Spartips för energismarta

Att vara miljömedveten behöver inte kosta en förmögenhet. Långsiktigt spar vi i slutändan både pengar och energi och bidrar samtidigt till en förbättrad miljö.


Enligt Dagens Nyheters debattartikel från 14/9 2009 använder svenska hushåll för mycket energi. Vår elektriska utrustning i hemmet drar idag mer ström än tidigare. Ibland är vi kanske inte tillräckligt medvetna om att små och enkla åtgärder kan sänka energianvändningen radikalt. Vissa små förändringar som varje svenskt hushåll gör kommer att bidra till energieffektivisering och en bättre miljö.

Åtgärderna behöver inte kosta mycket. Det handlar om att förändra ett beteende som vi inte alltid reflekterar över. Men i vissa fall kan det bli nödvändigt att byta ut kylskåpet eller diskmaskinen till en nyare och miljövänligare variant. Hur mycket spar vi på att köpa en energisnål kyl och frys?

I nedanstående beräkningar har Energimyndigheten räknat ut hur mycket du kan spara på ett år med ett elpris på 1,25 kr/kWh.

Kyl/frys med energiklass A+ drar 192 kWh/år jämfört med en äldre modell med energiklass C som drar 550 kWh/år.

Besparing: 550 – 192 = 358 kWh/år.
Kostnadsbesparing: 358 x 1,25 = 448 kr/år.

Källa: Energimyndigheten

Att vara energismart handlar inte bara om att sänka elkostnaderna genom att investera i energisnåla hushållsapparater utan det handlar även om att sänka vatten- och värmeförbrukningen samt att inrikta sig på att spara indirekt energi. Indirekt energi är den energi som går åt för att producera, transportera och återvinna varor. Närproducerad mat är därför bättre än importerade varor ur miljösynpunkt. Försök att undvika engångsartiklar och storhandla hellre en gång i veckan för att undvika onödiga transportsträckor.

Energismarta tips:

Vår energianvändning berör många olika områden. Vad finns det för konkreta tips för dig för dig som villaägare?

Vindkraft som miljövänlig energikälla. Foto: TelgeEnergi

El: Byt elleverantör!

Idag finns det elleverantörer på marknaden som erbjuder miljövänligare el. Vindkraft är en miljövänlig källa som blir allt mer uppmärksammad. Fördelen med denna energikälla är att den inte släpper ut någon koldioxid.

Energisparande grenuttag 6-vägs med trådlös strömbrytare. Pris: 298 kronor. Clas Ohlson.

Elektronik: Använd grenuttag!

Tänk på att de flesta apparater drar ström i standby-läge. Låter du batteriladdaren till din mobil sitta i kontakten drar den fortfarande el. Koppla alla elektroniska apparater till ett grenuttag så att du sedan kan stänga av alla samtidigt innan det blir läggdags.

Energimärkning

Energisnåla hushållsapparater: Välj Miljöklass A!

Kontrollera vilken energiklass ditt kylskåp eller diskmaskin har. Alla apparater är energimärkta. Om ditt kylskåp har energieffektivitetsklass A med en grön pil har du ett kylskåp med en låg energiförbrukning. Sämst är apparater märkta med en röd pil.

LED lampa Ersättning glödlampa 15-25 Watt. Pris: 285 kronor. LEDbutiken.se

Belysning: Använd lampor med låg energiförbrukning!

Nu när den klassiska glödlampan sakta men säkert håller på att försvinna från marknaden kan det vara dags att se över din belysning. Även lampor är märkta med energiklass, varav A är den bästa. De finns tre olika enegisparande alternativ:

  • Lågenergilampor håller upp till tio gånger så länge som en glödlampa
  • Halogenlampor håller tre gånger så länge som en glödlampa.
  • LED (Light Emitting Diode) är en lampa som avger vitt ljus och har funnits i cirka 40 år på marknaden. Den håller upp till 50 gånger längre än en glödlampa.

Stora Mixlådan består av 7 sorters grönsaker och 3 sorters frukt. Väger omkring 6 kilo, beroende på innehåll. Pris: 290 kronor inklusive frakt.

Mat: Välj närproducerad mat!

Butiker satsar allt mer på ekologiskt odlad mat, eftersom konsumenterna vill ha färska och fräscha råvaror som kommer från Sverige. På nätet finns det en mängd ekologisk odlad mat och frukt att beställa:

Behåll värmen genom att fälla ner persiennerna. Foto: Fotoakuten

Värme: Sänk värmen!

Ibland kan det vara nödvändigt att sänka temperaturen i huset med någon grad utan att för den skull behöva frysa. Undvik att placera möbler framför element. Om du fäller ner persiennerna eller drar för gardinerna kan du på ett effektivt sätt behålla värmen i rummet och därmed slippa höja temperaturen.

Beckers allrum Beckers Elegant Väggfärg finns i storlekarna 1,3, och 10 liter. Rekommenderat pris för tre liter från 368 kronor.

Inredning: Måla om gamla möbler!

Det är mindre energikrävande att förnya gamla möbler än att hela tiden köpa nytt. Ge dina gamla möbler en ny färgkick genom att måla om dem! Du kan även besöka en second-handbutik och hitta spännande möbler som du kan måla om.

Stilren duschblandare 9000 E. Pris: 1900 kronor. FM Mattsson.

Vatten: Var sparsam med vattnet!

Sätt inte på diskmaskinen eller tvättmaskinen förrän den är välfylld. Duscha istället för att bada. Idag finns det dekorativa duschprodukter som är energisnåla.

Köpinformation:

Beckers, www.beckers.se
Clas Ohlson, www. Clasohlson.se
Ekolådan, www.ekoladan.se
FM Mattsson, www.fmmattson.se
LEDbutiken.se, www.ledbutiken.se
TelgeEnergi, www.telgeenergi.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar