Vi i Villas miljökalender – juni -08

Nationaldag och midsommarafton - här finns tips för hur du kan fira dessa dagar på ett mer miljövänligt vis.


Vecka 23
Fira vårt vackra Sverige!
Den här veckan firar vi Sveriges Nationaldag, och numera är det också en ledig dag för de flesta. Använd den lediga dagen till att gå ut och njuta! Ta er till en sjö eller havet, gärna per cykel, strosa runt och leta efter fina stenar eller snäckor, eller prova ett par kast med kastspöet eller metreven. Gör en riktigt god picknick och slå er ned på en äng och lukta på blommorna, eller tag en promenad i skogen och lyssna på fågelsången och spana efter stora eller små djur. Vår natur är verkligen fantastisk och någonting vi verkligen måste vara rädda om. Tänk om havsstranden var täckt med kletig olja, ängen istället var en skogsplantering och det inte hördes ett ljud när ni klev in i skogen! Vad oändligt mycket fattigare våra liv skulle vara, eller hur?

Är det dåligt väder? Tja, en promenad i regnet kan faktiskt också vara riktigt givande. Det där präktiga ordspråket om dåliga kläder har ju ett korn av sanning i sig… Om inte annat kan det vara nyttigt att verkligen bli varse att det är omöjligt att råda över Moder Natur, vill hon skapa snöstorm, hällregn eller torka gör hon det. Men det är ju synd om det är vi människor som får henne att göra det, genom att vi handskas för ovarsamt med vår jord…

Vecka 24
Skippa bubbelvattnet


Kolsyra direkt i kranen
får du med AGA Carborater, pris cirka 3.600 kronor.

Kan du gissa hur mycket koldioxid som släpps ut från tillverkning, transport och användning av plastflaskor för buteljerat vatten, bara i Sverige? Svaret är sanslösa 100 000 ton! Det är lika mycket som 16 000 oljeuppvärmda villor! Är det verkligen så gott? Vi har ju världens fräschaste kranvatten i Sverige och vill du absolut ha bubblor, investera i en Soda Stream eller inbyggd kolsyremaskin från Aga där du får bubbelvattnet direkt ur kranen.

Tänk bara på att tandläkarna varnar för att låta små barn dricka för mycket kolsyrat vatten, alltså inte bara läsk, kolsyran sliter på tändernas emalj och gör den tunnare. Några gurk- eller äppelskivor, i vattnet som smaksättare är betydligt skonsammare och minst lika gott.

Vecka 25
Grilla och nubba ekologiskt i midsommar


Grillsäsongen är här på allvar och midsommarafton brukar det bli grillning på kvällen, eller hur? Och visst är det härligt med grillfest i trädgården. För att göra grillningen så miljövänlig som möjligt, se till att ni köper FSC-märkt grillkol (producerat i Sverige), ekologisk tändvätska och helst lägger KRAV-märkt kött eller fisk/grönsaker på grillen.

Även potatisen, sillen och nubben kan du numera också få ekologiskt odlad eller Kravmärkt.

Ska det nubbas på midsommar, välj något av Systembolagets ekologiska alternativ, till exempel OP, Rånäs eller Läcky Slottsakvavit.

Vecka 26
Välj rätt till bygget


Numera finns vattenlöslig färg
för i princip alla typer av målningsarbeten, både utomhus och inomhus.

Hur du något bygg- eller renoveringsprojekt på gång i sommar? Förbered dig den här veckan genom att läsa på om vilka material som är miljövänliga. Kontrollera sedan var du kan köpa närmast, eller be handlaren ta hem. När det gäller färg finns vattenlösliga alternativ för all typ av målning. Spånskivor, golv samt fönster och dörrar finns numera Svanenmärkta. Undvik i möjligaste mån impregnerat trä, bygg istället så att konstruktionen inte utsätts för onödigt mycket fukt och fundera över hur länge det ska hålla. En sandlåda till barnen behöver kanske inte hålla i tiotals år? Kärnvirke, lärkträ och ek har naturligt längre hållbarhet än de flesta andra träslag.
Två bra sajter att leta miljövänliga material på är www.svanen.nu samt Folksams byggmiljöguide www.folksam.se/testergodarad/hemmet/byggmiljoguiden.

52 steg till ett mer miljövänligt villaliv. Låt 2008 gå till familjehistorien som året då ni lade om kursen, mot ett mer miljövänligt villaliv! Det är inte svårt, följ med oss och ta ett litet, litet steg varje vecka. När året är slut kommer du att bli förvånad över hur lätt det gick! 

Tanken med ”veckouppgifterna” är att du ska prova på ett mer miljövänligt levnadssätt, åtminstone i en vecka, det klarar du! Känner du efteråt att det är omöjligt att ändra dina eller familjens vanor, kanske nästa veckas uppgift går som en dans istället? Det får inte bli en plåga att leva miljövänligt, men många gånger gäller det främst att gå från tanke till handling. Ibland är det nästan löjligt enkla åtgärder som behövs för att ändra dåliga vanor till goda. Men vanans makt är stor, och det är den vi kan försöka att bryta genom att testa en vecka åtminstone.

Förhoppningsvis kommer du att flera gånger under året stöta på uppgifter som du redan har införlivat i din vardag. Då är det bara att gratulera och du har all rätt att känna dig nöjd med dig själv. Men fundera gärna på hur du kanske kan gå ytterligare ett steg.

Ju fler vi är som anammar en mer miljövänlig livsstil, desto större påverkan kan vi ha på vår och framför allt – våra barn och barnbarns – framtida miljö och klimat. Så tipsa gärna dina vänner och bekanta om vårt upplägg och peppa varandra att fullfölja. Diskutera också gärna de olika åtgärderna på sajten i vårt diskussionsforum.

Lycka till!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar