Tips vid strömavbrott

Försvinner strömmen försvinner antagligen värmen också eftersom de flesta värmepannor behöver el för att fungera. Håll dig varm så fungerar du bättre. Kan du elda med ved i en öppen spis eller kamin ska du förstås göra det.


Bort från golvet

Kall luft är tyngre än varm. Därför ska du aldrig sitta eller ligga på golvet. Använd soffor och sängar i stället. Isolera golvet med extra mattor. Tejpa igen springor, täta alla fönsterlister och häng upp filtar och annat framför fönstren. Om solen skiner kan den ge tillskottsvärme genom rutan.

Klä dig smart

Fler lager med kläder är bra eftersom luften emellan hjälper till att isolera. Kryp gärna ner i en sovsäck när du sitter still. Ha varmt på fötterna hela tiden.

Använd bara ett rum

Flytta in i ett rum som du försöker värma upp och vistas i. Om du kan ska du välja ett som ligger åt söder, gärna på övervåningen om du bor i tvåvåningshus. Stäng dörrarna till de andra rummen.

Glöm inte att vädra

Även om det är kallt måste du vädra då och då för att släppa in syre. Om du eldar eller använder fotogenkaminer och liknande är det extra viktigt att du ser till att ha en god ventilation. Lämna dessutom aldrig kaminen utan tillsyn.

Värmestugor vid längre avbrott

Om strömmen är borta länge kommer kommunen att ordna värmestugor. Lyssna på radion så får du mer information om var. Bor du ensligt är det bra att ha en fotogenkamin och bränsle hemma så att du i värsta fall kan klara dig i några dagar.

Rädda maten.

Håll dörren stängd

Om det blir strömavbrott ska du hålla dörrarna till din kyl och frys stängda. Om strömavbrottet är långvarigt ska du försöka flytta dina varor till ett fungerande skåp hos någon som inte har elavbrott.

Frysen håller kylan

En välfylld frys håller kylan flera dygn om du inte öppnar dörren. Är de frysta varorna fortfarande hårda efter strömbrottet kan du frysa om dem direkt. Om strömavbrottet varar längre bör du äta upp färdiglagad mat så snart som möjligt. Bröd och grönsaker håller ett par dagar. Se bara till att maten luktar gott och ser frisk ut.

Inga djur i maten

Är det vinter och kallt kan du kanske förvara dina kyl- och frysvaror utomhus, exempelvis på balkongen eller i trädgården. Se bara till att inga djur kommer åt varorna. Förvara gärna maten i plastpåsar som du hänger upp.

De här sakerna är bra att ha hemma om det skulle bli strömavbrott:

• Säkringar
• Stearinljus och tändstickor
• Batterier och en batteridriven radio
• Ficklampa

Källa www.vattenfall.se där fler tips finns om strömmen är borta. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar