Spara energi – se upp för de här 15 energislukarna!

De stigande elpriserna sätter press på många svenskar. Men det finns tusentals kronor att spara om du följer dessa 15 enkla tips för att minska el- och energiförbrukningen i ditt hem!

Stäng av ström


1. Spara energi – välj LED-lampor

Om du byter till lågenergilampor, eller ännu bättre, LED-lampor, kan du spara mycket pengar på din elräkning. De håller också längre än gammaldags glödlampor och du behöver inte byta dem så ofta.

2. Välj rätt energimärkning och spara energi

När du ska köpa nytt, kolla alltid på energimärkningen. Skalan går från A–G där A är mest energisnålt och ger de största energibesparingarna.

3. Starta tvätt- och diskmaskinen först när de är fulla

Använd inte tvätt- och diskmaskinen om de inte är fulla. Se också till att frysen alltid är full, så förbrukar den mindre energi.

4. Tvätta vid lägre temperaturer och släpp torktumlaren

Genom att halvera temperaturen när du tvättar kläder kan du spara 55 procent av elförbrukningen. Häng upp kläderna att torka i stället för att använda torktumlaren. En C-märkt torktumlare är fyra gånger dyrare i drift än en maskin med högsta energimärkning.

Läs också: Se upp! Här är de 5 värsta eltjuvarna i hemmet!

5. Håll ett öga på kylskåpet

Ungefär en femtedel av all energi du använder går vanligtvis åt till kylskåp och frys. Du kan alltså spara mycket pengar genom att komma ihåg några goda vanor:

  • Ställ in temperaturen på 5° i kylskåpet.
  • Ställ in temperaturen på -18° i frysen.
  • Tina frysta livsmedel i kylskåpet.
  • Kontrollera tätningsmaterialet på dina apparater.

För varje grad du sänker temperaturen i kylskåpet ökar förbrukningen med 5 procent. För varje grad som temperaturen sjunker under -18 °C i frysen ökar din elförbrukning med cirka 2–3 procent.

6. Ge utrymme åt din frys och kyl

Kylskåp och frys behöver utrymme för att bli av med den värme de avger. Om de inte har tillräckligt med utrymme förbrukar de mer energi – och du spenderar mer pengar – på kylning. Olika modeller och varumärken kräver olika mycket utrymme runt omkring, så kolla alltid i bruksanvisningen.

7. Spara ström när du lagar mat

Genom att sätta lock på grytorna och använda för- och eftervärme i ugnen kan du spara lite pengar.

8. Kom ihåg att avkalka!

Kalk i kaffemaskinen och vattenkokaren förlänger koktiden. Se därför till att avkalka dina maskiner regelbundet för att spara energi.

9. Koppla ur strömförsörjningen

Visste du att laddare förbrukar ström även när de inte är anslutna till din telefon eller annan elektronik? Stäng av strömbrytaren eller, om det inte är möjligt, koppla ur laddaren helt och hållet när den inte används. Se också till att du stänger av din dator och TV istället för att låta elektriska apparater stå på standby när de inte används.

Du kan även använda förgreningssladdar med strömbrytare som du kopplar in i eluttagen. Då kan du stänga av strömbrytaren när du inte använder prylarna.

10. Möblera rätt och spara energi

Täck inte värmekällor med möbler, använd två lager gardiner och flera lager mattor – genom att möblera om och energioptimera hemmet kan du påverka förbrukningen av energi. Så här möblerar du rummet för att spara energi!

11. Titta på streaming i lägre upplösning

Du kan faktiskt halvera den ström du använder för streaming om du sänker upplösningen ett steg. Du kommer förmodligen inte märka någon skillnad om du streamar på små skärmar som en dator, surfplatta eller telefon.

Om du inte aktivt väljer en lägre upplösning är standardinställningen ofta den högsta möjliga upplösningen. Att streama på en liten skärmar minskar dessutom energiförbrukningen.

12. Använd endast spelkonsolen för spel

På många spelkonsoler kan du också streama till exempel Netflix till din tv. Gör dock inte det om du vill spara ström. Använd Chromecast eller Apple TV i stället, eftersom de använder en bråkdel av den energi som spelkonsolen förbrukar.

13. Spara ström på din dator

En bärbar dator använder ungefär fyra gånger mindre ström än en stationär dator. En surfplatta förbrukar 6 gånger mindre, så undvik att använda din stationära dator så mycket som möjligt.

Dessutom bör du ställa in den så kallade vilofunktionen på datorn så att den automatiskt går i vila när du inte använder den. En stationär dator bör gå i vila efter 10–15 minuter utan användning och en bärbar dator bör gå i vila när du stänger av skärmen.

I Windows ställer du in vilofunktionen genom att gå till kontrollpanelen. På en Mac väljer du ”Systeminställningar” och sedan ”Energihantering”.

14. Välj en mindre TV

En 65-tums TV använder till exempel dubbelt så mycket ström som en 43-tums TV.

15. Undvik trådlösa laddare

Det är verkligen praktiskt att kunna ladda mobiltelefonen med en trådlös laddare. Men vad du kanske inte vet är att de använder upp till 50 procent mer ström än en gammaldags laddare.

Läs också: Tänk elsmart – och spara tusenlappar!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar