Så tycker energikonsulten om reglersystem

Villaägaren köper funktionen och det är installatörens ansvar att utrustningen fungerar.

Alla villor skulle självklart ha fungerade reglering av värmen, säger energikonsult Jens Lars som bland annat utbildat kommunala energirådgivare.

Men villaägaren ska inte behöva vara ingenjör för att sköta reglerutrustningen. Det är leverantörens och installatörens plikt och skyldighet att se till att pannor och värmepumpar obligatoriskt levereras med tillhörande värmereglering, och att systemet trimmas in och fungerar.

Ingen panna, värmepump eller annan värmeanläggning borde levereras utan att det följer med en reglerutrustning för värmen i villan. Och ingen installatör borde vara färdig innan regleringen fungerar som det är avsett.

Enkel instruktion

– Villaägaren bör i sin tur få en enkel instruktion, en lathund, så att rumstemperaturen kan ställas in efter önskemål. Tekniska egenskaper och funktion hos utrustningen ska villaägaren inte behöva lära sig.

Så borde det vara, men så är det inte idag. Många villor med vattenburen värme saknar värmereglering värd namnet, eller har i vart fall en utrustning som inte fungerar tillfredsställande.

Sammantaget förlorar Sveriges villaägare miljardbelopp varje år på att villorna saknar fungerande reglerutrustning.

– Alla villaägare bör ringa till sin värmeinstallatör för att få sin villavärme kompletterad med en reglerutrustning eller för att få det befintliga systemet trimmat. Ta in offerter från flera installatörer och begär referenser, uppmanar Jens Lars. Och begär en introduktion, en enkel genomgång och en lättbegriplig manual för att kunna sköta systemet.

Installatörens önskan – Kunderna borde bli mer medvetna

Staffan Hällegårdh vid Huddinge Energikonsult installerade det nya styr- och reglersystemet hos Torsten Hetling. Installatörerna fick justera inställningarna flera gånger under första året då systemet trimmades in.

– Torsten har varit en krävande kund, säger Staffan Hällegårdh. Men på sikt är vi som företag och branschen som helhet betjänta av nöjda kunder. Vi uppskattar kunder som vet vad de vill uppnå för slutresultat.

Det finns inga allmängiltiga förinställningar för en reglerutrustning, man ska alltså inte förvänta sig att det fungerar perfekt från första dagen. Varje villa är unik i värmebehov, isolering, utformning av radiatorsystem och element och värmekällans egenskaper. Allt från värmekällans arbetstemperatur och cirkulationspumpens kapacitet till planlösning och placeringen av sista radiatorn har betydelse för hur reglerutrustningar ska ställas in.

Och för varje större förändring man gör, tilläggsisolering, utbyggnad, byte av värmekälla eller liknande, så måste systemet justeras in på nytt.

– När fackmannen väl har gjort grundjusteringen kan villaägaren ställa in önskad temperatur på villavärmen, säger Staffan Hällegårdh. Och det är väl så man bör jobba efter en installation om man inte vill lämna villaägaren i sticket.

Reglerutrustningen, inte värmekällan, avgör ekonomin

Ofta låter villaägaren installera ett nytt styr- och reglersystem när värmekällan byts ut, alltså i samband med en större investering, såsom Torsten Hetling gjorde. Och då kanske reglerutrustningen och dess funktion överskuggas av entusiasmen över den nya pannan eller värmepumpen. Men det är faktiskt reglerutrustningen som avgör hur hela villavärmeanläggningen upplevs.

Det kan alltså vara väl värt att installera en ny reglerutrustning även om man inte köper en ny värmepump eller en panna, eller att optimera den befintliga utrustningen.

– När vi justerar in en ny reglerutrustning brukar vi börja med en ”standardinställning” för att få ett begrepp om villans egenskaper. I ”normalvillan” ska framledningstemperaturen vara 40 grader för att få 20 grader inomhus vid 0 grader utomhus, men det kan variera några grader från fall till fall. Vid injusteringen ska samtliga radiatorventiler stå fullt öppna.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

TV: Redaktionens bästa klipp!

Mest lästa artiklar