Spara energi och pengar – expertråden som gör skillnad

För varje grad du sänker inomhustemperaturen sparar du 5 procent av energiåtgången. Här är sju enkla knep du kan göra redan nu för att få mer pengar över i plånboken och samtidigt vara miljösnäll!


1. Ta hand om värmen

Kolla fönsterlisterna regelbundet, bara genom att byta ut listerna kan du sänka dina elkostnader. Kolla också dörren, är den lite sned kan mycket värme slinka ut, låt en snickare eller någon som är lite händig kolla på den.

2. Lär av mormor

Om det känns lite svalt i huset, sätt på dig varma raggsockor och ha sköna mattor på golvet. Anpassa efter årstiderna, byt till lite tjockare och varmare vintergardiner, investera i sommar- respektive vintertäcke. Låt värmen ligga på högst 21 grader.

 

Läs också: Spara el och pengar – 12 smarta sätt

 

3. Gör klimatzoner hemma

Ha dörrar mellan rummen, när du stänger behåller du värmen bättre. I det gamla Bon­desverige hade rummen olika temperaturzoner, i farstun och vardagsrummet var det svalare. I köket kan grundtemperaturen vara lägre, värmen från spisen gör sitt. Skapa mikroklimat genom att sätta dit ett eldrivet element vid läsfåtöljen, just när du sitter där sätter du på.

4. Vattensmart på ett kick

Satsa på lågspolande energieffektiva kranar och använd vattenkokare när du kokar vatten (induktionshäll är lika bra som kokare). Om du kokar i kastrull, använd alltid lock. Duscha i stället för att bada. Koppla in både varm- och kallvatten till tvättmaskinen, annars måste den värma upp vattnet.

5. Led-lampor är grejen

Byt ut glödlampor mot led-lampor.Det finns olika sorters LED-lampor, de med varmt ljus passar som dekorationsljus, de med vitt, kallt är bra att läsa i.
En LED-lampa är cirka 8 gånger effektivare och har 50 gånger längre livslängd än en glödlampa. (Om du har lamporna tända i åtta timmar om dagen tjänar du ca 235 kr om året per lampa på att ha LED i stället för glödlampa.)

 

Läs också: Sval temperatur med luftvärmepump?

 

6. När du vädrar, gör det ordentligt!

Satsa på korta, effektiva utvädringar, det är luften du vill byta ut, inte huset som ska kylas ner. Korsdrag i stället för fönster på glänt.

7. Stäng av!

Stäng av datorer, tv-apparater, ipads och mobiltelefoner på natten. Använd ett eluttag med on/off-knapp. Elslingor i golvet? Stäng av när du åker bort.

Batteriladdare, transformatorer och liknande använder ungefär 40 kWh på ett år om de sitter kvar i vägguttaget.

Samma med tv:n, om den bara stängs av med fjärrkontrollen drar den ungefär 40 kWh mer på ett år än om den stängs av med strömbrytaren. En vanlig stationär dator drar ungefär 80 kWh i normal drift. Kolla i operativsystemet – där kan du ställa in olika energisparlägen. Med några enkla rutiner kan du spara upp till 1 000 kWh om året.

 

 

Tre myter vi slår hål på! 

”Det tar mer energi att tända upp taklamporna än att låta dem stå på när man inte är
i rummet.”
– Fel! Det gällde gamla, tjocka gamla lysrör. Släck lamporna!

”Skärmsläckaren sparar ström.”
– Nja, så länge det är ljus på skärmen dras ström. Ställ in så att datorn blir svart när apparaten inte används.

”Solpaneler funkar inte när det är molnigt.”
– Fel! De funkar men producerar lite mindre el än när det är soligt.

Källa: Ted Lundberg, energi- och klimatrådgivare, Järfälla kommun.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar