Sänk din boendekostnad

Se över dina avtal för lån, uppvärmning, el och telefoni. Du kan spara flera tusenlappar per år. Här får du tips om hur du kan sänka dina boendekostnader.


Att äga ett hus innebär ofta höga månatliga kostnader. Utgifterna för försäkringar, lån, uppvärmning, el och telefon slukar en stor del av villaägarens plånbok och det kan vara svårt att någonsin få pengarna att räcka till annat än att bara bo. Men det finns stor chans att själv sänka boendekostnaderna med flera tusenlappar om året genom att se över sina avtal. Här har vi tagit en närmare titt på de fasta avgifterna och hur du kan sänka dem.

Tips

För att minska dina el- och uppvärmningskostnader kan du:
• byta leverantör av el- och/eller olja
• komplettera ditt befintliga värmesystem
• byta värmekälla
• hushålla med energin bättre

El och uppvärmning

Du har mycket att vinna på att jämföra de olika elleverantörernas priser samt jämföra rörliga och fasta elavtal. Just nu (aug 2005) visar Konsumentverkets elprislista att det skiljer cirka 3 000 kronor per år mellan det dyraste och billigaste elavtalet för en eluppvärmd villa (med förbrukning 20 000 kWh per år) och att det är de rörliga elavtalen som för närvarande är billigast. Bo Hesselgren, chef på Konsumenternas elrådgivningsbyrå, säger:

– Man måste vara mer aktiv som kund om man väljer det rörliga alternativet. Det innebär en större risk då priset kan röra sig kraftigt. En del leverantörer erbjuder en mellanform, med rörligt pris med ett tak. Man betalar en slags försäkringspremie för detta, men då vet man ju hur högt priset maximalt kan bli.

Bo Hesselgren menar vidare att man ska se till att ha så kort uppsägningstid som möjligt så att man kan behålla flexibiliteten att byta leverantör.

elpriser.konsumentverket.se får du hjälp att hitta de mest fördelaktiga aktuella avtalen. För råd och frågor kan du också vända dig till Konsumenternas elrådgivningsbyrå, (telefon 08-450 92 92) eller elradgivningsbyran.se

Det befintliga värmesystemet kan också kompletteras med till exempel en braskamin eller en pelletskamin. Energiförbrukningen minskar inte med detta, men kostnaden för uppvärmningen kan sänkas. Förbrukningen av värme kan du däremot sänka radikalt genom att tilläggs-isolera fasad och tak, liksom att täta fönster och dörrar. Täta fönster kan du lätt göra själv och är en av de mest lönsamma energisparåtgärder du kan göra. Tänk bara på att ett visst drag behövs för att inte fukt och mögel ska uppstå.

Att byta ut gamla fönster till treglas med isolerruta är också ett sätt att spara pengar på sikt. Detta är dock mycket kostsamt och lönar sig oftast bara om fönstren ändå måste bytas ut.

Att helt byta uppvärmningssystem kan vara mycket lönsamt på sikt. Många byter idag ut sin oljepanna mot värmepump, vilket kan vara en god investering, inte minst med tanke på ökande oljepriser. I många kommuner finns energirådgivare som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut för just ditt hus. Du kan också själv gå in på energi.konsumentverket.se där du med hjälp av några av dina senaste energiförbrukningsräkningar kan göra en egen energikalkyl. Denna hjälper dig bland annat att jämföra kostnad och miljöeffekt av olika värmekällor och att jämföra din energiförbrukning med normalförbrukningen i andra småhus. Där kan du också få en fingervisning om vad eventuella förbättringar till ditt befintliga uppvärmningssystem kostar. Du kan också kontakta Energirådgivningen (telefon 08-29 11 29) för kostnadsfria råd om hur du kan minska din energikostnad.

Genom att hushålla med energin kan du också påverka dina räkningar avsevärt.

Lån

Att köpa ett hus är för många den största affär man någonsin gör. Villkoren på lånemarknaden förändras med tiden liksom de egna förutsättningarna. Du har därför mycket att tjäna på att regelbundet se över dina lån. Kanske kan du lägga om lånen till lägre ränta om du byter bolåneinstitut?

Anna Bäcklund på Nordea Familjeekonomi säger:

– Bolån är något man lever med i många år. Det är bra att se över dem då och då. Det är också viktigt att man planerar framåt efter den egna situationen. Med tanke på rådande låga räntor kanske man har utrymme att passa på att amortera på lånen eller spara för framtiden.

Det finns också möjlighet att få amorteringsfria lån under de första åren vilket ger en lägre månadskostnad. Om du samlar till exempel dina banktjänster och försäkringar på ett företag har du också möjlighet att få ett bättre pris. Det är viktigt att man inte stirrar sig blind på några procentenheter hit eller dit. Tryggheten och innehållet i de tjänster du köper får inte glömmas bort. Den egna situationen får också avgöra vilken trygghet man vill ha och man får välja lån med fasta eller rörliga lån därefter, menar Anna Bäcklund.

På Konsumenternas Bank- och Finansbyrå (telefon 08-24 30 85) kan du få kostnadsfri och oberoende vägledning om olika hypoteksinstitut och banker. Du kan också gå in på konsumentbank-byran.se där du direkt kan få uppgifter om aktuella räntor.

Illustration.

Telefon och internet

Mobiltelefoner och internetuppkopplingar har inneburit en allt större kostnadspost på senare år. Samtidigt har man god chans att få ner sina fasta telefonräkningar rejält då priskriget rasar mellan operatörerna. Vissa operatörer erbjuder samtliga tjänster, men det behöver inte alltid vara en fördel att samla alla abonnemang hos en operatör. Det är knepigt att jämföra priser bland bolagen, alla har olika prissättningar för olika telefonvanor och typer av abonnemang. Klart är att det finns mycket pengar att spara om du ger dig tid att hitta rätt typ av abonnemang.

Post- och telestyrelsen och Konsumentverkets webbplats, Telepriskollen, telepriskollen.se är en god hjälp. Där kan du få en bild av vilka abonnemang som är mest fördelaktiga just nu. Där kan du också få uppgifter om avgifter och bindningstider. Telepriskollen visade i augusti 2005 att du som ”mellananvändare” kan få fast telefoni till 121 kronor i månaden (beräknat på 92 samtal inom Sverige per månad, 30 procent dagtid, 10 procent till mobiltelefoner), internetuppkoppling till 95 kronor i månaden, samt mobiltelefon till 79 kronor i månaden (30 samtal, 20 sms i månaden och mobilsvar).

Hem- och villaförsäkring

När det närmar sig årsförfallodagen för din försäkring kan det vara värt att ringa runt och jämföra villkoren. Det kan skilja tusenlappar mellan olika bolags hem- och villaförsäkringar. Årspremien är beräknad på en fullvärdesförsäkring på en två- plans trävilla, byggd 1921 med boyta 180 kvadratmeter och en carport på 10 kvadratmeter och lösöre upp till 1 miljon.

Två vuxna och tre barn bor i fastigheten. Försäkringarna ger i stort sett samma skydd, men det skiljer hela 1 600 kronor mellan det dyraste och det billigaste alternativet.

Det som skiljer försäkringarna åt är främst villkoren för ersättning vid läckage och översvämning, rättsskydd, skador för tomtmark, husbock och hästmyra samt villkoren för maximalt åldersavdrag, (hur mycket du behöver betala själv om äldre byggnadsdelar måste bytas ut). Försäkringsbolagen har också olika belopp för lägsta självrisk.

Självklart måste du prioritera vad som är viktigt i just din försäkring. Du måste själv välja mellan specialförsäkringar för särskilt stöldbegärliga föremål och andra tilläggsförsäkringar, (till exempel allriskförsäkring/drulleförsäkring). Konsumenternas Försäkringsbyrå, (telefon 08-22 58 00), kan hjälpa till att jämföra villkor och premier från olika försäkringsbolag. Du kan också få en överskådlig jämförelse på konsumenternasforsakringsbyra.se. Carita Lindborg på Konsumenternas försäkringsbyrå säger:

– Det är bra att se över sin försäkring emellanåt. De premiegrundande villkoren avgör bolaget självt, men vi försöker lyfta fram innehållet i försäkringarna och titta på de olika delarna.

Du kan också själv påverka storleken på din premie genom att välja en högre självrisk. Är du beredd att själv betala en eller två tusenlappar mer om och när olyckan är framme, kan du sänka årspremien med några hundralappar om året. Du kan också vidta vissa försiktighetsåtgärder, som att skaffa inbrottslarm som är kopplat till larmcentral, vilket ger rabatt hos vissa försäkringsbolag.

Årspremier augusti -05  

Fler tips för att spara energi If 7 271 kronor
Folksam 6 400 kronor
Aktsam 5 646 kronor
Trygg-Hansa 6 656 kronor

telepriskollen.se
elpriser.konsumentverket.se
elradgivningsbyran.se
konsumentbankbyran.se
energi.konsumentverket.se
elradgivningsbyran.se
konsumenternasforsakringsbyra.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar