pellets på allvar kan ta upp konkurrensen med värmepumparna som den populäraste värmekällan, säger Bengt-Erik Löfgren på Äfab, ett fristående konsultbolag inom området bioenergi.

Driftkostnad som bergvärme

I ett test för Konsumentverket visar Äfab att pelletspannor fungerar lika bekvämt som oljeeldning till ungefär samma driftkostnad som en bergvärmepump, räknat på dagens energipris.

Dagens pelletspannor är helautomatiska och ställer själva in optimal förbränning. De känner av och rengör brännaren automatiskt, sotar rökgasvägarna och ser till att aska och sot hamnar i en extern behållare. Kompletterat med solfångare blir det allra bäst – då behöver pannan inte eldas på sommaren för tappvarmvatten.

Äfab har räknat fram att kostnaden att installera helautomatiska pelletspannor kompletterade med solfångare (för gratis varmvattenproduktion sommartid) är helt jämförbar med kostnaden för att installera en bergvämepump – och då har man bioenergi och sol som energibärare istället för el.

Har du direktverkande el och saknar vattenburet system? Här är pelletskaminen ett alternativ. Den täcker större delen av en normalstor villas värmebehov och kan därför antingen fungera som huvudsaklig värmekälla eller komplettera nuvarande uppvärmning. Behåll elradiatorerna som komplement i rummen längst bort och som reserv i övriga huset. Låt dörrarna stå öppna eller sätt in ventiler över dem.

Liksom pannan sköter kaminen sig själv: en termostat ser till att den tänds automatiskt och den matar själv fram bränslet. Däremot behöver du fylla på med pellets en eller två gånger i veckan, och kaminen måste askas ur varje vecka under vinterhalvåret.

Många pelletskaminer på marknaden


Comet pelletspanna med Viking Bio pelletsbrännare och ett pelletsförråd från MAFA. Värmebaronen.

På marknaden finns idag pelletskaminer i många olika färger, material och utföranden. Ännu effektivare är den vattenmantlade pelletskaminen som förutom mysbrasa och värme – den klarar hela värmebehovet – även ger varmvatten. Kompletterad med solfångare kan den stängas av under sommarhalvåret. Kräver dock vattenburen värme och ackumulatortank för att lagra varmvattnet.

– Vattenburna pelletskaminer i kombination med solvärme har slagit igenom på senare år, berättar Bengt-Erik Löfgren. De passar bra i hus som byter värmesystem och där det inte finns plats för en pelletspanna. En vattenmantlad kamin blir här en ganska billig konvertering. Det är även det vettigaste systemet för nyproduktion och klarar hela värmebehovet – men tänk på att det finns ett samband mellan pris och kvalitet. Det går inte att få en riktigt billig produkt som fungerar bra. 

Pellets passar till:

Solfångare, direktel, värmepumpar, olja.

Att tänka på vid köp:

  • Lyssna hur kaminen låter. Prova dig fram med en kraftig värmefläkt för att ta reda på hur värmen sprids i huset, så hittar du bäst placering för kaminen.
  • Ont om plats för pelletsförråd till pannan? Köp pellets på säck och använd garaget som förråd.
  • Kontakta skorstensfejarmästare och kommunen före installation.
  • Investeringskostnad för en vanlig kamin från cirka 20 000 kronor plus installation. Vattenmantlad kamin från 50 000 kronor plus installation. Ny panna, brännare, matarskruv, förråd och installation kostar mellan 80 000-120 000 kronor. Vid byte från olja till pellets kostar det cirka 25 000-30 000 kronor att byta brännare på oljepannan, plus runt 20 000 kronor för ett pelletsförråd.

Nyheter!

Pelletseldning kräver normalt en skorsten. Saknar huset en sådan finns nu patentsökta nyheten KMP Drag, som gör det möjligt att installera pelletskamin utan skorsten vid en yttervägg. Kostnaden är endast en bråkdel jämfört med en vanlig skorsten, enligt tillverkaren Ariterm.
Konstruktionen sänker temperaturen på rökgasen till ofarliga nivåer genom att den blandas med uteluft innan den leds ut.

Kul är också de nya pelletskaminerna – stilrena, enkla och moderna i olika färger blir de en möbel i sig själva. Och tröttnar du på färgen finns möjlighet att byta skal.

Nya flexibla produkten för villan med elvärme är Effectas Comfort 300, utrustad med elvärmare 9 kW, solstyrning, cirkulationskrets sol och shuntstyrd bivalent radiatorkrets. Du kan även docka in en extern värmekälla, som en vattenmantlad pelletskamin eller en värmepump.


Installera pelletskamin utan skorsten med en KMP Drag. Ariterm.


Färgglatt! KMP Ekerum finns i flera härliga färger. Ariterm.


Janfire integral. Helautomatisk brännare. Janfire.

Pelletskaminen räcker bra


Foto Kristoffer Sahlén.

Huset: Från 1960-talet, 80 kvadratmeter samt vidbyggt garage på drygt 30 kvadratmeter. Ett plan.
Tidigare energikälla: Oljepanna
Har bytt till: Pelletskamin

Anna och Janne Hagnell i Alingsås värmer sedan tre vintrar tillbaka sitt hus med en pelletskamin i gjutjärn från Ariterm.

– Genom att huset inte är så stort och har en öppen planlösning blir luftcirkulationen god och därför räcker det bra med pelletskaminen. Det är bara bortersta rummet som kan bli lite svalt vintertid, och vi har därför satt dit en värmetransportör med fläkt, berättar Janne.

Eftersom Anna är astmatiker var de först lite tveksamma till pellets.

– Vi var rädda att den skulle yra, att det skulle vara dammigt. Men så är det inte alls och det var en glad överraskning, säger hon.

Familjen bor i ett förfabricerat så kallat Nivis-hus från 60-talet som tidigare värmdes av en oljepanna försedd med ett luftvärmesystem där fläktar blåste ut varm luft vid golven och fönstren. En med stigande oljepriser alltmer orimlig värmekälla, särskilt som huset inte är så välisolerat.

– Vi funderade först på att byta till pelletsbrännare, men den gamla pannan hade för låg verkningsgrad.
De sparar mycket pengar jämfört med oljan. Under en vinter går det åt mellan en och två pallar pellets i säck. En pall kostar cirka tvåtusen kronor.

Samtidigt har vi fått ett mycket bättre värmesystem. Och en bonuseffekt är att det sprakar glatt i kaminen. En annan är att huset nu får en bättre ventilation – eldningen ger ett bättre drag. Kaminen väger knappt 140 kilo så vi behövde inte förstärka bjälklaget. Den är termostatreglerad och tänder sig själv när temperaturen sjunker. Värmen sprids i huset med en inbyggd tystgående fläkt.

Köpinformation 

Ariterm www.ariterm.com
Janfire www.janfire.com
Värmebaronen www.varmebaronen.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar