10 prylar som sänker din elförbrukning

Vill du spara energi nu när elpriset skjuter i höjden? Här listar vi bra prylar som kan hjälpa dig att sänka elförbrukningen.

1. Torkstativ och tvättlinor

Att låta tvätten lufttorka på torkstativ och tvättlinor sparar mycket energi jämfört med om du torkar den i torktumlare eller i torkskåp. En torktumlare av äldre modell kan förbruka omkring tre gånger så mycket energi som en tvättmaskin, och torkskåpet ännu mer.

2. Duschtimer

Duschar du fem minuter istället för en kvart, kan du spara 500 kilowattimmar per person om året. En duschtimer hjälper dig att håll koll på hur länge du duschar. Det finns både digitala modeller och timglas, som rinner ut efter fem minuter, som du kan sätta fast med en sugpropp på kakel- eller glasväggen.

3. Snålspolande duschmunstycke

Med snålspolande duschmunstycken halveras vattenanvändningen och uppvärmningskostnaden för vattnet. I dem blandas vattnet med luft för att fortfarande ge bra tryck i strålen.

4. LED-lampor

Har du fortfarande glödlampor hemma är det bra att byta ut dem mot energieffektiva LED-lampor. För att veta vilken LED-lampa som motsvarar dina glödlampor i ljusstyrka kan du kika i tabellen här.

5. Vattenkokare

Att värma vattnet i en vattenkokare går fortare och kräver mindre energi än att värma det på spisen. Använd den inte bara till kaffe och te, utan även när du ska koka vatten till exempelvis potatis och ägg. När vattnet är hett häller du helt enkelt över det i en kastrull. 

6. Grenuttag med strömbrytare

Tv, dator och annan hemelektronik som står i stand by-läge slukar mycket mer ström än vad man kan tro – faktiskt hela tio procent av all hushållsel i Sverige! Och laddare till mobiler och andra prylar drar el så länge de sitter i uttagen. Därför är det klokt att skaffa grenuttag med strömbrytare dit du kopplar in sladdarna, och som du kan slå av när du inte använder prylarna. 

7. Tätningslister

Känner du att det drar kallt från fönster och dörrar, är det bra att skaffa nya tätningslister. Det kostar inte mycket och brukar ge runt 5 % lägre uppvärmningskostnad. Se bara till så du inte tätar bort ventilationen, om huset inte har annan fungerande ventilation.

8. Smart värmesystem

Med ett smart värmesystem anpassas uppvärmningen till när du är hemma, vädret och elpriset, och du kan fjärrstyra värmen från mobilen. För att uppnå detta finns det flera olika produkter på marknaden, till exempel smarta termostater.

9. El-app som hjälper dig hålla koll

Det finns appar du kan ladda ner som analyserar din elförbrukning, till exempel gratis-appen Greenely. De kan ge dig bättre koll på vad det är i din bostad som förbrukar el, så att du kan göra mer medvetna val, och se var förbättringspotentialen finns.

10. Värmepump

Har du råd är det bra att se över ditt uppvärmningssystem, ifall du i dagsläget enbart värmer huset med el. Du kan på sikt minska elkostnaderna rejält genom att skaffa en värmepump som hämtar energi ur luft eller mark (berg, jord eller sjö). I mellersta och södra Sverige, där klimatet är mildare, är luftvärmepump ett prisvärt alternativt, medan mer kostsamma markvärmepumpar rekommenderas för norra Sverige.

Källa: Allmännyttans elspartips, Energimyndigheten

Läs också: Se upp! Här är de 5 värsta eltjuvarna i hemmet!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar