Väntat länge på solcellerna

Hur länge är det egentligen okej att vänta på sin beställning av solceller? Experten svarar!

Solceller tak

Vi hoppade på trenden i somras och beställde solceller med installation från ett företag som vi betraktade som seriöst. De sa att det skulle ta 8–12 veckor att få solcellerna. Nu har det gått orimligt lång tid – hur länge ska man tvingas vänta? Och vad har vi för möjligheter om vi vill avbryta köpet? Eller kan vi få ersättning/lägre pris för att vi behövt vänta så länge? Företaget skyller bara på leveransproblem.

Hälsningar, Perssons

SVAR: Har företaget inte levererat solcellerna till det datum ni har avtalat om får du börja med att skriva till företaget och ställa krav på leverans. Det är alltid bra att göra det skriftligt (t ex via mejl), då har du ett underlag för dina frågor och eventuella krav. 

Du har alltid rätt att avbeställa en tjänst innan den har slutförts. Tänk på att en avbeställning kan innebära en avbeställningskostnad.

Du kan också ha rätt att häva avtalet om du har gett företaget ett tilläggsdatum, ett sista datum för när du kan tänka dig leverans och installation. Ett tilläggsdatum bör då vara rimligt i förhållande till det datum som ni hade kommit överens om. Du kan även ha rätt att häva avtalet om förseningen är av väsentlig betydelse, som det står i konsumentköplagen.

Läs mer om ämnet på Hallakonsument.se

Om du och företaget inte kommer till en lösning kan du göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en kostnadsfri bedömning.

Katarina Luukkonen, konsumentvägledare på Konsumentverket

Läs också: 7 av 10 villaägare kan tänka sig att installera solceller


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar