Cool värme

El-element har väl inte direkt rykte om sig att vara vackra och det är ju heller inte i första hand därför man skaffar dem. Men det finns elradiatorer som förutom att värma även kan bli en riktigt snygg inredningsdetalj.


Solaris består av två glasskivor och en termostat. På den ena glasskivan sitter en metallisk värmefilm. Glaset är slagtåligt och finns i flera färger eller spegelglas. Radiatorerna finns även i olika storlekar och effekt, från 800-1 350 W. Med en trådlös termostat som finns som tillbehör kan du styra flera enheter. Pris från 7 800 kr. Prowine Nordic AB.

En nyhet från Pyrox är fläktradiatorserien PL som kan färgsättas efter eget tycke och smak. Eftersom yttemperaturen är låg, kan frontplåten som blir max 35°C, lackas eller täckas med påklistrad film. Fläkten är tyst, 30 dB. Insugsgallret skyddas av ett metallfilter för att damm och hår ska stanna på utsidan. Radiatorn får placeras i våtrum. Finns i 500-1 200 W och med el- eller vattenburen värme. Borstad aluminiumfront finns som tillbehör för 295 kr. Pris från cirka 1 795 kr. Pyrox.

El-radiatorn SET är i gjutgranit och finns i fyra färger, vit, grå, sand och svart. Finns för både horisontellt och vertikalt montage. Elektronisk termostat med inbyggd klocka för olika temperatursänkningsmöjligheter (4°C eller 10°C). Går att ändra yttemperatur till max 60°C. Finns i olika storlekar och från 400-1 200 W. Pris cirka 3 000 kr. LVI.


Glasradiatorn Safir
består av två glasplattor som är hoplimmade. Insmält på insidan av den bakre glasplattan finns ett osynligt, elektriskt ledande skikt som avger värme och gör att temperaturen fördelar sig jämnt över hela glasytan. Den främre glasplattan fungerar som ett elektriskt och mekaniskt skydd. Finns i glasklar, heltäckande svart och rastrerad svart, och som spegelglas. Radiatorn finns i effekterna 750 W, 900 W och 1100 W. Pris från cirka 5 000 kr. Nobö. Värmefläkten Max ser ut som en liten söt robot på fötter av kromad zink och finns i tre olika färger. Max är utrustad med frostvakt och har två effektlägen, 1 000 eller 2 000 W. Max kostar cirka 1 645 kr. Stadler form.

Vilket effektbehov krävs?

Välj effekt på radiatorerna utifrån behovet av värme i det rum de ska installeras. Radiatorer finns i effekter från 200 W till 2000 W.
Det är svårt att veta exakt hur stort effektbehovet för ett rum är och för att få exakta uppgifter bör du kontakta en värmekonsult. Det finns ändå vissa tumregler och man brukar räkna med en installerad effekt på cirka 70 W/m², något högre i norra Sverige. Uppgifterna grundar sig på en önskad inomhustemperatur på 20°C i ett normalisolerat hus med en takhöjd på 2,40 m. En undervåning kräver något högre effekt än en övervåning, skillnaden kan röra sig om cirka 5 W/m².

Täck inte din elradiator!

Det förekommer olika elementskydd av olika material på marknaden. Enligt Elsäkerhetsverket ska elradiatorer aldrig täckas på grund av brandrisken.  

Köpinformation:

LVI 0510-914 30
Nobö 08-544 708 80
Prowine Nordic AB 031-55 50 20
Pyrox 031-336 86 80
Stadler form/Magasin 036-10 09 40

Och du!
Se till att luftväxlingen runt alla radiatorer är god. Ställ inte möbler direkt mot elradiatorn och häng aldrig textilier direkt på radiatorn.
Källa: Elsäkerhetsverket

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar