Regeringens besked: ”Hushåll med höga elräkningar får pengar tillbaka”

Fick du också en skyhög elräkning i december? Idag kom regeringen med besked om återbetalning till de som drabbats av det höga elpriset. Hushållen ska få tillbaka tusentals kronor.

Hushållen ska kompenseras för sina höga elräkningar. Det meddelade finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar på en gemensam pressträff idag. 

– De elpriser vi har sett under hösten och vintern är alldeles för höga. Jag förstår att människor känner en oro för sin ekonomi, säger Khashayar Farmanbar. 

Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

”Exceptionell åtgärd

De rekordhöga priserna har slagit hårt mot många – i synnerhet de med eluppvärmda villor – men att staten nu går in och kompenserar ekonomiskt för ett högt marknadspris är väldigt ovanligt.

– Regeringen tar den här situationen på största allvar och avsätter därför sex miljarder för att kompensera de hushåll som fått höga elräkningar. Det är en exceptionell åtgärd i en exceptionell tid, säger Mikael Damberg.

Beloppet sätts efter förbrukningen

Elpriskompensationen ges för vintermånaderna december, januari och februari, och beloppet varierar i storlek beroende på hur stor elförbrukning hushållet har. Som högst kan man få tillbaka 2000 kronor per månad, vilket gäller de hushåll som har över 2000 kWh i elförbrukning per månad.

Utbetalningen sker automatiskt

Kompensationen kommer att betalas ut till de berörda hushållen utan att de behöver ansöka om det. Exakt när det sker, och vilka de olika beloppsnivåerna blir, är ännu inte fastställt. En dialog om hur stödet ska utformas måste först föras mellan riksdagen, myndigheter och elnätsbolagen.

– Vi kan inte ge närmare besked än, men det lär dröja till efter februari innan pengarna återbetalas, säger finansminsisterns pressekreterare Mirjam Kontio till Vi i Villa.

Källa: Regeringen

Läs också: 10 prylar som sänker din elförbrukning


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar