Vad är en laddbox?
En laddbox är en speciell apparat som är anpassad för laddning av elfordon, både laddhybrider och elbilar. De kallas även för laddstation, laddpunkt och elbilsladdare, eller laddstolpe om laddtekniken är monterad inuti en stolpe. Man måste inte ha en egen laddbox hemma för att ha en elbil, men det gör laddningen både snabbare, smidigare och säkrare. Laddar man bilen i ett vanligt vägguttag regelbundet finns det risk för överhettning och i värsta fall brand.
Var köper man en laddbox?
Det finns många företag som både säljer och installerar laddboxar. Viktigt att veta är att du behöver köpa både laddbox och installation från samma företag om du vill kunna utnyttja laddstödet, som gör att du kan dra av 50 % av kostnaden i deklarationen. Installationen måste utföras av en behörig elektriker och är inget man får göra själv.
Vad kostar det?
En laddbox med uttag för en bil kostar cirka 10 000 kronor med installation, inräknat laddstödet, men priset varierar lite beroende på val av modell. Laddboxar med uttag för två bilar är till exempel dyrare.
Passar det alla hus?
Så länge du har en modern elanläggning och en jordfelsbrytare är det inga problem att skaffa en laddbox. Du kan eventuellt behöva skaffa en huvudsäkring med högre ampere som klarar större effekt, vilket i så fall höjer din elräkning med några extra tusenlappar per år. Rådgör med installatören om detta. Kanske kommer ditt elbehov att förändras i framtiden, till exempel om du byter till en ny elbil eller skaffar flera elbilar? Det går även att ställa ner maxeffekten på laddboxen om man vill framtidssäkra, men vänta med att uppgradera sin huvudsäkring.
Läs också: Solceller på taket? Vanliga frågor och svar!
Hur påverkar laddboxens effekt laddningen?
Ju högre effekt (kW) laddboxen har, desto snabbare kan du ladda bilen. En laddbox på 3,7 kW laddar cirka 2 mil per timme, och en laddbox på 11 kW cirka 6 mil per timme. Hur många faser man installerar laddboxen på påverkar också effekten, och med tre-fas får du en betydligt starkare laddeffekt än med en-fas.
Vad är skillnaden mellan typ-1- och typ-2-uttag?
På laddkabeln som sätts mellan laddboxen och bilen var det förr vanligt med typ 1-uttag, men den nuvarande EU-standarden kallas för typ 2. Det finns dock adaptrar att köpa om du har en äldre elbil men vill satsa på en framtidssäker laddbox med modern standard.
Var är det bäst att placera laddboxen?
På väggen inuti eller utanför garaget är den vanligaste placeringen. Fördelen med att sätta den utomhus är att den är lätt att komma åt, och att du kan få plats med annat i garaget eftersom du inte behöver köra in bilen.
– Tänk bara på att elkablarna mellan laddboxen och elcentralen behöver grävas ner i marken vid utomhusplacering, och att skaffa en laddkabel som når in i garaget om du vill kunna ladda inomhus på vintern, tipsar Eric Edberg, servicetekniker på företaget Curator, som säljer och installerar laddboxar.
När passar det bättre med en laddstolpe?
Om du inte har något garage, eller om garageuppfarten är långt ifrån ditt garage eller hus, och det inte går att sätta upp en laddbox på väggen, är en fristående laddstolpe ett bättre alternativ.
Vad är bäst – fast eller lös laddkabel?
Laddboxar kan antingen vara utrustade med fasta laddkablar på ca 5 meter, eller enbart ha uttag som du pluggar in din egen lösa kabel i. Behöver du en längre kabel är det bättre att skaffa en laddbox med lös kabel. Ett annat skäl till att ha en lös kabel är om du inte vill ha den hängande framme hela tiden.
Vad är lastbalansering?
Dynamisk lastbalansering, som även kallas för effektvakt, är en smart funktion som vissa modeller av laddboxar stödjer. Det gör att laddningens effekt anpassas efter hur mycket annan ström du använder, för att undvika att elsystemet överbelastas.
Vad är en smart laddbox?
Smarta laddboxar, som är uppkopplade mot internet, har fått stort genomslag på marknaden. Dessa kan du kommunicera med via appar, vilket gör det enkelt att fjärrstyra när och hur mycket du vill ladda. Dessutom kan de ge dig överblick över laddningen med statistik över hur mycket du har laddat under en dag, månad och år. Det gör det också lättare att uppdatera mjukvaran, utan att ta hjälp av elektriker.
Hur laddar man billigast hemma?
Vill du spara pengar ska du ladda bilen på natten när elen är som billigast.
– En bra funktion som stödjs av en del laddboxar kallas för smartladdning. Det fungerar genom vissa elbolag om du har timprisavtal. Då kopplas laddboxen upp mot elhandelsbörsen och laddar bilen när priset är som lägst, tipsar Eric Edberg på Curator.
Hur laddar man med solel?
Om du har solceller på taket kan du ladda bilen med solel, men på vintern kommer sannolikt inte solenergin att räcka till för att täcka energibehovet. Och för att kunna lagra solenergin, så att du även kan ladda när det är mulet eller solen gått ner, behöver du ett särskilt batteri, ett så kallat solcellsbatteri eller hemmabatteri*. Det finns laddboxar som är särskilt optimerade för solcellsladdning, till exempel Zappi v 2 och Wallbox Pulsar Plus, som du kan ställa in så att de i första hand använder solel, eller stänger av sig när det inte finns tillgång till det, så att du garanterat bara laddar med solel.
*Med avdraget för grön teknik, kan du dra av 15 procent av kostnaden för solceller och 50 procent av kostnaden för batteriet i deklarationen, dock högst 50 000 kr per person och år.
När bör man inte ladda bilen?
Du bör se till att inte ha laddsladden inkopplad i bilen när det åskar eftersom det riskerar att förstöra både laddboxen och bilens batteri.