Tänk elsmart – och spara tusenlappar!

Vad kan du göra som villaägare när elpriset är rekordhögt? Här ger energiexperten Helena Holm på Energimyndigheten sina 16 bästa tips för att enkelt sänka elförbrukningen.

spara energi

16 snabba och enkla åtgärder

1. Se över vanor som hur ofta och länge ni duschar, bestäm exempelvis att ni ska halvera tiden och antalet. Använd gärna en timer i duschen för att hålla koll på tiden. 

2. Släck lampor i rum där ni inte är. Byt ut glödlampor mot effektiva LED-lampor. Det finns även effektiva LED-lysrör.

3. Sänk värmen inomhus. Att sänka en enda grad kan minska uppvärmningskostnaden med cirka 5 procent. Ni kanske kan ha det lite svalare i sovrummet och sänka värmen i biytor?

4. Kör alltid ekoalternativ när du väljer program på tvättmaskin och diskmaskin. 

5. Sluta skölja av disken innan du ställer in den i maskinen. På två minuter har du använt lika mycket vatten som maskinen använder för en hel disk. En diskmaskin använder 9–10 liter vatten för ett program, ur kranen rinner oftast 6 liter per minut. På två minuter är det 12 liter! 

6. Kör full maskin i tvättmaskinen. Men ibland är det bättre att köra en halvfull maskin än att tvätta upp för hand. Nya maskiner känner av antal kilo tvätt och anpassar vattenåtgången.  

7. Se till att ha energisparläge på tv och datorer (det ställer du in i inställningar).

Läs också: Smart elspar i köket

8. Dra ur sladden till apparater du inte använder, eller använd grenuttag med strömbrytare som du enkelt kan slå av. Då undviker du standbyläget som drar energi.

9. Undvik system som motarbetar varandra. Har du en luft-luft-värmepump, kolla vad inställningen står på så att den inte, när du eldar i kaminen, börjar dra i gång avkylningssystemet (luft-luft-värmepumpar är nämligen också designade för kylning). Kolla i bruksanvisningen så du har rätt inställning.

10. Sätt nya tätningslister runt fönster och dörrar, ett draperi innanför ytterdörren och gardiner som du kan dra för vid fönstren (men tänk då på att de inte ska vara så långa att de täcker elementet).

11. Jämför ditt elavtal på den oberoende sajten Elpriskollen.se. Timprisavtal kan vara fördelaktigt om du har möjlighet att anpassa en stor del av förbrukningen till när timpriset är som lägst, vilket oftast är på natten.

12. Stäng av den elektriska handdukstorken. Om du har en variant med effektreglering så dra ner effekten. 

13. Stäng av golvvärmen där den bara är komfort, går den på el drar den en hel del. 

14. Hoppa över bad i badkar. Ett normalstort badkar rymmer cirka 150 liter vatten. Det kan jämföras med 50 liter för en dusch med konstant vattenflöde i fem minuter (ca 1,75 kWh/dusch). 

15. Byt till moderna digitala termostater på elementen. Då kan du ställa in temperaturen, så de reglerar värmen automatiskt. 

16. Torka och tumla smart. Se till att tvätten är väl centrifugerad innan du stoppar in den i torktumlaren, då minskar elanvändningen och tvätten blir torr snabbare. Men det allra bästa är förstås om du kan hängtorka utomhus när vädret tillåter.

Läs också: Spara energi – 8 lite större åtgärder

För dig som vill läsa mer!

Gå in på Energimyndigheten.se och läs Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus.

Läs också: 5 värsta eltjuvarna i hemmet!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar