Så här går energibesiktningen till

Vi följde med besiktningsman Leif Kumlin på hans jakt efter energiläckor och eltjuvar.


Oj då, förbrukar ni över 30 000 kilowatt per år, trots att ingen är hemma på dagarna? Här borde det finnas en hel del att spara, konstaterar energibesiktare Leif Kumlin.

Granskar energifakturorna kritiskt

Den här familjen består av två vuxna och två barn, och de bor i ett hus från 70-talet. Leif börjar med att titta igenom familjens energi- och vattenräkningar. Dels för att få reda på hur mycket man förbrukar, men även för att kasta ett kritiskt öga på energibolagens faktureringsprincip. Det är nämligen inte helt ovanligt att bolagen har en del ”luddiga” formuleringar som innebär att du betalar för mycket.

Hos det bolag som den här familjen köpte elen ifrån hittade han en ”beredskapsgift” på 78:-/år, något som man egentligen inte får fakturera. Han tar också en titt på om kilowattpriset är konkurrenskraftigt, eller om man kanske ska fundera på att byta elleverantör.

Personlig analys viktig

Nästa steg är att ta reda på fakta om huset och dess invånare. Leif fyller i ett formulär med uppgifter om boyta samt eventuella biutrymmen, byggnadsår, material, energikällor, hur många fönster det finns osv. För att få fram exakta kvadratmetermåttet på fönsterytan mäter han noggrant upp samtliga fönster. Sedan görs en enkel profil på familjen, hur många man är, och vad man har för energivanor.

Utifrån dessa uppgifter kan man sedan göra en ungefärlig beräkning på hur mycket energi familjen borde förbruka.

Slutligen går Leif runt i huset och kontrollerar bland annat vad man har för blandare och duschmunstycken, hur mycket isolering huset har, om elementen fungerar tillfredställande och om eventuella termostater sitter på rätt ställe.

Enkelt spara 3.600 kr/år på vattnet

Efter cirka två veckor får familjen ett protokoll med åtgärdsplan. I det här fallet konstaterades att man skulle kunna spara en hel del pengar på vattenförbrukningen, närmare 40%.

Kostnaden för detta skulle inte vara mer än 350 kronor för insatser som gör duschhandtaget snålspolande. Vattenföbrukningen skulle minska med 1730 kronor/år (baserat på 25:-/kbm) och uppvärming av varmvatten med 1900 kronor. Detta under förutsättning att man bytte elleverantör och låste elpriset i 3 år till 0,53 kr.

Nytt styrsystem

Genom att byta ut det gamla styrsystemet mot ett modernare, mer exakt sådan skulle också en hel del besparingar kunna göras. Samtidigt borde man skaffa ytterligare en termostatgivare på övervåningen, eftersom temperaturskillanden är för stor. En extra spartermostat endast för badrummet på övre plan kunde också vara en god idé, eftersom man ofta vill ha det lite varmare där. Kostnad ca 500 kronor inkl installation.

På längre sikt kommenderades också en luftvärmepump som komplement till elradiatorerna, samt tilläggsisolering av vinden.
Om familjen skulle följa samtliga rekommendationer skulle man för en investeringskostnad på cirka 22.000 kronor, kunna spara drygt 30.000 kronor på tre år. Dvs en återbetalningstid på lite äver två år.

Givetvis behöver man inte känna sig tvingad att göra alla förändringar på en gång, utan man kan ta ett steg i taget. Viktigt är också att tänka framåt, framför allt om man gör stora investeringar. Hur ser vår familjesituation ut om 10 år, och vad har vi då för energibehov?

Fakta energibesiktigare

Energibesiktare finns idag på flera orter, och det utbildas hela tiden nya. Om du inte hittar någon där du bor, kan du kontakta Leif Kumlin, som förmedlar kontakten. Telefon 019-269480, fax 019-269720. E-post: azzagon@telia.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar