Spara energi och pengar – expertråden som gör skillnad

För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar över i plånboken och samtidigt vara miljösnäll!

1. Ta hand om värmen

Kolla fönsterlisterna regelbundet, bara genom att byta ut listerna kan du sänka dina elkostnader. Kolla också dörren, är den lite sned kan mycket värme slinka ut, låt en snickare eller någon som är lite händig kolla på den.

2. Lär av mormor

Om det känns lite svalt i huset, sätt på dig varma raggsockor och ha sköna mattor på golvet. Anpassa efter årstiderna, byt till lite tjockare och varmare vintergardiner, investera i sommar- respektive vintertäcke. Låt värmen ligga på högst 21 grader.

 

Läs också: Spara el och pengar – 12 smarta sätt

 

3. Gör klimatzoner hemma

Ha dörrar mellan rummen, när du stänger behåller du värmen bättre. I det gamla Bon­desverige hade rummen olika temperaturzoner, i farstun och vardagsrummet var det svalare. I köket kan grundtemperaturen vara lägre, värmen från spisen gör sitt. Skapa mikroklimat genom att sätta dit ett eldrivet element vid läsfåtöljen, just när du sitter där sätter du på.

4. Vattensmart på ett kick

Satsa på lågspolande energieffektiva kranar och använd vattenkokare när du kokar vatten (induktionshäll är lika bra som kokare). Om du kokar i kastrull, använd alltid lock. Duscha i stället för att bada. Koppla in både varm- och kallvatten till tvättmaskinen, annars måste den värma upp vattnet.

5. Led-lampor är grejen

Byt ut glödlampor mot led-lampor.Det finns olika sorters LED-lampor, de med varmt ljus passar som dekorationsljus, de med vitt, kallt är bra att läsa i.
En LED-lampa är cirka 8 gånger effektivare och har 50 gånger längre livslängd än en glödlampa. (Om du har lamporna tända i åtta timmar om dagen tjänar du ca 235 kr om året per lampa på att ha LED i stället för glödlampa.)

 

Läs också: Sval temperatur med luftvärmepump?

 

6. När du vädrar, gör det ordentligt!

Satsa på korta, effektiva utvädringar, det är luften du vill byta ut, inte huset som ska kylas ner. Korsdrag i stället för fönster på glänt.

7. Stäng av!

Stäng av datorer, tv-apparater, ipads och mobiltelefoner på natten. Använd ett eluttag med on/off-knapp. Elslingor i golvet? Stäng av när du åker bort.

Batteriladdare, transformatorer och liknande använder ungefär 40 kWh på ett år om de sitter kvar i vägguttaget.

Samma med tv:n, om den bara stängs av med fjärrkontrollen drar den ungefär 40 kWh mer på ett år än om den stängs av med strömbrytaren. En vanlig stationär dator drar ungefär 80 kWh i normal drift. Kolla i operativsystemet – där kan du ställa in olika energisparlägen. Med några enkla rutiner kan du spara upp till 1 000 kWh om året.

 

 

Tre myter vi slår hål på! 

”Det tar mer energi att tända upp taklamporna än att låta dem stå på när man inte är
i rummet.”
– Fel! Det gällde gamla, tjocka gamla lysrör. Släck lamporna!

”Skärmsläckaren sparar ström.”
– Nja, så länge det är ljus på skärmen dras ström. Ställ in så att datorn blir svart när apparaten inte används.

”Solpaneler funkar inte när det är molnigt.”
– Fel! De funkar men producerar lite mindre el än när det är soligt.

Källa: Ted Lundberg, energi- och klimatrådgivare, Järfälla kommun.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar