Se upp! Här är de 5 värsta eltjuvarna i hemmet!

Orolig för hög elräkning nu när elpriset skjuter i höjden? Här är prylarna du ska hålla koll på om du vill undvika en elprischock! De värsta eltjuvarna är de du minst anar!

1. Element

Att sänka värmen gör stor skillnad på elräkningen! Sänker du temperaturen med bara en grad kan du minska dina uppvärmningskostnader med cirka fem procent. I rum som du inte använder så mycket kan du sänka värmen desto mer. Se också till att möblerna inte blockerar elementen så att värmen kan cirkulera bättre i rummen. 

2. Varmvatten

Att bada och ta långa duschar drar mycket energi eftersom det går åt väldigt mycket varmvatten. Genom att duscha i fem minuter istället för en kvart kan ni spara runt 500 kWh (ca 700 kr*) om året per person. Försök också att fylla tvättmaskinen när du tvättar, och tvätta på lägre temperaturer om det går, det är också mer skonsamt för kläderna. 

3. Hemelektronik i stand by-läge

Tv, dator och annan hemelektronik som står i stand by-läge slukar mycket mer ström än vad man kan tro – cirka fem procent av all hushållsel i Sverige, enligt Energimyndigheten. Och laddare till mobiler och andra prylar drar el så länge de sitter i uttagen. Därför är det klokt att skaffa grenuttag med strömbrytare dit du kopplar in sladdarna, och som du kan slå av när du inte använder prylarna. 

4. Golvvärme

Visst är det mysigt och skönt med golvvärme, men den kan sluka en hel del el om den är elburen. Så använd den mer sparsamt om den mest är till komfort. Satsa på varma tofflor om det är kallt!

5. Handdukstork

Det är lätt att glömma att stänga av handdukstorken, och står den på oavbrutet kan den dra så mycket som 600 kWh (ca 850 kronor*) per år. Häng upp handdukarna på ett torkstativ istället, så slipper du det bekymret!

Tips: Byt ut gamla maskiner och glödlampor!

Det skiljer väldigt mycket i elförbrukning mellan moderna kylar, frysar och tvättmaskiner, och de som har några årtionden på nacken. Har du inte möjlighet att byta ut dem just nu är det en lönsam investering att göra på sikt för att sänka elkostnaden. Byt även ut dina gamla glödlampor mot LED-lampor, det sparar också en hel del el!

* Räkna på elförbrukning och elpris

En villa med eluppvärmning förbrukar i genomsnitt runt 20 000 kWh per år. Under 2020 var elpriset i genomsnitt 141 öre per kilowattimme för dessa hushåll, det vill säga att elkostnaden för hela året i genomsnitt landade på totalt 28 200 kr, enligt Statistiska centralbyrån. (Siffrorna inkluderar elnätsavgifter, elpris och skatter).

Källa: Allmännyttans energispartips, Konsumenternas energimarknadsbyrå

Läs också: Villaägare se upp – så mycket dyrare kan elen bli i vinter


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar