ANNONS FRÅN CLEVER HEATING

Sex vanliga frågor om radiatorer

Clever Heating står för smarta värmelösningar i form av elradiatorer, vattenburna radiatorer, tilluftsradiator och golvvärme från LVI och Purmo. Värmeexperterna Rickard Adlercreutz och Mikko Livonen svarar på vanliga frågor om element och hjälper dig att hitta rätt värmelösning.

Vad är det för skillnad på vatten- och eldrivna element?

Rickard: Båda typerna av element värmer upp rummet till en behaglig temperatur. I ett vattenburet värmesystem genereras värmen någonstans (fjärrvärmeverk, oljepanna, bergvärmepump) och det varma vattnet pumpas runt till elementen som med hjälp av termostater avger önskad mängd värme till rummet. En oljefylld elradiator är en egen enhet som är ansluten till elnätet och som omvandlar elektrisk energi till värmeenergi. Ett vattenburet system är dyrare att installera och kräver mer underhåll än ett elvärmesystem, men är förmånligare i drift.

Hur luftar jag elementet?

Rickard: Ett elelement behöver inte luftas.

Mikko: Vattenradiatorer är försedda med luftventiler. Då det vattenburna värmesystemet fylls med vatten, skall luften ledas ut. Oftast behöver inte luftning utföras speciellt ofta, bara efter eventuella korrigerande åtgärder. Du luftar vattenelementet genom att skruva på en liten ventil så att luften pyser ut.

Behöver jag ha en radiator i alla rum?

Rickard: Ja, ett distribuerat värmesystem med radiatorer i alla rum ger möjligheten att ha olika temperaturer i olika rum vilket är väldigt viktigt för inomhuskomforten.

Mikko: Om det finns icke-uppvärmda utrymmen kan det hända att det bildas kondens på kalla ytor, och i värsta fall kan mögel uppstå.


Hur ofta behöver man byta ut sina element?

Richard: Vanligtvis byts elementen endast vid större renoveringar och då av estetiska skäl. Gamla elelement med bimetalltermostater bör dock bytas ut mot moderna elektroniska termostater för att ge en jämnare inomhustemperatur och därmed en lägre energiförbrukning.

Mikko: Det finns också tekniska skäl till varför man byter element. Byter man till en annan typ av värmekälla, till exempel från oljepanna till värmepump eller om rumsfördelningen i huset ändras skall elementen anpassas till ändringen.

Hur mycket sparar jag på att sänka värmen några grader?

Richard: En tumregel är att man sparar 5 procent energi om man sänker medeltemperaturen inomhus med en grad.  

Vad är det för skillnad på dagens radiatorer mot gamla radiatorer?

Richard: För elradiatorer är den stora skillnaden att förr var det bimetalltermostater som inte gav så jämn värme, moderna radiatorer har elektroniska termostater. Nya elradiatorer kan också ingå i ett system som kan styras via en central eller via internet.

Mikko: Den största skillnaden är estetik. Moderna element är betydligt elegantare, ofta lättare att hålla rena och reagerar snabbare till termostatstyrning. 

Låt dig inspireras av stilrena radiatorer från Clever Heating

Purmo Plan Hygien är en av Purmos hygiencertifierade radiatorer med avtagbara sidoplåtar och toppgaller. Finns i över 200 olika kulörer.

Purmos TP Ramo ger ett behagligt inomhusklimat och passar i husets alla rum. 

Purmo Delta tillverkas med en speciell laserteknik som ger låg friktion invändigt vilket innebär att vattengenomströmningen i värmekanalerna blir mycket tyst. 

Mest lästa artiklar