Spar el med rätt belysning

Byt tio glödlampor mot lågenergilampor och spar cirka femhundra kronor om året.


En genomsnittsvilla med en familj bestående av 2 vuxna och två barn använder ungefär 1350 kWh per år för belysning. Genom att välja lågenergilampor, eller energisparlampor som de också kallas, i stället för vanliga glödlampor, kan du minska förbrukningen med upp till 500 kWh per år. Alltså mer än en tredjedel!

En lågenergilampa på 9 W kan lysa i över 110 timmar på 1 kW el, en vanlig 40 W glödlampa bara cirka 25 timmar, och ljusstyrkan är ungefär den samma. I en vanlig glödlampa blir nämligen bara cirka fem procent av elen förvandlad till ljus, men i en lågenergilampa tas hela 25 procent av elen tillvara för att skapa ljus. En lågenergilampa ger alltså fem gånger mer ljus än en vanlig glödlampa. Man kan då lätt tycka att lågenergilampor borde vara det självklara valet, men än så länge är glödlampan den vanligaste. 

– Försäljningen av lågenergilampor ökar i Sverige, men vi ligger fortfarande långt efter till exempel Tyskland och Danmark, berättar Magnus Frantzell, vd för företaget Ljuskultur och Belysningsbranschen.

– Ett av skälen är att lågenergilamporna varit alldeles för dyra. De har visserligen haft en väldigt hög kvalitet, men det har varit svårt att motivera priset, fortsätter Magnus Frantzell.

Längre livslängd och mindre värme

Numera finns det billigare varianter, som ändå håller god kvalitet. Om man jämför en vanlig glödlampa, som har en livslängd på cirka 1 000 timmar, så håller dagens vanliga lågenergilampor i ungefär 6000 timmar.

Att byta till lågenergilampor på ställen där det är bökigt att byta lampa är därför en bra idé. Idag finns det också lågenergilampor som har samma form som vanliga glödlampor, både till stora socklar ( E27) och små socklar (E14).

Du kan även få lågenergilampor som ger färgat ljus, till exempel blått, rött eller gult. Numera finns också lågenergilampor med inbyggt ljusrelä och aktiverar sig själva när det blir mörkt. Dessa passar perfekt för utebelysningen eller om du inte vill satsa på timer. Men tänk på att avkännaren måste sitta ”ut mot mörkret” samt att de inte fungerar om du har en tonad kupa eller skärm över lampan.

Du kan alltså få lika bra ljus med en lågenergilampa som med en glödlampa, men i ett avseende skiljer sig de båda lamptyperna åt. Lågenergilampan avger mycket mindre värme. Ju högre wattstyrka en lampa har, desto mer värmer den.

En vanlig glödlampa på 40 watt avger fem gånger mer värme är en lågenergilampa på 9 W. Tester som Energimyndigheten gjort har dock visat att den totala energiförbrukningen i ett eluppvärmt hus ändå blir lägre om man byter ut en stor del av belysningen till lågenergilampor.

Det kan också vara en fördel med den låga värmestrålningen, till exempel för äldre eller vid arbeten som kräver mycket ljus, men där man vill slippa värmen.

Lågenergi, lysrör eller halogen?

Vill du spara energi bör du alltså byta dina vanliga glödlampor mot lågenergilampor, eller byta armaturer så att du kan använda lysrör eller kompaktlysrör. Ur energisynpukt är de nämligen ungefär likvärdiga. Men att byta armatur är ju givetvis ett större steg än att byta glödlamporna mot lågenergilampor.

Halogenlampor då, är de energisnåla?

– Det är ingen större skillnad på halogenlampor och vanliga glödlampor när det gäller energiförbrukning, förklarar Magnus Frantzell. De använder sig av likvärdig teknik. Däremot så är ju ljuset i en halogenlampa oftast riktat, som en spot, vilket innebär att ljuset blir väldigt koncentrerat. Därför räcker det ofta med en 30 watts halogenlampa till exempel i läslampan som du tidigare hade 60 watt i. 

Att ha lågenergilampor överallt är inget att sträva efter, anser Magnus Frantzell. Viss typ av belysning, till exempel kristallkronan, kommer inte till sin rätt om den inte får ha de varma kronljusen. Likaså finns det än så länge få lågenergilampor som går att använda tillsammans med dimmer, även om det är på gång.

Men byter du ut tio av de lampor du använder mest så kan du göra stora besparingar. Både när det gäller din egen ekonomi och för miljön.

Halogenlampor drar ungefär lika mycket el som vanliga glödlampor, men eftersom ljuset riktas kan man ofta använda lampor med lägre wattstyrka. Takspot från Markslöjd.

Översättningstabell:

25 W glödlampa = 5 W lågenergilampa
40 W glödlampa = 7-9 W lågenergilampa
60 W glödlampa = 11-13 W lågenergilampa
75 W glödlampa = 15-18 W lågenergilampa
100 W glödlampa = 20 W lågenergilampa
120 W glödlampa = 23-25 W lågenergilampa

5 smarta spartips: 

 1. Byt till lågenergilampor på de 10 lampor som lyser oftast och längst tid per dygn.

2. Installera timer eller lampor som aktiveras av mörker.

3. Släck i tomma rum. Lär barnen från början.

4. Välj helst lysrörsvarianter när du ska köpa ny armatur.

5. Installera rörelsevakt utomhus. Både säkert och energisnålt.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar