Spara på elen!

Nu blir dagarna kortare och kylan smyger sig på. Självklart vill vi ha det varmt och mysigt inomhus men det finns knep att ta till för att inte elräkningen ska skjuta i höjden.

Diska och tvätta med fulla maskiner. Dagens tvätt- och diskmedel tvättar rent vid lägre temperaturer – använd inte högre temperatur än nödvändigt.

Diska inte under rinnande vatten.

Torktumlare drar mycket el – torkskåp ännu mer.

Nya vitvaror drar mindre el än gamla. Välj energiklass A då du köper nytt.

Frosta av kyl och frys kontinuerligt.

Använd vattenkokare när du kokar te- eller kaffevatten.

Duscha istället för att bada. Att fylla ett badkar kostar cirka 5 kronor varje gång.

Minska tiden i duschen.

Stäng inte av apparater med fjärrkontrollen utan använd avstängningsknappen. Dra ur laddaren till mobiltelefonen när den inte används. Apparater som står i stand-by-läge drar också ström.

Möblera inte för nära element. Möblerna hindrar värmen från att sprida sig jämnt i rummet.

Använd lågenergilampor inomhus och utomhus och då framför allt på ställen där lampan är tänd länge. Lågenergilampor drar cirka en femtedel så mycket ström som en vanlig glödlampa.

Släck lyset i rum där ingen vistas.

Sänk inomhustemperaturen. Varje grads sänkning innebär en minskad värmeförbrukning om cirka fem procent.

Använd timer till motor- och kupévärmare. Är det -15 grader bör de inte vara på längre än 1,5 tim.

Byt packningar i droppande kranar.

Vädra snabbt med tvärdrag.

Källa: Energimyndigheten, Birka Energi

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar