Energirådgivning – en guldgruva för villrådiga villaägare

Har du också kliat dig i huvudet och undrat vilket värmesystem som verkligen är bäst och uppfyller just dina krav och önskemål? Alla håller på sitt system och meningarna går ofta isär. Det är då du ska vända dig till energirådgivningen.


Ved, olja eller pellets? Energirådgivningen ger dig råd.

Att välja värmesystem är som att ge sig in i en djungel av olika lösningar och systemalternativ. Informationsutbytet är enormt. Ett råd från en leverantör kan motsägas av en annan. Broschyrerna säger en sak, installatörerna en annan och frågar man en användare får man ytterligare en version. Vem ska man lita på?

Räddaren i nöden kan vara en kommunal eller lokalt placerad energirådgivare. I de flesta av landets kommuner finns det en energirådgivning att tillgå. Normalt ingår energirådgivningen i den kommunala organisationen men kan också vara organiserad på annat sätt. Vissa kommuner samarrangerar energirådgivningen och delar helt enkelt på en tjänst, andra låter ett regionalt energikontor ansvara för funktionen. Det finns även kommuner som hyr tjänsten av konsultföretag.

Garanterat opartisk

Den kommunala energirådgivningen är opartisk och fungerar som en service år allmänheten. I första hand har det varit privatpersoner som varit målgruppen men i och med Regeringens energiproposition (som pressenterades våren 2002) har ambitionen utökats att även omfatta mindre företag och industrier. Dessutom ska kompetensen höjas för att kunna ge en mer kvalificerad rådgivning mot såväl privatpersoner som mot de övriga målgrupperna.

Energirådgivaren fungerar som en budbärare. Det innebär att man inte har kravet på sig att vara expert på alla områden utan snarare ska kunna lite om många saker. Energirådgivare i allmänhet har en gedigen bakgrund som kommer väl till pass och som kan utnyttjas för goda råd. Den viktigaste funktionen är att ge råd och synpunkter kring olika förslag och alternativ man ställs inför och framför allt kunna hänvisa till experter inom olika specialområden. Men man kan också ventilera allmänna frågeställningar och får utlåtande kring olika förslag och offerter man ställs inför.

Välinformerad med stort kontaktnät

Den kommunala energirådgivaren är lokalt placerad för att vara tillgänglig för allmänheten. Genom energirådgivarens kontaktnät kan man vara säker på att få reda på vart man vänder sig för att få svar på den mest svårställda frågan. Energirådgivarna får också kontinuerligt information om nya restriktioner, lagar och förordningar, samtidigt som man få kännedom om nya bidragsmöjligheter eller andra förmåner. Energirådgivaren får också utbildning kring ny teknik och är på så sätt alltid uppdaterad i spännande nyheter som når värmemarknaden.

Energirådgivaren har också en viktig funktion i att arrangera lokala mässor och seminarier. Genom dessa arrangemang kan kommuninvånarna komma i kontakt med ny teknik och bli uppdaterade kring nyheter inom speciella teknikområden.

Den kommunala energirådgivningen är av stor betydelse för att nå ut med information och nyhetsförmedling inom energiområdet. Regeringen har insett detta och i sin nya energiproposition som Riksdagen antagit sommaren 2002 har anslagen för energirådgivningen fördubblats från och med 1 januari 2003.

Fakta

Till och med december 2002 kan kommunerna söka bidrag för kommunal energirådgivning.

Landets tre största kommuner (Stockholm, Göteborg och Malmö) kan söka 310.000:- per år.

Kommuner med fler än 100.000 invånare kunde söka 270.000:-/år

Kommuner med 60.000 – 100.000 invånare kunde söka 230.000:-/år

Kommuner med 30.000 – 60.000 invånare kunde söka 190.000:-/år

Kommuner med mindre än 30.000 invånare kunde söka 150.000:-/år
Från och med 1 januari 2003 har anslagen fördubblats. I skrivande stund är det oklart hur dessa fördelas mellan ansvariga myndigheter och kommunerna.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar