Spara pengar – använd elen klokare

Hur vet jag om jag har en rimlig elanvändning hemma och hur påverkar mitt beteende elförbrukningen? Vi i Villas hållbarhetsexpert svarar. 


Hallå där, Tanmoy Bari, vd och hållbarhetsexpert på Greenely. Hur vet jag att jag har en rimlig nivå av elanvändning hemma?

– Man brukar säga att en genomsnittlig nivå för en villa med direktverkande el är cirka 25 000 kWh/år, men det kan skilja sig markant mellan olika hushåll.
I vår app visar vi våra användare en jämförelse med likvärdiga hushåll baserat på deras förhållanden för att ge dem en indikation kring hur de ligger till.

Hur påverkas elanvändningen av det uppvärmningssystem jag har?

– Ungefär 60 procent av elanvändningen i ett hus består vanligtvis av uppvärmning. Adderar man varmvatten så stiger den siffran till närmare 80 procent.

Hur mycket kan mitt beteende påverka elanvändningen?

– Det påverkar mycket mer än man kan tro. Studier har visat att det kan skilja sig upp emot 20 procent när det gäller elanvändning mellan likvärdiga hushåll avseende bostadstyp, uppvärmning, antal boende etcetera.

Vilket är det vanligaste misstag folk gör?

– De låter exempelvis handdukstorken eller golvvärmen stå på i onödan, vilket kan kosta hundratals kronor.

Hur kan jag nyttja elen smartare?

– Det första steget är att bli bättre informerad. Du kan till exempel söka information som finns tillgänglig hos energibolag och kommunernas energirådgivare. Nästa steg kan vara att använda energitjänster som ger bättre överblick över din elanvändning och kommer med råd om hur du kan minska den samt bli mer energismart.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar