Vi i Villas miljökalender – januari -08

52 steg till ett mer miljövänligt villaliv. Låt 2008 gå till familjehistorien som året då ni lade om kursen, mot ett mer miljövänligt villaliv! Det är inte svårt, följ med oss och ta ett litet, litet steg varje vecka. När året är slut kommer du att bli förvånad över hur lätt det gick!

Tanken med ”veckouppgifterna” är att du ska prova på ett mer miljövänligt levnadssätt, åtminstone i en vecka, det klarar du! Känner du efteråt att det är omöjligt att ändra dina eller familjens vanor, kanske nästa veckas uppgift går som en dans istället? Det får inte bli en plåga att leva miljövänligt, men många gånger gäller det främst att gå från tanke till handling. Ibland är det nästan löjligt enkla åtgärder som behövs för att ändra dåliga vanor till goda. Men vanans makt är stor, och det är den vi kan försöka att bryta genom att testa en vecka åtminstone.

Förhoppningsvis kommer du att flera gånger under året stöta på uppgifter som du redan har införlivat i din vardag. Då är det bara att gratulera och du har all rätt att känna dig nöjd med dig själv. Men fundera gärna på hur du kanske kan gå ytterligare ett steg.

Ju fler vi är som anammar en mer miljövänlig livsstil, desto större påverkan kan vi ha på vår och framför allt – våra barn och barnbarns – framtida miljö och klimat. Så tipsa gärna dina vänner och bekanta om vårt upplägg och peppa varandra att fullfölja. Diskutera också gärna de olika åtgärderna på sajten i vårt diskussionsforum.

Lycka till!

Vecka 1
Börja mjukt med mental uppvärmning.

Säg till dig själv, och till resten av familjen, att i år försöker vi att lägga miljöperspektiv på så mycket som möjligt av vardagslivet. Till exempel försöker vi att inte bara titta på pris och kvalitet när vi ska köpa något, utan även tänka miljömässigt. Vad är det gjort av för material? Är det återvinningsbart? Hur är det producerat – nära eller långt bort, är det besprutat eller obesprutat? Och viktigast av allt – BEHÖVER vi verkligen köpa det här? Likaså kanske vi ibland kan gå eller cykla, istället för att rutinmässigt ta bilen. Samla till familjeråd och fundera tillsammans över hur er vardag skulle kunna bli lite mer miljövänlig. Låt absolut barnen vara med i diskussionen, de har ofta kloka synpunkter och kreativa, annorlunda idéer.

Vecka 2
Byt ut tre lampor till lågenergilampor

Efter familjeråd och hjärnarbete går vi från tanke till handling. Den här veckan byter vi ut minst tre glödlampor hemma mot lågenergilampor. En lågenergilampa drar bara 20 procent energi jämfört med en vanlig glödlampa och har ungefär 10 gånger så lång livslängd. Om alla hushåll i Sverige bytte ut en lampa i varje rum skulle vi spara så mycket energi att det räcker till hushållsel för 70 000 villor under ett år! Bra ställen för lågenergilampor är lampor som brinner under stor del av dygnet, på platser där det är bökigt att byta lampa samt utomhusbelysningen. Förutom miljövinsten kommer du också att spara pengar, upp till 300 kronor per lampa under dess hela livslängd.

Vecka 3
Knapra morot i stället för tomat

I januari är det knappast säsong för tomater i Sverige. Detta innebär att de måste transporteras långa sträckor, alternativt odlas i växthus med stor energiåtgång. Våra egna, inhemska morötter däremot, kan lagras och håller sig fräscha många månader. Dessutom är de billigare per kilo och innehåller mängder av nyttigheter som exempelvis betakaroten som är rikt på A-vitamin viket är bra för exempelvis synen, immunförsvaret och huden. Har du möjlighet, välj kravodlade morötter. Byter du ut två kilo tomater mot morötter, har du utan ansträngning sparat in 6 kilo koldioxid.

Vecka 4
Sänk inomhustemperaturen en grad

Lyxtofflor från Birkenstock, design Heidi Klum, cirka 1200 kronor
För varje grad du sänker inomhustemperaturen kan du spara ungefär 750 kronor om året och 70 kilo koldioxid.

De allra flesta av oss mår bäst med en temperatur på runt 20 grader, 18 i sovrummet. Prova att sänka en grad i början av veckan. Känns det kallt de första dagarna, sätt på dig en extra tröja och varma sockor eller tofflor. Sitt inte still i tevesoffan utan lek med barnen, pyssla i köket eller gå ut en sväng så att du håller blodcirkulationen igång, det får du inte bara miljövinster av. Efter veckan kan vi nästan lova att du har vant dig. Och kanske kan du sänka ytterligare en grad?

Vecka 5
Se över din energiförbrukning och välj miljömärkt el

Nu när du ändå har fokus på energiåtgången för uppvärmningen, passa på att den här veckan se över husets elförbrukning. Tag fram de gamla fakturorna och miniräknaren och se om din förbrukning sjunkit eller stigit de senaste åren, och försök i så fall lista ut varför. Du som har ett eluppvärmt hus med gammal anläggning, fundera över om det kanske till och med skulle löna sig att byta värmekälla. Du kan få bidrag för konvertering till exempelvis solvärme eller bergvärme, läs mer om detta på www.boverket.se.

Oavsett vilken uppvärmningskälla du har, förbrukar du el för exempelvis belysning samt matlagning och tvätt. Byt till Miljömärkt el. På Naturskyddsföreningens hemsida www.naturskyddsforeningen.se finns en lista över cirka 40 energiföretag som erbjuder Bra Miljöval-el och på www.pricerunner.se kan du se vilket som är billigast.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar