”Varför låter mitt element?”

Mitt element låter och ger ifrån sig ett "kluckande ljud", vad är det för fel? Läs svaret på läsarfrågan här!


Varför låter elementet?

Jag bor i en tvåplansvilla med tvårörssystem (tror jag, för det kommer upp två rör ur golvet). Ett av elementen i sovrummet låter, det ”kluckar” väldigt mycket. Jag har luftat elementet och det blir varmt, så termostaten borde vara okej. Det som skiljer just detta element från övriga är att det är tre element som sitter ihop. Endast ett av dessa blir varmt (det som sitter närmast termostaten).

Mittdelen blir lite varm medan den tredje inte blir varm alls. För några år sedan bytte jag själv ut cirkulationspumpen mot en från Hornbach – kan det ha med det att göra? Kluckandet hörs enbart när min pelletsbrännare har stannat. Har även kontrollerat vattenmängden i systemet. Vad kan det vara för fel?

HBX

Svar: Det här var en typisk fråga för en rörmokare, så jag tog kontakt med Comfortkedjan och fick tala med Björn Palmqvist. Precis som du var inne på beror kluckandet på luft i radiatorn, men du har inte lyckats lufta det helt. 

Gör så här: 

1. Stäng cirkulationspumpen.

2. Fyll på värmesystemet tills mätaren visar ca 1,4 bar och vänta en timme. 

3. Lufta sedan varje sektion på de tre sammankopplade radiatorerna, lufta även övriga radiatorer på övre planet.

4. Fyll värmesystemet igen och slå på cirkulationspumpen. 

Efter den åtgärden bör det fungera, och du bör även få värme i alla tre radiatorsektionerna. Att du inte hör kluckandet när pelletsbrännaren är i gång beror troligen på att vattnet expanderar när temperaturen stiger. Det är alltid två rör till en radiator. Vill du veta om du har ettrörs- eller tvårörssystem kollar du på radiatorkopplet som har en röd eller blå markering. Blått står för tvårörssystem och rött för ettrörssystem. 

Roger Nyström

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar