Spara energi – 8 lite större åtgärder

Var läcker huset energi? Energiexperten Helena Holm på Energimyndigheten ger sina bästa tips på hur du sparar energi och pengar i villan.

spara energi pengar

1. Se över kranar och munstycke i kök och badrum. Det finns många effektiva, så kallade snålspolande, kranar på marknaden, bland annat kranar där man tillsätter luft i vattnet så att det lägre vattenflödet inte märks. Eller en variant där det krävs att man exempelvis lyfter handtaget lite mer för att få extra flöde så man inte slentriankör på högt vattenflöde.

2. Har du hus med vind är det bra att tilläggsisolera vinden. Ta då gärna hjälp av en fackman, begär offerter från olika installatörer och låt dem också uppskatta vad du kan spara på isoleringen.

3. Byt äldre ytterdörrar och altandörrar, kolla u-värdet (u-värdet anger den mängd energi eller värme som lämnar produkten från den varma till den kalla sidan). Ju lägre siffra, desto bättre. Förutom att de bidrar till att minska behovet av värme så får du andra värden, som minskat golvdrag.

Läs också: Smart elspar i köket

4. Se över dina fönster. Ibland kan det vara läge att byta fönster men det finns mycket du kan göra innan du kommer dit. Klistra dit tätningslister, sätta på en extra ruta. När du väljer fönster – kolla u-värdet. Ju lägre siffra, desto energieffektivare fönster.

5. Gör en genomgång av din uppvärmning. Det är många faktorer att ta hänsyn till när man ska välja värmesystem, som vad du har för uppvärmning i dag, hur stort hus du har, hur många som bor där, var i landet ni bor. Allt detta påverkar vilka olika alternativ du har att välja bland. Det kan också vara smart att kombinera olika alternativ för att minska sin sårbarhet för bland annat höga energipriser. Ta hjälp av energimärkningen (märkningen synliggör produktens energianvändning och gör det lättare att göra energismarta val – på Energimyndigheten.se kan du läsa mer om de nya energimärkningarna) och energi- och klimatrådgivaren i din kommun, som ger opartiska råd utan kostnad.

6. Har du gamla vitvaror kan det var värt att byta ut till moderna, mer energieffektiva modeller. Titta på energimärkningen.

7. Isolera nakna varmvattenrör och varmvattenberedaren så de inte läcker värme.

8. Överväg solceller. Med dagens elpriser går det allt snabbare att få återbetalning på investeringen. Läs mer på Energimyndighetens Solelportalen.

För dig som vill läsa mer!

Gå in på Energimyndigheten.se och läs Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus.

Läs också: Tänk elsmart – spara tusenlappar!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar