Se upp södra Sverige – nu slår elpriset rekord!

Det högsta elpriset någonsin – 4,47 kronor per kilowattimme – kommer idag drabba södra Sverige, och priset lär vara högt hela helgen.

Under fredagen den 12 augusti och över hela helgen kan det vara läge att snåla rejält på elförbrukningen om du bor i södra Sverige. För elpriset är nu högre än någonsin, och slår flera tidigare pristoppar under sommaren.  

Högst pris i elområde 3 och 4

Det skyhöga medelpriset under fredagen, som landar på 4,47 kronor per kilowattimme, drabbar elområde 4, vilket innefattar södra Götaland. Det följs av elområde 3, som innefattar norra Götaland och hela Svealand, där priset också ligger högt, på 2,62 kronor, enligt den nordiska elbörsen Nord Pool. I norra Sverige, i elområde 1 och 2, är det mer normala prisnivåer.

Orsaker till det höga priset

Anledningen till att priset är extra högt just nu är högtrycket med den mycket svaga vinden som skapar brist på vindkraft. Detta samtidigt som kärnkraftsreaktorn Ringhals 4, och flera kraftledningar, är tagna ur drift för underhåll. 

Håll ut!

Det vindstilla vädret ser ut att hålla i sig till i början av nästa vecka, så till dess är det kanske läge att vänta med exempelvis tvätt och elbilsladdning, och ta ett dopp på stranden istället för en längre dusch!

Läs mer: Se upp! Här är de 5 värsta eltjuvarna i hemmet!

Källa: Svt.se, Nord Pool och Jordbruksaktuellt

Karta från Nord Pool som visar medelpriset i SEK för megawatt per timme, under fredag 12 augusti i de olika elområdena.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar