Dekorativ lösning för gamla element

Gör ett snyggt radiatorskydd av en mönsterstansad plåt. Det är en traditionell och lyckad lösning som har använts under lång tid.


Förberedelse

Här har vi tänkt dölja den halvmoderna radiatorn bakom en plåt med ett diskret men elegant mönster. Även om det finns många hål i plåten ska luften kunna cirkulera fritt både under och över radiatorskyddet. Det innebär att vi gör en öppning längs golvet på 5–7 cm höjd. Vi ser också till att skapa en luftspalt på 2–3 cm mellan fönsterbänken och fronten.

Plåten monteras i en ram av furulister. Här nöjer vi oss med att skruva fast plåten. Man kan göra det lite elegantare (och besvärligare) genom att fräsa en fals hela vägen runt och lägga plåten i falsen. Men det är en smaksak.

1. Avkännaren till termostaten ska alltid sitta utanför radiatorskyddet och en bit ifrån det. Annars registrerar den inte temperaturen korrekt. Man kan leda ut den via spalten vid golvet eller borra ett hål i ramen och dra ut den åt sidan.

2. Mät noga så att du vet hur stor plåten ska vara. Här räknar vi med en luftspalt på 5 cm nertill, 3 cm upptill och 1 cm i vardera sidan. Därför räknade vi ut att ramen ska vara 72 x 147 cm och plåten ska vara 1 cm kortare i höjd och längd.

1. Plåten avfettas med kemiskt ren bensin (eller liknande) innan den slipas med fint slippapper. Det ger en något sträv yta som färgen fastnar på, men den är inte så grov att man kan se det.

2. Ramlisterna av 22 x 44 mm hyvlad furu sågas till rätt mått. Hörn kan geringssågas men bäst är överlappande hörn, s.k. bladfog. För att få allmogestil kan ena kanten på listerna fräsas. Utvändigt slipas med kloss.

Skyddet snickras

Oavsett vilken plåt du väljer får du räkna med att avfetta den. Det kan du göra med kemiskt ren bensin, thinner eller liknande. Arbeta utomhus. Här fick vi tag i en plåt som hade oljebehandlats för att inte rosta, så det tog en stund.

Mönstret har stansats ut och där sågspåret går genom mönstret är kanterna riktigt vassa. Vänd plåten så att kanterna vänds mot radiatorn.

Efter avfettning slipas plåten lätt med slippapper korn 180. Vi beslutar oss för att spraymåla både ramlister och plåt. Först en gång med grundfärg och sedan två gånger med slutfärg. Alla gångerna används elementfärg.

3. Limma ihop listerna till en ram. Kolla att alla fyra hörnen är vinkelräta. Fixera alla hörn och hela ramen med tvingar medan limmet härdar.

Stryk lim på bägge delarna när du gör en bladfog.

5. Plåten fästs på ramen med monteringslim på cirka var 10:e cm med skruvar. Plåten sätts 5 mm från kanterna på ramen. De fyra återstående klossarna limmas och skruvas på ramen.

4. Såga till åtta klossar av 22 x 28 mm furu. De ska användas till upphängning av radiatorskyddet och snedsågas därför 30 grader i ändarna. Fyra av klossarna limmas och skruvas på väggen på lagom höjd vid sidan av radiatorn.

6. Radiatorn spraymålas. Först en gång med grundfärg som ska täcka helt. Sedan ett par gånger med högblank sprayfärg. Håll 15–20 cm avstånd mellan burk och plåt. Färgen torkar snabbt men lägg inte på för mycket för då rinner

7. Radiatorskyddet hängs upp på klossarna. Eftersom alla klossar har sågats i samma vinkel kan de nu hakas fast i varandra. Här lyfts skyddet upp över klossarna på väggen innan det sänks ner och låses fast. En enkel och bra lösning.

Om du fräser falsar i den del av ramen som är närmast plåten får den nästan ett allmogeutseende.

Material

22 x 28 mm hyvlat trä
22 x 44 mm hyvlat trä
3,5 x 15 mm och 3,5 x 35 mm skruvar
Trälim
Monteringslim
Slippapper, korn 100 och korn 180
Mönstrad plåt
Sprayfärg för grundning
Sprayfärg

Specialverktyg
Kap- och geringssåg eller geringslåda med listsåg.
Plåt kan beställas på byggvaruhus.

Säkerhet

Andningsskydd. När du spraymålar räcker det inte att använda den vanliga damm-filtermasken. Du bör använda halv- eller helmask med ventil för att skydda dig mot ångorna från färgen.

Tips

Stötta plåten. Lägg en regel eller bräda under plåten medan du monterar den på ramen. Då är det ingen risk att plåten böjs ner på mitten av sin egen tyngd och inte kan monteras korrekt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar