Så halverar du kostnaden för varmvattnet

För dig som ska köpa en elektrisk varmvattenberedare finns det nu en unik möjlighet att välja ett system som halverar driftkostnaden för tappvarmvattenbehovet. Med hjälp av solfångare reduceras elanvändningen med cirka 50 procent för en normalfamiljs tappvarmvattenberedningen under ett år.


Våren 2002 avgjordes en tekniktävling och nu finns det ett flertal fabrikanter som erbjuder kompletta tappvarmvattensystem med solvärme. Systemen är kvalitetstestade av SP – Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, vilket borgar för lång livslängd och verifierad prestanda. Systemet består av en konventionell varmvattenberedare och solfångare samt styrutrustning för solvärmesystemet.

Genom att bygga in solvärmekomponenterna från fabrik har prisnivåerna sjunkit och leverantörerna har lagt stor kraft på att förenkla systemtekniken. Nu levereras färdiga system som är enkla att montera samtidigt som man får en säker drift.

Alla enfamiljshus med direktverkade elvärme som har en separat varmvattenberedare är en given målgrupp. För de som nu står inför ett oundvikligt byte av beredare ges ett unikt tillfälle att köpa en varmvattenberedare som placeras där den uttjänta tidigare stått. Det enda merarbetet blir att montera solfångarna på taket och ansluta rörledningar till de förinstallerade anslutningarna på beredaren. Enklare kan det inte i bli!

Det gäller att hitta ekonomi och lönsamhet i de investeringar man gör till sitt hus. För solvärmen har det alltid varit ett problem att merkostnaden ibland blivit omotiverad hög. Ofta beror detta på att solvärmen kommer in i ett sent skede, när övriga delar av värmesystemet redan är klara. Att i efterhand anpassa system och andra väsentliga förutsättningar efter solvärmesystemets krav blir extra kostsamt och inte heller optimalt ur teknisk synpunkt. Därför är det viktigt att systemutformningen redan från början anpassas till de krav solvärmen ställer, det gäller att standardisera systemtekniken och anpassa den för lämpliga målgrupper

Att välja solvärme kräver ingen större förplanering mer än att man måste se till att det finns tillgängliga (och skuggningsfria) söderorienterade takytor att tillgå och att man någorlunda enkelt kan dra rörledningen mellan solfångare och beredare. Utnyttjas gällande solvärmebidrag (ansöks hos länsstyrelsen) blir merkostnaden för solfångarna förhållandevis låg och därmed lönsamheten fullt acceptabel.

Äntligen finns det ett konkurrenskraftigt solvärmesystem för villamarknaden. För de som ska byta ut sin varmvattenberedare finns möjlighet att på bara några år räkna hem investeringen och solens energi är gratis för lång tid framöver. Med andra ord kan det bli en riktigt lönsam affär!

Bilden visar ett komplett varmvattensystem bestående av en varmvattenberedare och solfångare. Idag kan leverantörerna erbjuda kompletta system till konkurrenskraftiga priser. Beredarna är förberedda för solvärme och har alla solkomponenter inmonterade från fabrik.

Vill du veta mer om solvärmebidraget? Hämta hem bestämmelser och ansökningsblankett från Boverket: www.boverket.se eller ring Länsstyrelsen.

Vill du veta mer om solvärme? Titta in på Svenska solenergiföreningens hemsida: www-solklart-solvarme.nu

Vill du läsa mer om tekniken? Låna på biblioteket eller köp böckerna:
Solenergi –Praktiska tillämpningar i bebyggelse, AB Svensk Byggtjänst
Värmeboken, Wahlström &Widstrand
Solvärme i vårt hus, Larsons förlag
Solvärmeboken, ICA bokförlag

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar