Mieles nya inbyggnadsugn H 5460 BP är energiklass A. Men förutom det har den andra specialiteter som påverkar energiåtgången, bland annat automatisk snabbuppvärmning, upp till 50 procent snabbare uppvärmning, restvärmeanvändning och energisparläge.
Energisnåla produkter sparar både pengar, resurser och miljö. Energimärkning finns för att underlätta för konsumenterna hur pass energisnåla de olika produkterna verkligen är. Produkterna ska därför förses med energimärkning som konsumenten kan granska före köpet. Syftet är att underlätta för konsumenterna att välja energisnåla hushållsapparater och, på längre sikt, att fler energisnåla modeller ska tillverkas och säljas. Från den 1 januari 2006 är det Statens Energimyndighet (STEM) som ansvarar för denna märkning.
Hur energismart en modell är visas på en skala från A till G och med pilar från grönt till rött. För kylar och frysar finns även A+ och A++, där A++ är energisnålast.
För tvättmaskiner som är effektivare än A har tillverkarna på eget initiativ infört klasserna A+ och A++. Detta är dock inte reglerat i lag och finns alltså inte med på produktens energimärkning utan används endast i marknadsföringen. Även andra viktiga egenskaper som hur bra maskinerna tvättar, centrifugerar eller diskar visas på en skala från A till G, där A är bäst.
Märkningen finns i alla EU-länder. Den som ansvarar för att märkningen är riktig och gjord är butikschefen i respektive affär. Tillverkaren ansvarar för att informationen är korrekt.
Men kan man förlita sig till att märkningen verkligen är korrekt? Energimyndighetens Testlab testar energikrävande apparater och utrustning som används i hemmet. Testerna ska visa hur mycket el de drar och om energimärkta produkter är så bra som tillverkarna anger. Även andra egenskaper som funktion, hanterbarhet och buller bedöms. När Energimyndighetens Testlab testade tio kyl- och frysskåp för att kontrollera om uppgifterna på energimärkningen stämde visade det sig att endast tre av tio kylskåp hade den energiförbrukning som tillverkaren deklarerat. Dock höll sig alla inom den tillåtna toleransen för avvikelse vid kontrolltest och detta visar att toleranserna borde kunna sänkas. Alla skåp som testades var A-märkta, med A, A+ eller A++, och tillhör alltså de mest energisnåla på marknaden.
Men, det handlar inte bara om att köpa energisnåla produkter. Det gäller också att använda dem smart. Det vill säga: Fyll diskmaskin och tvättmaskin. Torktumla inte mer än nödvändigt. Mycket går att hänga på tork – man får bara planera sitt tvättande lite bättre.
Köp energieffektivt! Så mycket sparar du:
I nedanstående beräkningar har vi räknat med ett elpris på 1,25 kr/kWh. Observera att energipriset kan variera dag för dag.
- Kyl/frys
Kyl/frys med energiklass A+ som drar ca 277 kWh/år jämfört med en äldre modell med energiklass C som drar ca 550 kWh/år.
Besparing: 550 – 277 = 273 kWh/år.
Kostnadsbesparing: 273×1,25 = 341 kr/år. - Diskmaskin
Skillnaden på en A-märkt diskmaskin och en 10 år gammal diskmaskin är ca 0,6 kWh/omgång.
Vi räknar med 7 diskomgångar i veckan: 7x52x0,6 = 218 kWh/år.
Kostnadsbesparing: 218×1,25 = 272 kr/år. - Torktumlare
Skillnaden på en A-märkt värmepumpstumlare och en konventionell C-märkt kondenstumlare är ca 1,6 kWh/omgång.
Vi räknar med 5 tvättar i veckan: 5x52x1,6 = 416 kWh/år.
Kostnadsbesparing: 416×1,25 = 520 kr/år.
(Uppgifter från Energimyndigheten)
Den här diskmaskinen förbrukar tolv liter per omgång. Hur mycket vatten använder du när du handdiskar för tolv kuvert? För det är detsamma som går i diskmaskinen inklusive för och sköljning, men för handdisk av detsamma brukar man räknar man med cirka 136 liter vatten. En diskmaskin från Electrolux linje Green Range som har följande energimärkning: Energiklass A, diskeffekt A, torkeffekt A. ESF68020X. Pris cirka 10 190 kronor. Electrolux.
Svanenmärkt. Svanenmärkningen innebär höga krav på energi-, disk- och torkeffektivitet (AAA), vattenåtgång (DM 56 förbrukar cirka 30 procent mindre vatten än en vanlig diskmaskin) och ljudnivå (mycket låga 43 dB(A) för DM 56) . Dessutom ska minst 75 procent av materialet i en Svanenmärkt maskin vara återvinningsbart (DM 56 har en återvinningsgrad på 93 procent). Inga farliga ämnen, som exempelvis PVC, får användas i tillverkningen och bruksanvisningen ska har tydliga instruktioner om hur man använder sin diskmaskin på miljövänligast möjliga sätt. Energiklass A och låg vattenförbrukning och ljudnivå. Pris cirka 8 800 kronor. Cylinda.
Köpinformation:
Electrolux 0771- 11 44 77 www.electrolux.se
Miele 08-562 29 000 www.miele.se
Cylinda 0771- 25 25 00 www.cylinda.se