Så sparar villaägare på el

Årets vinter väntas föra med sig dyrare el än förra året och det blir desto viktigare att ta kontroll över sin elförbrukning. Att sänka inomhustemperaturen med några grader är villaägarnas bästa tips för att spara el i Vi i Villas egna undersökning Villapanelen.


När utomhustermometrarna kryper allt lägre i graderna, skjuter elmätarna allt högre i höjden hemma hos landets två miljoner villahushåll. Trots att många villaägare vidtar åtgärder för att påverka sin elräkning – såsom att sänka inomhustemperaturen eller att låta bli att värma upp vissa rum vintertid – är det hela 10,3 procent som uppger att de inte gjort någonting alls. Många efterfrågar också nya metoder för att enklare kunna följa sin elförbrukning.

Elförbruknings-app efterfrågas

I Villapanelen, Vi i Villas stora undersökning av Sveriges villaägares åsikter, anser hela 26, 6 procent att elräkningen skulle kunna göras mer begriplig. Nästan lika många, 26,5 procent, tycker att det borde finnas en app där man enkelt kan följa sin egen elförbrukning.

– Svenska villaägare är duktiga på att spara energi, men skulle kunna bli ännu bättre om det fanns lite vassare metoder för att följa förbrukningen. En utmaning för elbolagen helt enkelt, säger Camilla von Otter, chefredaktör på Vi i Villa.

Förutom att dra ner värmen, uppger många av landets villaägare att de gjort betydande investeringar för att spara el. Bland annat har hela 28, 6 procent bytt till värmepump och nästan 25 procent har förbättrat isoleringen av sina fönster. Man har även installerat termostat (17,9 procent) eller skaffat modernare radiatorer (12,5 procent).

Att se över sitt elavtal inför vintern är förstås också en viktig åtgärd. I en artikel i Dagens Nyheter nyligen (131001) påpekade Faraz Azima, vd på elskling.se att 70 procent av elförbrukningen sker just vintertid, i perioden oktober till mars. Har man ett rörligt elprisavtal kan årets höjda elpriser på terminshandeln innebära en ökad kostnad på ca 1000 kronor för ett hushåll med en genomsnittlig förbrukning på 20 000 kWh, menar han.

 

Dyra hål. Foto: iStockphoto

Så har svenska villaägare gjort för att spara el:

1. Sänkt innetemperaturen med någon grad 29,6%

2. Bytt till värmepump 28,6%

3. Isolerat fönstren bättre 24,8%

4. Installerat termostat som styr uppvärmningen 17,9%

5. Skaffat modernare och energisnålare element 12,5%

6. Isolerat vinden bättre 11,2%

7. Avstår från att värma upp vissa rum vintertid 10,4%

Hela 10,3 procent uppger att de inte har gjort någonting alls för att spara el.

Källa: Villapanelen oktober 2013.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar