Läsarnas egna spartips – vi halverade vår energianvändning

Det går att påverka sin energianvändning. Här kommer ett verkligt exempel där familjen Wettermark redovisar sina åtgärder och vad de givit för resultat.


I takt med ökande energipriser är det allt fler som oroas över accelererande uppvärmningskostnader. Hushållsbudgeten påverkas högst dramatiskt när olje- eller elpriserna skjuter i höjden. Att sätta sig in i sin energianvändning är komplicerat och komplext. Det gäller att förstå teknik, bilda sig en uppfattning om olika energislag och sedan försöka spekulera i framtida energipriser. Även om det kan kännas övermäktigt går det att påverka sin energianvändning och det finns en hel del kostnadseffektiva åtgärder man kan göra.

Inventera förutsättningarna

Inledningsvis kan det vara lämpligt att inventera sina förutsättningar. Hur ser energianvändningen ut, hur mycket går åt för uppvärmning, varmvattenberedning och hushållsel? Genom att få en bild av och förstå detta kan man gå vidare för att se var de mest kostnadseffektiva åtgärderna kan sättas in.

Det finns tre typer av huvudsakliga besparingsåtgärder där den billigaste, men kanske inte alltid den enklaste, är att effektivisera användningen av den befintliga utrustningen. Det kan ske genom att sänka inomhustemperaturen, släcka lampor, frosta av frysen osv.

Nästa steg är åtgärder som kräver någon typ av investering men som man kan göras oberoende av andra insatser, t ex att tilläggsisolera ett vindbjälklag, installera timer till vissa lampor, att välja lågenergilampor ute, att tilläggsisolera/renovera fönster osv.

Det tredje steget är att fatta rätt beslut när någon utrustning går sönder och ska bytas ut, det kan gälla val av nya fönster, att välja energisnål teknik när man ändå ska byta utrustning. Ska man byta varmvattenberedare kan man halvera energianvändningen för varmvattenberedning genom att använda solfångare. Görs dessa åtgärder när man ändå ska byta utrustning blir det ofta en riktigt lönsam investering!

Välja ett värmesystem som passar dig

Att välja uppvärmningsform eller energislag är ingen lätt uppgift. Det gäller att sätta upp en kravlista där man viktar in investeringskostnad, bränslepris och om man kan tänka sig att göra en egen insats för att hålla värmen. Bland beslutskriterierna kan också vägas in fördelen med miljövänlig energiteknik.

Att elda med ved är ofta mycket lönsamt men kräver samtidigt ganska mycket jobb. Har man inte den tiden kan pellets vara ett bra alternativ, visserligen dyrare bränslepris men betydligt bekvämare. Råder det tidsbrist och att därmed bekvämligheten måste sättas främst kan en värmepump eller fjärrvärme vara ett bra val. Även pellets och ved går att göra mer lätthanterligt om man t ex kompletterar med solfångare och därmed halverar eldningssäsongen!

Oavsett vilket värmesystem som verkar intressant är det vikigt att överväga ekonomin. Det gäller att investera rätt och tänka långsiktigt och i möjligaste mån sträva efter flexibla lösningar. När det sedan är dags att ta det slutgiltiga beslutet är det alltid att bra att ta in praktiska erfarenheter genom att besöka ett eller flera referensobjekt. Det är också viktigt att tänka på att när man byter ut befintlig utrustning kan de nya produkterna påverka andra funktioner i huset, t ex ventilationen, fuktnivåer i källaren eller på vinden etc.

Familjen Wettermark halverade sin energianvändning

Det går att påverka sin energianvändning. Här kommer ett verkligt exempel där familjen Wettermark redovisar sina åtgärder och vad de givit för resultat. När man tar del av Wettermarks exempel är det viktigt att påpeka att siffrorna inte är vetenskapligt framtagna. Man ska också komma ihåg att Ragnar Wettermark med familj är som vi alla andra unika. Det är inte säkert att du och jag uppnår samma resultat med identiska åtgärder. Vad man uppnår beror på familjesammansättning, vanor, förbrukningsmönster och mycket annat. Hur som helst är det roligt att se hur kloka energiinvesteringar kan ge bra resultat!

År 1988 flyttade Ragnar Wettermark med familj in i sin villa i Motala. Villan är byggd 1969 med dåtidens populära mexitegelfasad. Det är en enplansvilla på cirka 100 kvadratmeter med en nästan lika stor uppvärmd källardel.

Första året var energianvändningen ungefär 26 700 kWh inkl elvärme. Ragnar ansåg att detta var onödigt och började fundera på åtgärder.

Efter installation av en enkel jordvärmepump 1993, solfångare 1994 och vindsfläkt 1997 så har andelen köpt energi minskat till 12 900 kWh. Energibehovet för tappvatten och värme beräknas samma år hamna kring 6 900 kWh.

– Så gott som halva året klarar jag tappvattenbehovet och uppvärmningen i källaren med solfångarna och vindsfläkten, säger Ragnar.

Vindsfläkten tar varmluft från den inglasade altanen som ligger i söderläge och den har ett system med automatisk start- och stoppfunktion. Den klarar värmebehovet för källaren under halva året. 

 – Det är viktigt att den kombineras med en avfuktare. Jag har fört statistik på energiförbrukningen alla månader sedan vi flyttade in och även alla kostnader som vi lagt ned.

Uppvärmd yta: cirka 170 kvm, inställd temperatur 19,5 grader (central givare).

Energiförbrukning:

Medelförbrukning före inst. av energisparåtgärder (1987-1993): 24 400 kWh/ år

Medelförbrukning efter energisparåtgärder (1997-2003): 14 200 kWh/år

Energiminskning efter energisparåtgärder: 10 200 kWh/år

Energiminskningens fördelning:

från solfångarna 3800 kWh/år

från vindsfläkt 1000 kWh/år

från värmepump 5100 kWh/år

Beräknat energispar efter fönsterbyte: 300 kWh/år

Total energiminskning: 10 200 kWh/år

Värde av gratisenergin:

(efter 2004 års avtal med Vattenfall 91,63 öre/ kWh inkl. energiavgift, nätavgift och alla skatter)

från värmepump 5 100 kWh x 91,63 öre = 4 673 kr/år

från solfångarna 3 800  kWh   x 91,63 öre = 3 480 kr/år

vindsfläkt 1 000  kWh    x 91,63 öre = 916 kr/år

Totalt:9 069 kr/år

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar