Värme på väggen

Radiatorerna minskar elanvändningen och ger ett bättre inomhusklimat. Fungerar som ett blickfång i inredning – eller syns knappt alls...

Nog känns det frestande att byta ut de gamla tråkiga elementen. Men när det verkligen är motiverat beror mycket på husägaren, det finns ingen generell regel. Men när slingorna inuti går sönder och radiatorn inte längre ger samma effekt kan det vara dags att byta. Likaså när den inte längre reglerar värmen bra, då blir det lätt övertemperatur, säger Tomas Berggren på Energimyndigheten.

Effektivt med styrsystem

Allra bäst är förstås att börja med att åtgärda husets klimatskal, det vill säga väggar, fönster, golv och tak. Tomas Berggren råder också de som har direktverkande el att byta till ett vattenburet värmesystem som kan kopplas till värmepump, biobränsleeldad panna eller till fjärrvärme.

Nu kostar ju detta en rejäl slant, även om det finns bidrag att söka. Betydligt billigare blir det att behålla sina gamla radiatorer men koppla dem till ett effektivt styrsystem. Det kan spara upp till en tiondel av villans elvärme, enligt Tomas Berggren.

–De flesta elvärmda hus som är över 25 år gamla har obefintliga eller mycket dåliga styrsystem. Radiatorernas termostater klarar inte att hålla jämn värme och det är svårt att få önskad temperatur i husets olika rum. Med jämn värme ökar komforten och man kan hålla en lägre medeltemperatur än när temperaturkurvan pendlar upp och ned.

Termostat i varje rum

Christer Harrysson, professor i byggteknik vid Örebro universitet, tycker det är bättre att byta ut gamla radiatorer med bimetalltermostater till nya radiatorer med elektronisk termostat i varje rum.

–Termostater på varje element är energieffektivare än en gemensam centralt placerad termostat. De gör det lätt att få önskad temperatur i olika utrymmen, exempelvis svalare i sovrum och varmare i badrum. Och om det är ett soligt rum där det inte behövs så mycket värme känner termostaten av detta och sänker temperaturen. På så sätt tillgodogör du tillskottsvärmen från solen.

Christer Harryssons råd är att välja slutna oljefyllda element, särskilt för den som har allergier eller astma. I de äldre öppna elementen samlas damm, vilket kan ge dammlukt framför allt på hösten när uppvärmningen startar igen. I nya slutna element samlas inget damm. De ger dessutom minskad elanvändning och ett jämnare inomhusklimat.

–Genom att byta till nya elektroniska radiatorer sänker du elanvändningen med 10-15 procent och slipper samtidigt hälsoriskerna, säger han och påpekar också fler fördelar framför golvvärme.

–Golvvärme är inte bara dyrare att bygga, det drar även mer energi i drift och ger nästan alltid ett trögare värmesystem än till exempel vanliga radiatorer.

Konverteringsstöd

Om du tänkt byta helt eller delvis från direktverkande elvärme till fjärrvärme, berg- sjö- eller jordvärme samt till uppvärmning med biobränsle kan du söka bidrag. Arbetet ska vara slutfört senast den 31 december 2010 och stödet söks hos Länsstyrelsen. Kontakta Boverket för ansökningsblanketter och information.

Fakta radiatorer:

Radiatorer värms med vattenburen värme eller direktverkande el – eller både och.

I ett vattenburet system värmer ved, pellets, olja, sol eller värmepump vattnet i en ackumulatortank. Härifrån leds det till element och/eller golvvärme. Det finns vattenburna radiatorer med elpatron som kan användas på sommaren när vattenvärmen är avstängd.

El värmer antingen genom direktverkande elvärme eller via ett vattenburet system. Då värmer en elpanna eller elpatron vattnet, vilket pumpas runt i ett rörsystem med radiatorer och/eller golvvärme.

För el och vatten

Produktnamn: Kasai
Tillverkare/leverantör: Curant Trading, 019-16 74 90, www.curant.se
Typ av radiator: Avsedd för vattenburen värme
Material: Stål
Färg: Valfri enligt färgkarta
Övrigt: Går att kombinera med elpatron
Pris: Från 5 815 kronor till 10 193 kronor exklusive ventilsats.

Även för badrum

Produktnamn: Nobö Sparpanel
Tillverkare/leverantör: Glen Dimplex Nordic AS, 08-471 03 50, www.glendimplex.se
Typ av radiator: Elradiator
Material: Galvaniserat utförande
Färg: Vit
Övrigt: Elradiator med elektronisk termostat. Kan förses med mottagare för trådlösa styrsystem (spar-och komforttemperatur). Spartemperatur när man är på arbete, sover eller borta längre tid, komforttemperatur när man vistas i huset. Två års garanti.
Pris: Cirka 1 500-2 000 kronor beroende på storlek/effekt.

Värmande spegel

Produktnamn: Nobö Safir
Tillverkare/leverantör: Glen Dimplex Nordic AS, 08-471 03 50, www.glendimplex.se
Typ av radiator: Elradiator
Material: Glas
Färg: Glasklar eller som spegel. Glaset kan även förses med dekor eller färg och design som passar interiören.
Övrigt: Styrs av trådlös väggmonterad elektronisk termostat som även kan styras av av Orion 700 styrsystem. Två års garanti.
Pris: Cirka 5 500 – 6 200 kronor beroende på storlek/effekt. Vid val med eget motiv tillkommer kostnad för tryck.

Naturfärgad granit

Produktnamn: Milo
Tillverkare/leverantör: LVI/Rettig Sweden AB, 0510-48 13 00, www.lviprodukter.se
Typ av radiator: El
Material: Gjutgranit
Färg: Finns i grått, sandfärgat, mörkgrått och vitt.
Övrigt: Gjutgranit bevarar värmen. Diskret termostat med exakt reglering och flera temperatursänkningsmöjligheter. Reglerbar max yttemperatur 80 eller 60 grader. 10 års garanti på radiator/två år på elektriska delar.
Pris: Från 3 400 kronor

Tar liten plats

Produktnamn: FX Värmelister
Tillverkare/leverantör: Elvarm AS/Plastelektro Värmesystem AB, 033-24 33 44, www.varmelist.se
Typ av radiator: El
Material: Massiv aluminium
Färg: Standardfärg vit och ljus brons (kan specialbeställas i de flesta färger).
Övrigt: Passar särskilt under stora glaspartier. Kan även sänkas ner i golv. Godkänd för våtrum. Tar liten plats, levereras i höjder mellan 4,5-22,5 cm, bygger ut 4 cm från väggen. Värmen fördelas jämnt både genom listens längd och dess utformning där hälften av värmen utstrålas mot golvet, andra hälften mot fönster och vägg. Utvecklad för att motverka kallras. Bränner ej damm. Fem års garanti mot fabrikationsfel.
Pris: 1 400-3 900 kronor

Plan front

Produktnamn: Planora
Tillverkare/leverantör: Rettig Sweden AB, 042-15 30 00, www.purmo.se
Typ av radiator: Vattenburen
Material: Tillverkad av kallvalsad stålplåt. Värmepanelerna och konvektionslamellerna inuti är av stål.
Färg: Vit RAL 9016, övriga RAL-kulörer eller metallfinish på beställning.
Övrigt: Med termostat och ventilinsats. Kan anslutas mot väggen utan synlig rördragning. Finns i flera storlekar. 10 års produktgaranti.
Pris: Från 998 kronor

Stilren

Produktnamn: Strada
Tillverkare/leverantör: Epecon, tel 020-42 82 30, www.epecon.se
Typ av radiator: Vattenburen konvektor
Material: Hölje av lackerad stålplåt
Färg: Vit och grå är standard, alla färger inom RAL-skalan på beställning.
Övrigt: Tar lite plats, sluter tätt mot väggen. Dolt ventilkoppel. Barnvänlig temperatur i fronten. Litet vatteninnehåll (tre deciliter) för snabb reaktion. Fem års garanti.
Pris: Från 2 635 kronor

Oljefylld elradiator

Produktnamn: Yali
Tillverkare/leverantör: LVI/Rettig Sweden AB, 0510-48 13 00, www.lviprodukter.se
Typ av radiator: El
Material: Stål
Färg: Vit
Övrigt: Oljefylld radiator (vegetabilisk olja), termostat med exakt reglering och flera temperatursänkningsmöjligheter, reglerbar max yttemperatur 80 eller 60 grader. 10 års garanti på radiator/två år på elektriska delar.
Pris: Från cirka 2 050 kronor

Fotnot: alla uppgifter kommer från de medverkande företagen.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar